top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch laboratorium komt met digitalisering van bloedonderzoeken voor snellere analyse


Scopio levert een gedigitaliseerd rapport van het bloedmonster. Foto met dank aan Scopio


In de 21e eeuw, zegt Itai Hayut, CEO van Scopio Labs, is er geen reden voor een laborant om bloedmonsters handmatig onder een microscoop te analyseren.


"Het is vervelend en moeilijk om consistent te presteren", zegt hij. "Toch is er sinds de jaren zeventig niet veel veranderd."


Wat zouden ze in plaats daarvan moeten doen? Laat kunstmatige intelligentie het zware werk doen, zegt Hayut tegen ISRAEL21c.


Om op dat punt te komen, moest Hayut zijn eigen machine bouwen - een snelle scanner die de met bloed besmeurde dia's digitaliseert, zodat een computer de analyse kan doen.


Scopio's X100 Full Field PBS (voor "perifere bloeduitstrijk") kan 15 objectglaasjes per uur scannen. Een krachtigere machine, de X100HT, kan 40 dia's per uur aan.


Scopio-machines nemen de plaats in van handmatige laboratoriumanalyse van bloedmonsters. Foto met dank aan Scopio


Beide apparaten hebben goedkeuring gekregen van de Amerikaanse FDA 510(k) en het bedrijf verkoopt zijn hardware nu aan ziekenhuizen en klinieken over de hele wereld.


Alle uitstrijkjes van perifeer bloed in het Tel Aviv Sourasky (Ichilov) Medisch Centrum worden al gedaan op Scopio apparaten, vertelt Hayut aan ISRAEL21c.


100x vergroting

De apparaten van Scopio kunnen grote gebieden met monsters scannen met een vergroting van 100x, terwijl er bij traditionele microscopen “een wisselwerking is tussen gezichtsveld en resolutie. Als je naar een heel hoge resolutie gaat, zie je een heel klein deel van je sample”, zegt Hayut.


Door "het hele klinisch relevante gebied van het monster" op te nemen, krijgen technici de digitale onbewerkte gegevens en hoeven ze nooit meer terug naar de microscoop.


Digitaal gaan maakt ook telehematologie mogelijk, waarbij een technicus of arts die niet fysiek in het laboratorium aanwezig is - of zelfs in dezelfde geografie - met de gegevens kan werken.


Dit gebeurt al met de analyse op afstand van radiologische scans, maar is nog niet tot bloedonderzoeken gekomen. Het is vooral belangrijk voor patiënten in landelijke gebieden waar de toegang tot gezondheidszorg beperkter is.


Dit alles betekent dat een laboratorium dat Scopio apparatuur gebruikt, de doorlooptijd tot 60% kan verkorten, zegt Hayut.


Beslissingsondersteunend systeem

Zodra de gegevens digitaal zijn, "kun je AI toepassen om de cellen te kwantificeren en vervolgens een beslissingsondersteunend systeem creëren dat de expert helpt bij het opstellen van een rapport", voegt Hayut toe. “Het systeem classificeert de cellen vooraf, maar gebruikers kunnen nog kleine correcties aanbrengen in het eindrapport.”


Het belang van het snel tellen en analyseren van cellen in een bloeduitstrijkje kan niet worden onderschat - het is de eerste stop bij het controleren op kanker, infecties en allergieën.


"Als er een immuunreactie is, kun je dat zien aan het aantal witte bloedcellen", legt Hayut uit.


Bestaande geautomatiseerde tests voor CBC (volledige bloedtelling) kunnen alleen onderscheid maken tussen vijf hoofdklassen cellen. Scopio's AI kan tot 16 klassen krijgen met een efficiëntie van 96,3%, een gevoeligheid van 87,8% en een specificiteit van 97,6%.


Het systeem is gevalideerd in het Tel Aviv Sourasky Medical Center, de University of Pennsylvania en het Brigham and Women's Hospital in Boston.


Hayut benadrukt dat Scopio geen diagnoses stelt, maar de gegevens eerder aan de arts van een patiënt presenteert om te interpreteren, net als bij radiologie- of echografieprocedures.


Foto via Scopio


Hayut vergelijkt de productinterface met Google Maps. “Je kunt in- en uitzoomen en er is ook een pre-classificatiescherm dat bijvoorbeeld voorspelt welke cellen neutrofielen zijn en die vervolgens op het scherm laat zien. Alles wordt geclassificeerd door de AI. De expert hoeft het alleen maar te beoordelen en ervoor te zorgen dat de AI goed werk heeft geleverd bij het opstellen van het rapport.”


Het knelpunt oplossen


Hayut ging niet naar Scopio in de verwachting een scanner te bouwen - hij studeerde voor een doctoraat in de toegepaste natuurkunde aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem.


"We dachten dat we gewoon een scanner zouden kopen," vertelt hij aan ISRAEL21c, "maar toen we eenmaal op zoek waren naar iets dat de dia's scant, begrepen we dat er zeer beperkte oplossingen waren. Dus gingen we eerst aan de slag om het knelpunt van digitalisering op te lossen. Maar tegelijkertijd creëren we nieuwe hoogwaardige data.”


Scopio Labs-oprichters Itai Hayut en Erez Naäman


Afgelopen februari haalde Scopio een Series C-ronde van $ 50 miljoen op, waarmee de totale investering in het bedrijf sinds de oprichting in 2015 op $ 84 miljoen kwam.


Het Scopio-team telt nu meer dan 100, met de meeste in Tel Aviv plus een paar in de Verenigde Staten. Hayut richtte het bedrijf samen met Erez Na'aman op, die als chief technology officer fungeert.


Heeft Hayut een mening over Theranos, het noodlottige bedrijf in Silicon Valley dat beweerde dat zijn machine honderden ziektediagnoses zou kunnen stellen met een enkele druppel bloed?


“Het goede aan Theranos is dat ze mensen ervan hebben overtuigd dat dit een interessant probleem is om naar te kijken. Maar ze hebben vreselijk werk verricht door dingen uit te voeren die gewoon niet waar waren.”


Hayut wijst erop dat, in tegenstelling tot Theranos, Scopio al door de FDA is goedgekeurd, samenwerkt met de regelgevende instanties en niet betrokken is bij point-of-care-service zoals Theranos was met zijn Walgreens-wellnesscentra. Het bedrijfsmodel van Scopio is om rechtstreeks aan laboratoria te verkopen.


“We hebben een enorme pijplijn van klanten die wachten op de productie-eenheid. We zien veel opwinding uit de markt”, zegt Hayut.


"Dit is goed voor de mensheid", besluit hij, "en ook een enorme marktkans."


Klik hier voor meer informatie over de toekomst van telehematologie .30 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page