top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch onderzoek : het krijgen van COVID-19 virus is slechter voor het hart dan het vaccin


Ter illustratie. Foto via Wix


Uit een onderzoek dat woensdag in de New England Journal of Medicine werd gepubliceerd door het Israëlische Clalit Health Services, een grote Israëlische HMO, blijkt dat het gebruik van het Pfizer/BioNTech COVID-19-vaccin het risico op hartontsteking marginaal verhoogd, maar het risico is groter bij degenen die besmet zijn met het coronavirus.


Van elke 100.000 patiënten die het vaccin krijgen, zullen 1 tot 5 waarschijnlijk myocarditis ontwikkelen die het anders niet zouden hebben ontwikkeld, meldden de onderzoekers op basis van gegevens van Clalit ziekenfonds.


Onder mensen die besmet zijn met het coronavirus is dat percentage veel hoger namelijk, 11 per 100.000, zeiden ze.


De gegevens komen dagen nadat het COVID-19-vaccin van Pfizer/BioNTech het eerste volledig goedgekeurde vaccin in de Verenigde Staten werd voor mensen van 16 jaar en ouder, een stap die vaccinsceptici mogelijk zou kunnen overtuigen om de injectie te krijgen.


De onderzoekers vergeleken het aantal ongewenste voorvallen bij 884.828 gevaccineerde personen en een gelijk aantal niet-gevaccineerde personen. In totaal rapporteerden 21 personen myocarditis in de gevaccineerde groep – voornamelijk jonge mannen – vergeleken met 6 personen onder de niet-gevaccineerde personen.


De meeste bijwerkingen bij gevaccineerde mensen waren mild, maar sommige, zoals myocarditis, zijn potentieel ernstig, aldus onderzoekers.


De onderzoekers analyseerden ook het aantal ongewenste voorvallen bij meer dan 240.000 geïnfecteerde patiënten. De resultaten geven aan dat COVID-19-infectie zelf een zeer sterke risicofactor is voor myocarditis, en het verhoogt ook aanzienlijk het risico op andere ernstige bijwerkingen, zeiden ze.


Dr. Grace. Lee van Stanford University, wiens hoofdartikel bij het rapport werd gepubliceerd, zei "Voor mij is dit een geweldig artikel, deels omdat het gegevens uit hetzelfde systeem haalt en meer informatie probeert te geven, niet alleen over de mogelijke risico's van vaccinatie, maar ook over de mogelijke voordelen van vaccinatie."


In verschillende landen kwam het vaccin van Pfizer, samen met een rivaliserend mRNA-vaccin van Moderna Inc, onder toezicht van de regelgevende instanties na enkele meldingen van gevallen van hartontsteking, meldt de krant Haaretz.

Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid zei in juni dat het een mogelijk verband zag tussen dergelijke gevallen en het COVID-19-vaccin van Pfizer.

235 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page