top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch bedrijf maakt het binnenkort mogelijk een batterij van een EV in 5 minuten op te laden


EExion CEO Dror Sofer, links, handen schuddend met Capital Nature CEO Ofir Gomeh. Foto met dank aan Capital Nature


Een van de 'Heilige Graals' op weg naar het maken van elektrische auto's tot de killer van de verbrandingsmotor (ICE), is het verbeteren van het batterijbereik en de oplaadtijd.


Startups zoals StoreDot in Israël werken aan een "150 km in vijf minuten"-oplossing, maar de meeste batterijen voor elektrische voertuigen hebben momenteel 35 tot 40 minuten nodig om tot 80 procent opgeladen te worden met een speciale snellader, of 's nachts met een thuislader.


De Israëlische startup EExion mengt zich nu in de strijd met zijn "Energize-N'-Go" energieopslagtechnologie die e-mobiliteitsvoertuigen in slechts vijf minuten snel kan opladen.


Terwijl StoreDot het grafiet in de batterij vervangt door een mix van metalloïden, waaronder silicium en andere gepatenteerde organische verbindingen, gebruikt EExion koolstofelektroden van de volgende generatie - waarvan wordt beweerd dat ze een batterij 100 keer sneller opladen dan de huidige lithium-ionbatterijen, de industriestandaard voor EV's.


EExion's CTO, David Malka, zegt dat de technologie van de startup "een langdurige, uitzonderlijk efficiënte energiebron biedt tegen aanzienlijk lagere kosten, met een nul tot volledige lading in minuten, terwijl specifieke energie behouden blijft tot een bijna onbeperkt aantal cycli."


De batterijen van EExion blijven naar verluidt werken voor meer dan 30.000 oplaadcycli. Lithium-ionbatterijen gaan slechts 300 tot 500 oplaadcycli mee.


Energize-N'-Go maakt gebruik van chemisch gemanipuleerde supercondensatoren, een technologie die al het regeneratieve remmen in elektrische auto's, bussen, treinen en zelfs liften aandrijft.


Door lithium te elimineren, is de productie van batterijen minder schadelijk voor het milieu. Bovendien wordt lithium, net als een ander belangrijk onderdeel van elektrische batterijen, kobalt, steeds schaarser.


Het in Ramat Gan gevestigde EExion heeft zojuist een startfondsronde afgerond onder leiding van Capital Nature met de deelname van het in Zürich gevestigde internationale syndicaat 4WARD VC en het in San Francisco gevestigde Climate Capital Collective (C3).


EExion zegt dat het zich richt op micro-scooters en e-bikes, elektrische motorfietsen en riksja's, gedeelde EV's en magazijnrobotica en logistiek.187 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page