top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch bedrijf komt met smartphone App om psychiatrische ziekten te diagnosticeren


Foto via Mont4t


Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie lijden meer dan 300 miljoen mensen wereldwijd aan diagnosticeerbare psychiatrische stoornissen zoals klinische depressie of schizofrenie. Maar ze kunnen alleen worden gediagnosticeerd op basis van de observatie en beschrijving van symptomen.


Dat is het probleem dat de Israëlische medische startup Montfort (Mon4T) wil oplossen met zijn onlangs gelanceerde Brain Profiler.


Deze op wetenschap gebaseerde methode beschouwt psychische stoornissen als hersenstoornissen die op een klinische manier nauwkeurig kunnen worden gediagnosticeerd, meldt ISRAEL21C.


Ontwikkeld door praktiserend psychiater en Technion-docent Dr. Abraham Peled, slaat de benadering een brug tussen klassieke psychiatrie en computationele neurowetenschappen.


“We kunnen een systeem niet repareren als we niet precies weten wat er aan mankeert. Het is absoluut van cruciaal belang dat we de oorzaken van psychische stoornissen ontdekken als we ooit hopen ze te genezen, "zei Peled.


"De frustratie dat ik deze patiënten niet echt kon genezen, bracht me ertoe mijn aanpak te veranderen en verbinding te maken met de digitale wereld en met algoritmen, waaronder de EncephaLog-applicatie van Montfort."


Montfort gebruikt al smartphonetechnologie en kunstmatige intelligentie (AI) om door de FDA goedgekeurde digitale neurologische tests te leveren voor patiënten met aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson en de ziekte van Huntington.


Als resultaat van de samenwerking met Peled in het afgelopen jaar, heeft Montfort aan zijn testprotocol indicatoren toegevoegd voor het meten van angst, depressie en meer.


Montfort vertaalt de verzamelde digitale indicatoren in termen die psychiaters kennen, zoals depressie, angst of psychose, en suggereert een neurologische verklaring, zei Peled.


"Als volgende stap zal de gediagnosticeerde netwerkstoring worden aangetoond door EEG, een procedure die voorheen zeer gecompliceerd was om uit te voeren en daarom alleen beschikbaar is in ziekenhuizen, maar nu beschikbaar is voor elke patiënt thuis."


De Brain Profiler zal binnenkort ook ver van huis worden gebruikt, aangezien deze werd geselecteerd als een van de technologieën om de Israëlische astronaut Eytan Stibbe begin 2022 te begeleiden op zijn reis naar het internationale ruimtestation ISS. De astronauten zullen de Montfort-app gebruiken om motorische en cognitieve zelftests, terwijl artsen op aarde hun functioneren in realtime volgen.


Dr. Ziv Yekutieli, CEO van Montfort, zei: “Met de complexiteit van het menselijk brein in het algemeen, en psychiatrische stoornissen in het bijzonder, hebben psychiaters het moeilijk om de vooruitgang op andere medische gebieden bij te houden. Een behandelaar moet klinische beslissingen nemen op basis van subjectieve en niet-kwantitatieve gegevens, die worden verzameld tijdens willekeurige, korte klinische bezoeken, die niet de werkelijke status van de patiënt gedurende zijn of haar dagelijks leven weerspiegelen. Deze moeilijkheden beperken het vermogen van de psychiater om de patiënt optimaal te behandelen, en beperken het vermogen van farmaceutische bedrijven om nieuwe medicijnen te ontwikkelen.”52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page