top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch landbouwtechnologiebedrijf helpt boeren water te besparen


Screenshot YouTube


SupPlant is een Israëlisch landbouwtechnologiebedrijf (AgTech) dat probeert het watergebruik van boeren te verbeteren . Hun belangrijkste product is een Plant-Sensing-systeem dat een geavanceerd algoritme gebruikt dat live gegevens van planten, bodem- en meteorologische sensoren analyseert en vertaalt in aanbevelingen voor irrigatie en bruikbare inzichten.


Het bedrijf werd in 2012 opgericht door Zohar Ben Ner, die ook de president van het bedrijf is. Het bedrijf zit in Afula en werkt in Israël en in het buitenland, waaronder Australië, Zuid-Afrika, Mexico, Argentinië en meer. Het bedrijf heeft door de jaren heen meer dan 40 miljoen dollar opgehaald.


Ori Ben Ner, de CEO van het bedrijf, zegt in The Jerusalem Post: "Het is niet nieuw dat de opwarming van de aarde extreme gevolgen heeft voor de hele wereld. Het heeft echter nog meer impact op de landbouw en boeren, of met andere woorden op het vermogen van de wereld om voedsel te produceren.


"De reden hiervoor is hoeveel besluitvorming in de landbouw gebaseerd is op het weer. Extreme weersomstandigheden zoals hittegolven leiden nu al tot schade die de beschikbare voedselvoorziening aantast. Alleen al dit jaar zullen ongeveer 200 miljoen mensen hongerlijden als gevolg van extreme hitte in de tarwegordel in de VS en India."SupPlant lost dit probleem op een unieke en eenvoudige methode op: we helpen boeren beslissingen te nemen op basis van de toestand van de plant in plaats van op het weer."


Hun Plant-Sensing-systeem is een fysieke set die zowel op de plant als op de grond wordt gemonteerd. Het systeem toont de toestand van de plant en adviseert de boeren wanneer en hoeveel ze water moeten geven.


Lior Naaman, CMO van SupPlant, legt uit: "We bieden geen bewateringssystemen. Als de boer het al heeft, geven we ze de technologische oplossing die hen laat weten wanneer zijn boom dorst heeft. Dit systeem is vooral gericht op grootschalige lijstenmakers die grote stukken land bezitten Grootschalige boeren vormen slechts ongeveer twee procent van alle boeren in de wereld.


"Omdat de meeste boeren in de wereld kleiner zijn, hebben we een nieuw product ontwikkeld gericht op kleinschalige boeren genaamd "Plant". Het is erg goedkoop en heeft een enorme waarde, vooral in deze tijden van klimaatverandering en watertekort. "


Naäman zei ook: "Dit is niet eens het downloaden van een app. Het enige dat de kleinschalige boer hoeft te doen, is het systeem vertellen welke specifieke variëteit hij verbouwt, waar het is en zijn telefoon erin stoppen. Daarna ontvangen ze dagelijks Whatsapp-berichten met exacte instructies en aanbevelingen.


71 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page