israelnieuws israelnieuws
 
  • Joop Soesan

Israëlisch bedrijf Helios gaat technologie leveren om zuurstof en metalen op de maan te produceren


Illustratie van Helios' zuurstof- en metaalproductietechnologie. Foto via Helios


De Israëlische startup Helios heeft aangekondigd dat het een nieuwe overeenkomst heeft getekend met het Europese multinationale technologiebedrijf OHB SE om Helios-technologie te leveren om zuurstof en metalen op de maan te produceren aan boord van het maanlandingssysteem LSAS (Lunar Surface Access Service).


Gesteund door de Israëlische Ruimtevaartorganisatie (ISA), het Israëlische Ministerie van Energie en de Israëlische Innovatie Autoriteit, werkt Helios aan het mogelijk maken van duurzaam menselijk leven op de maan en op andere planeten. Het bedrijf ontwikkelt een reactor om zuurstof van het maanoppervlak te produceren en reactoren om ijzer en silicium op aarde te produceren zonder koolstofemissies.


De technologie zal meevliegen op drie Lunar Surface Access Service (LSAS) -missies die worden uitgevoerd door OHB SE, en die tot doel hebben dat Europese en internationale klanten toegang tot de maan te krijgen.


Als onderdeel van de nieuwe overeenkomst zal de technologie van Helios vanaf 2025 op de eerste drie LSAS-missies naar het maanoppervlak vliegen.


OHB, gevestigd in Duitsland, beheert en coördineert het LSAS-project - van de selectie van de ladingen tot hun integratie op de maanlander, tot de lancering van de missie - evenals individuele missies naar de maan.


Het ruimtevaartuig van OHB wordt gebouwd op basis van de ervaring die IAI heeft opgedaan in het Beresheet- maanlanderproject.


Het in 2018 opgerichte Helios zegt dat het technologie heeft ontwikkeld die zuurstof kan produceren die nodig is voor brandstof uit de maanbodem, waardoor meerdere en langdurige missies naar de maan economisch levensvatbaar worden, omdat het maankolonies in staat zal stellen "van het land te leven" in plaats van al hun brandstof en andere hulpbronnen van de aarde te moeten meenemen.


Helios' CEO Jonathan Geifman legde uit dat "de productie van zuurstof op het maanoppervlak de sleutel is om de mensheid buiten de aarde te laten groeien en om de kosten van ruimteverkenning drastisch te verlagen. Zuurstof wordt het meest gewilde verbruiksartikel in de ruimte omdat het maakt meer dan 60% uit van de massa van een volledig geladen ruimtevoertuig dat bestemd is voor maanmissies en daarbuiten."


"De maanmissie van Helios met OHB dient om zijn zuurstofproductietechnologie te laten rijpen onder een echte maanomgeving, en is een belangrijke stap om de opkomende cislunar-industrie te realiseren", voegde Geifman eraan toe.

49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
 
israelnieuws