top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlis onderzoek: 'witte bloedcellen kunnen helpen bij het vernietigen van kwaadaardige tumoren'


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Een nieuwe studie van de Universiteit van Tel Aviv wees uit dat eosinofielen - een soort witte bloedcellen - worden gerekruteerd in de strijd tegen kankeruitzaaiingen in de longen. Volgens de onderzoekers produceren deze witte bloedcellen zelf destructieve eiwitten, terwijl ze tegelijkertijd de kankerbestrijdende T-cellen van het immuunsysteem oproepen.


De onderzoekers geloven dat hun bevindingen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van innovatieve benaderingen van kankerimmunotherapiebehandelingen, gebaseerd op de samenwerking tussen T-cellen en eosinofielen.


De studie werd geleid door professor Ariel Munitz en promovendus Sharon Grisaru van de afdeling Microbiologie en Klinische Immunologie van de Sackler Faculteit der Geneeskunde. Het artikel werd gepubliceerd in Cancer Research, een prestigieus tijdschrift van de American Association for Cancer Research.


De onderzoekers leggen uit dat eosinofielen witte bloedcellen van het immuunsysteem zijn die krachtige destructieve eiwitten produceren - oorspronkelijk bedoeld om parasieten te bestrijden.


In de moderne westerse wereld, waar een hoge mate van hygiëne de dreiging van parasieten aanzienlijk heeft verminderd, hebben eosinofielen echter vaak een negatieve invloed op de mens en veroorzaken ze verschijnselen zoals allergieën en astma.


In de hypothese dat de vernietigende kracht van eosinofielen gunstig kan zijn als ze zich tegen kankercellen keren, startten de onderzoekers de huidige studie.


Professor Munitz legt uit: "We hebben ervoor gekozen om ons te concentreren op longmetastasen om twee belangrijke redenen: ten eerste zijn metastasen, en niet de primaire tumoren, vaak het grootste probleem bij de behandeling van kanker, en de longen zijn een belangrijk doelwit voor de metastase van vele soorten Ten tweede hebben we in een voorstudie aangetoond dat eosinofielen zich verzamelen in tumoren die zich ontwikkelen in slijmvliezen zoals de longen, en daarom veronderstelden we dat ze ook in longmetastasen zouden worden gevonden."


Om te beginnen onderzochten de onderzoekers menselijke kankerweefsels: biopsieën van longmetastasen van borstkankerpatiënten. Ze ontdekten dat de eosinofielen de longen bereiken en de kankerweefsels binnendringen, waar ze vaak de destructieve eiwitten vrijgeven die ze dragen.


Om de rol van eosinofielen bij uitzaaiingen te onderzoeken, gebruikten de onderzoekers een diermodel. Ze ontdekten dat longmetastasen die zich ontwikkelden in afwezigheid van eosinofielen veel groter waren dan die blootgesteld aan eosinofielen. Deze bevindingen leidden tot de conclusie dat eosinofielen kanker effectief bestrijden, maar de vraag bleef: hoe doen ze het?


Professor Munitz: "We hebben vastgesteld dat wanneer eosinofielen ontbreken, het weefsel ook T-cellen mist - witte bloedcellen die bekend staan om hun kankerbestrijding. Daarom namen we aan dat eosinofielen kanker bestrijden via T-cellen. Onze volgende taak was om het mechanisme te begrijpen onderliggend aan dit proces."


Een uitgebreide analyse van eosinofielen gevonden in de metastasen leidde tot twee significante bevindingen: Ten eerste, in aanwezigheid van kanker geven eosinofielen grote hoeveelheden chemokinen af - stoffen die T-cellen oproepen; ten tweede komen deze chemokinen vrij wanneer eosinofielen worden blootgesteld aan twee andere stoffen die in de kankeromgeving worden aangetroffen, namelijk IFN-γ en TNF-α. Met andere woorden, in reactie op IFN-γ en TNF-α, rekruteren eosinofielen de T-cellen voor versterking. Uiteindelijk vertragen T-cellen die aankomen en zich ontwikkelen in de aangetaste longen de groei van tumoren.


Professor Munitz: "Het verhogen van het aantal en de kracht van T-cellen is een van de belangrijkste doelen van immunotherapiebehandelingen die tegenwoordig aan kankerpatiënten worden toegediend. In onze studie hebben we een nieuwe interactie ontdekt die grote hoeveelheden T-cellen naar kankerweefsels oproept, en onze bevindingen kunnen therapeutische implicaties hebben. Uiteindelijk kan onze studie als basis dienen voor de ontwikkeling van verbeterde immunotherapeutische medicijnen die eosinofielen gebruiken om kanker op twee manieren te bestrijden: aan de ene kant zullen de eosinofielen de kanker rechtstreeks aanvallen door hun eigen vernietigende eiwitten, terwijl ze aan de andere kant het aantal T-cellen in de kankeromgeving verhogen. Wij geloven dat het gecombineerde effect de effectiviteit van de behandeling aanzienlijk kan verbeteren."134 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page