top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch maritieme inlichtingenbedrijf heeft bewijs dat Rusland graan uit Oekraïne steelt


Haven van Odessa. Foto Wikipedia/ Maritiem portaal


Het Israëlische maritieme inlichtingenbedrijf WindwardWindward heeft een nieuw gevaar geïdentificeerd dat voortvloeit uit de Russische oorlog tegen Oekraïne: "het witwassen van graan".


Er zijn Russische vrachtschepen waargenomen die naar verluidt gestolen graan uit Oekraïne smokkelden om het met winst te verkopen.


Windward gebruikt kunstmatige intelligentie en machine learning om te voorspellen wat er op open zee gebeurt. Het bedrijf heeft nu een rapport uitgebracht met informatie over vijf schepen die zich bezighielden met "donkere activiteiten" en schip-tot-schip (STS)-operaties in de Straat van Kerch in juni 2022 in wat volgens Windward "een gecoördineerde inspanning lijkt te zijn om graan, naar verluidt gestolen uit Oekraïne, wit te wassen", meldt ISRAEL21C.


De 3 kilometer lange Straat van Kerch verbindt de Zwarte Zee en de Zee van Azov.


Windward vond een toename van 160% in donkere activiteiten in de Zwarte Zee door bulkcarriers die de Russische of Syrische vlag voeren bij het vergelijken van juli 2020 tot juni 2021 met juli 2021 tot juni 2022.


Bovendien vond 73% van de gebeurtenissen tussen juli 2021 en juni 2022 plaats nadat de oorlog begon.

Bovenwindse handelsroutes


Naast duistere activiteiten lijken STS-bijeenkomsten - meestal tussen vrachtschepen onder Russische vlag en andere schepen die onder "goedkope vlaggen" varen, lijken toe te nemen, waarbij elk Russisch schip verbinding maakt met één tot vier vracht- en serviceschepen tegelijk in de offshore wachtruimte van de Kerch-haven.


Windward bekeek de routes voor graansmokkel en ontdekte dat ze voornamelijk door de Straat van Kertsj en Bosporus stroomden voordat ze naar Syrië of Turkije gingen.


Hoe doen ze dat?


Schepen schakelen hun automatische identificatiesystemen uit, waardoor de locaties en activiteiten van de schepen op zee worden verborgen. Hoewel dit van nature van tijd tot tijd gebeurt - meestal door gebrek aan ontvangst of slecht weer - "donker worden", zoals deze Russische schepen lijken te doen, "is een opzettelijke keuze om transparantie te vermijden", meldt Windward.


Er worden al jaren duistere activiteiten op zee gebruikt om ruwe olie te smokkelen. Maar dit is de eerste keer dat ze lijken te zijn toegepast op graansmokkel.


Het aantal duistere activiteiten blijft toenemen.


In 2020-2021 waren er maandelijks gemiddeld 0,83 duistere activiteiten in de Zwarte Zee door bulkcarriers die onder Russische of Syrische vlag varen en in eigendom zijn. Dat aantal verdrievoudigde bijna tot een maandelijks gemiddelde van 2,25 duistere activiteiten tussen 2021 en 2022, waarbij het Bosporusgebied de weg wijzen.


Van juli 2021 tot februari 2022 was het gemiddelde aantal maandelijkse bezoeken door bulkcarriers 4,75. Sinds het uitbreken van de oorlog is het maandgemiddelde opgelopen tot 10 bezoeken.


Wat de STS-operaties betreft, meldde Windward dat er op 10 juni 2022 vijf schepen bezig waren met deze activiteit in de Straat van Kerch.


"Het is nu voor elke scheepvaartbelanghebbende die met handel te maken heeft duidelijk dat misleidende scheepvaartpraktijken en risicobeperking relevant zijn voor alle schepen en soorten goederen - olie is niet langer de belangrijkste motor van de maritieme economie", concludeert het Windward-rapport.


Windward waarschuwt dat de trend naar verwachting zal groeien naarmate het conflict voortduurt.


Het volledige rapport is hier te downloaden .
177 weergaven0 opmerkingen
bottom of page