top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch onderzoek bevestigd: veel werknemers verlaten door Covid hun baan en worden zzp'er


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Heb je al gehoord van de "Great Resignation?" Dat is het fenomeen dat mensen ervoor kiezen om hun baan definitief op te zeggen tijdens de Covid-19-pandemie. Een onderzoek door twee internationale bedrijven met hoofdkantoor in Israël bevestigt dat het echt is.


Fiverr Business en Hibob ondervroegen 501 HR-managers en 501 wervingsmanagers in de Verenigde Staten. De meesten waren het erover eens dat werknemers hun baan verlaten vanwege een toegenomen verlangen naar flexibiliteit in de balans tussen werk en privé.


Ongeveer 54% van de respondenten zei dat werknemers die hun bedrijf verlaten, niet opnieuw op de arbeidsmarkt komen, maar ervoor kiezen om als freelancer, oprichter of eigenaar van een klein bedrijf te werken. Dit zorgt ervoor dat veel bedrijven moeite hebben om vacatures in te vullen, aldus ISRAEL21C.


Belangrijkste bevindingen uit het Great Resignation onderzoek:


  • 30% van de respondenten zei dat mensen hun baan nu vaker verlaten dan vóór Covid, omdat ze meer flexibiliteit willen. Dit wordt nu gewaardeerd boven beter loon (27%) en promoties (26%).

  • 46% zei dat er bij hun bedrijf meer managers en directeuren vertrekken dan werknemers op instapniveau. De meerderheid meldde dat werknemers die hun bedrijf verlaten tussen de 36 en 45 jaar oud zijn.

  • 58% zei dat verloop een negatief of een zeer slecht effect heeft op de productiviteit van hun team.

  • Meer dan de helft (61%) zei dat het gemiddeld tot zes maanden duurt om nieuwe voltijdse werknemers in dienst te nemen; 39% zei dat het meer dan zes maanden duurt.

  • 54% van de HR-leiders en personeelsmanagers zei dat veel mensen die hun bedrijf hebben verlaten al voor zichzelf werken.

  • 42% was het ermee eens dat het inhuren van nieuw beschikbare freelancers flexibiliteit en innovatie aan een organisatie zou kunnen toevoegen, maar 58% van de respondenten zei dat ze nooit of zelden met freelancers werken om lacunes in vaardigheden op te vullen en taken te voltooien.

"Bij Hibob hebben we het afgelopen jaar een enorme nadruk gezien op flexibiliteit op de werkplek - hybride werkoplossingen en remote setups", zegt Ronni Zehavi, oprichter en CEO van Hibob.


"HR-leiders en personeelsmanagers zien dat werknemers voortdurend verwachten dat hun directe managers en bedrijven hen helpen om de balans tussen werk en privéleven te bereiken en op hun toewijding en betrokkenheid te vertrouwen wanneer doelen en taken goed worden gecommuniceerd", aldus Zehavi.


"HR-leiders realiseren zich dat bekwame kandidaten en opmerkelijke mensen zullen werken voor organisaties die flexibele werkregelingen bieden op het gebied van locatie, uren, woon-werkverkeer en verschillende contractuele regelingen - of dat nu in een fulltime rol of als freelancer is."
1.606 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page