top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch noodhulpteam vliegt naar Moldavië om Oekraïense vluchtelingen te helpen


IsraAID, de belangrijkste niet-gouvernementele humanitaire hulporganisatie van Israël, zal een noodteam naar Moldavië sturen om dringende steun te verlenen aan de grote en snelgroeiende aantallen Oekraïners die naar de grens vluchten op zoek naar veiligheid.


Het team van IsraAID zal zondag naar Moldavië reizen, en zal zich in eerste instantie concentreren op de distributie van dringende hulp en bescherming en geestelijke gezondheidszorg voor kwetsbare, nieuw aangekomen Oekraïense vluchtelingen. Het team van IsraAID zal ook de behoeften ter plaatse in Moldavië en andere Oekraïense grenslanden beoordelen en indien nodig aanvullende ondersteuning bieden.


Na de grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne op 24 februari, zijn duizenden Oekraïense burgers naar de westelijke grens van het land gereisd op zoek naar veiligheid in de buurlanden. Volgens de Moldavische regering waren in de ochtend van 25 februari meer dan 15.800 Oekraïners Moldavië binnengekomen. Moldavië heeft, samen met andere Oekraïense grenslanden, de inreisbeperkingen uit Oekraïne versoepeld of opgeheven, inclusief de noodzaak om een ​​paspoort bij zich te hebben of een COVID-19-vaccinatiecertificaat te overleggen.


IsraAID heeft de afgelopen jaren veel gewerkt met vluchtelingen in Europa en de rest van de wereld. In 2021 lanceerde IsraAID een doorlopend programma in Albanië ter ondersteuning van vluchtelingen die uit Afghanistan zijn geëvacueerd. Na de explosie van de vluchtelingencrisis in het Midden-Oosten in 2015 lanceerde IsraAID langdurige ondersteuningsprogramma's voor vluchtelingen in Griekenland en Duitsland. IsraAID heeft ook gewerkt aan het ondersteunen van ontheemde bevolkingsgroepen, ook in post-conflictsituaties en langdurige crises, in landen als Colombia, Kenia, Zuid-Soedan en Oeganda.


In een reactie van de organisatie op de Oekraïense vluchtelingencrisis zei Yotam Polizer, CEO van IsraAID:


“We zijn diep bezorgd over de verwoestende humanitaire situatie die zich in Oekraïne aan het ontwikkelen is. We zien opnieuw een potentiële toestroom van grote aantallen vluchtelingen in Europa die dringend hulp nodig hebben. Zoals we in het verleden hebben gedaan, ook tijdens de Syrische vluchtelingencrisis in 2015, staat IsraAID klaar om te reageren.


We werken nu al vele jaren met vluchtelingen in Europa en de rest van de wereld, en onze focus zal liggen op het verzekeren dat de meest kwetsbare Oekraïners die veiligheid zoeken toegang hebben tot dringende voorraden en ondersteuning. Ons team blijft in Moldavië zo lang als nodig is en kan naar andere Oekraïense grenslanden worden ingezet als de situatie zich ontwikkelt.”

55 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page