israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch bedrijf Augwind heeft systeem ontwikkeld dat water gebruikt om lucht samen te persen


Screenshot YouTube


Het Israëlische bedrijf Augwind, heeft een gesloten, circulair systeem ontwikkeld dat water gebruikt om lucht samen te persen. Dit wordt op zijn beurt ondergronds opgeslagen in lange, flexibele, ballonachtige tanks, en wanneer de energie nodig is, komt de lucht vrij, waardoor water wordt weggeduwd dat op zijn beurt een turbine aandrijft die elektriciteit opwekt.


Het bedrijf heeft aangekondigd dat het een principeovereenkomst van $ 8 miljoen heeft ondertekend met de Israel Electricity Corporation om de eerste faciliteit in zijn soort ter wereld te bouwen, in Dimona.


Het bedrijf heeft nu meer dan 200 mw/u aan deals getekend in Israël, inclusief de overeenkomst met de IEC, en meldt grote belangstelling van buitenlandse bedrijven.


De Dimona faciliteit zal 40 megawattuur aan opslagruimte bieden, wat genoeg is om een ​​kleine stad een dag van stroom te voorzien. Onder voorbehoud van de ondertekening van een gedetailleerde overeenkomst met het IEC, zal het in 2023 worden gebouwd


Tegenwoordig vindt de meeste opslag plaats in batterijen. Maar deze vereisen de winning van eindige hulpbronnen zoals lithium, kobalt en nikkel, in processen die zeer vervuilend zijn.


Hernieuwbare energie zal fossiele brandstoffen niet kunnen vervangen zonder voorzieningen die het ook kunnen opslaan voor tijden dat de zon niet schijnt of de wind niet waait.


"Het modulaire, mechanische systeem qua prijs kan concurreren met elk ander opslagsysteem op de markt, milieuvriendelijk is en worden opgeschaald om hoeveelheden energie op te slaan die de huidige batterijen niet aan kunnen", zei Dr. Or Yogev de man achter het project.


Meer info over het project en hoe het werkt vindt u hier.
152 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws