top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch-Joodse voetballer Omar Atzili werd in de Emiraten gepresenteerd als Roemeen


Screenshot website Al-Ain


De middenvelder die officieel tekende bij een team uit de Verenigde Arabische Emiraten, wordt op de officiële website gepresenteerd als een Roemeen vanwege het paspoort dat hij sinds 2015 heeft. Want een Joodse speler in het team?"


Over Israël wordt met geen woord gerept. Omar Atzili werd woensdag officieel voorgesteld als Al-Ain-speler uit de Verenigde Arabische Emiraten en werd daarmee de eerste Israëlisch-Jood die vertegenwoordigd was in een team uit de Verenigde Arabische Emiraten. Maar volgens de club is hij helemaal geen Israëliër maar Roemeen. Opgemerkt moet worden dat Azili sinds 2015 een Roemeens paspoort heeft, waardoor hij gemakkelijker naar Europa kon gaan.


Screenshot website Al-Ain


Sommige fans van het team waren tegen de ondertekening van de Israëlische speler vanaf het moment dat de eerste rapporten van de ondertekening werden gepubliceerd, en zelfs nu "kopen" ze de Roemeense identiteit van de speler niet: "El Ain vertelt je niet dat een Israëlische speler bij hen heeft getekend, maar een Roemeen", meldde media in de Emiraten.


"De schaamte van Al Ain duurt voort ". Ahmed Al Nuaimi, hoofd van de Association for Resistance to the Normalization of the United Arab Emirates with Israel, viel publiekelijk de ondertekening aan: "Al Ain dwingt zijn fans om te juichen voor een speler die ze nooit wilden. De Israëlische speler zal het Al Ain-symbool vervuilen."

Het Al Jazeera-netwerk noemde Atzili eigenlijk Israëlisch en prees zelfs de ondertekening: "De grootste ster in de Israëlische Premier League komt naar de Emiraten. Atzili zal het nummer 7-shirt dragen en wordt verondersteld een grote aankoop te zijn voor volgend seizoen. Dit is een nieuwe stap in de normalisatie tussen Israël en de Emiraten. Een Joods-Israëlische speler van een club Een Israëliër verhuist naar een Amiri-club. Dit is geschiedenis.


In de video van zijn ondertekening bij Al Ain zei Azili: "Ik ben erg blij om hier te tekenen. Ik heb voor Al Ain gekozen omdat het een van de grootste teams in Azië is en ik ben er trots op hier te zijn. Ik weet dat Al Ain de enige club uit de Emiraten is die de Asian Cup heeft gewonnen, en ook dat het Real Madrid ontmoette in de finale van The Team World Cup, wat een grote eer is. Ik hoop dat we samen iets kunnen bereiken."


"Ik heb de wedstrijden van Al Ain gezien, maar ik ken de competitie nog niet echt door en door. Ik begreep van vrienden dat de competitie op een hoog niveau staat en ik kan niet wachten om te beginnen. Ik ken een aantal spelers in Al Ain. Ik kwam uit een groot team en ik ben gewend om voor titels te vechten. Hopelijk doen we het hier ook. Het stadion hier is geweldig. Ik sta al te wachten om op het gras te stappen."


130 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page