top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch bedrijf maakt ultrasound bereikbaar voor alle artsen


Foto UltraSight.


Ongeveer 18 miljoen mensen over de hele wereld sterven aan cardiovasculaire oorzaken; in de Verenigde Staten is het aantal 800.000. Een van de belangrijkste bijdragen die echografie kan leveren, is het vroegtijdig diagnosticeren van hartproblemen, wanneer ze nog behandeld kunnen worden.


Maar voor het uitvoeren van een cardiale echografie zijn vakbekwame technici nodig, waar een algemeen tekort aan is.


Daarnaast kost een traditioneel ultrasoon apparaat van Siemens of GE meer dan $ 300.000, terwijl een handheld tablet-gebaseerd apparaat slechts $ 4.000 hoeft te kosten.


Voor Davidi Vortman lag het antwoord voor de hand: computers en kunstmatige intelligentie zouden cardiale echografie net zo eenvoudig kunnen maken als het bedienen van een videogame, schrijft ISRAEL21C.

Vortman is de CEO van UltraSight , dat onlangs zijn naam veranderde van OnSight Medical om zijn bijzondere focus op ultrasone technologie te benadrukken.


UltraSight maakt de software die operators begeleidt bij het verkrijgen van het beste beeld van het hart van een patiënt. Vortman zegt dat het de trainingstijd verkort van twee jaar tot slechts één dag.


Via Zoom demonstreerde Vortman voor ISRAEL21c hoe UltraSight werkt. Op het scherm staat een blauw kruis en een grijs kruis. De laatste vertegenwoordigt het hart. De operator leidt het blauwe kruis eenvoudig totdat het over het grijze kruis is. Wanneer het blauwe kruis groen wordt, is het ultrasone apparaat klaar om een ​​foto te maken.


"Het vereenvoudigen van het cardiale beeldacquisitieproces maakt dit schaalbaar", vertelt Vortman aan ISRAEL21c. “Je hoeft geen cardioloog of echoscopist te zijn. De telefoniste kan een verpleegkundige of een paramedicus zijn.”


Vortman merkt op dat ongeveer 20 procent van de cardiale echografiebeelden "van suboptimale kwaliteit zijn, wat betekent dat ze niet kunnen worden gebruikt voor besluitvorming. Als we dat kunnen verbeteren, betekent dat een grote verandering in de branche.”


De interpretatie van dat beeld is een apart proces; De software van UltraSight maakt het gemakkelijk om de foto te delen met een externe expert.


“Een cardioloog op duizenden kilometers afstand kan naar het beeld kijken en zeggen: ja, we moeten deze patiënt meteen met een helikopter naar het ziekenhuis brengen. Of de patiënt kan zonder spoed worden gezien”, zegt Vortman.


“Triage van patiënten wordt nauwkeuriger en daardoor verbetert de behandeling. Het geldt zowel voor noodsituaties als voor het beheer van chronische ziekten."


UltraSight kan met elk platform worden gebruikt, zegt Vortman. “We beginnen samen te werken met de meeste grote fabrikanten van apparaten. We zullen voor elke serie één voor één vrijgeven."


De kunstmatige intelligentie van UltraSight is gebaseerd op een wiskundige specialiteit die 'geometrisch diep leren' wordt genoemd. De AI kan een 3D-beeld van het hart in realtime analyseren en bepalen waar de sonde moet worden geplaatst. Hoe meer harten worden gescand, hoe slimmer de AI wordt in het begeleiden van de hand om de beste foto te krijgen.


Ondertussen zal het bedrijf een onderzoek in de ruimte uitvoeren als onderdeel van de aanstaande Rakia-missie van de Israel Space Agency.


De Israëlische astronaut Eytan Stibbe zal een draagbaar ultrasoonapparaat bedienen dat is aangesloten op een tablet en tijdens zijn missie in realtime cardiale echobeelden maken. Het onderzoek is bedoeld om veranderingen in de anatomie van het hart in de ruimte te volgen, aangezien langdurig verblijf in de ruimte een negatief effect heeft op het cardiovasculaire systeem. De interpretatie van de beelden zal terug op aarde gebeuren.


106 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page