top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch onderzoek : Hyperbare zuurstoftherapie kan de ontwikkeling van dementie tegen gaan


Hyperbare zuurstoftherapie blijkt het verouderingsproces te stoppen of om te keren. Foto door Michael Stavaridis via ISRAEL21C


Een Israëlisch onderzoeksteam is erin geslaagd hersentrauma om te keren met behulp van hyperbare zuurstoftherapie (HBOT). Dit is de eerste keer in de wetenschappelijke wereld dat niet-medicamenteuze therapie effectief is gebleken bij het voorkomen van de belangrijkste biologische processen die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer.


HBOT houdt in dat patiënten in een speciale kamer zitten waar de atmosferische druk veel hoger is dan normaal, ademlucht die voor 100 procent uit zuurstof bestaat. Deze vorm van therapie wordt als veilig beschouwd voor de behandeling van veel medische aandoeningen en kan het herstel van beschadigd hersenweefsel en hernieuwde groei van bloedvaten en zenuwcellen in de hersenen induceren.


Een specifiek HBOT-protocol, ontwikkeld door de Universiteit van Tel Aviv en onderzoekers van het Shamir Medical Center, prof. Shai Efrati, prof. Uri Ashery, dr. Ronit Shapira, dr. Pablo Blinder en dr. Amir Hadanny, resulteerde in een verbetering van de cerebrale bloedstroom bij oudere patiënten door 16- 23%, verlicht vasculaire disfunctie, vermindert het volume van reeds bestaande amyloïde plaques en vertraagt ​​de vorming van nieuwe. Deze eiwitplaques zijn gekoppeld aan ernstige degeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer.


Hun bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift Aging .


De studie, onderdeel van een uitgebreid onderzoeksprogramma dat veroudering en bijbehorende aandoeningen als een omkeerbare ziekte beschouwt, zou kunnen leiden tot een nieuwe strategische aanpak om de ziekte van Alzheimer te voorkomen.


De eerste fase van de studie, uitgevoerd op een diermodel, toonde aan dat het therapeutische protocol de vaatfunctie verbetert, nieuwe bloedvaten creëert, de afzetting van nieuwe amyloïde plaques voorkomt en zelfs leidt tot de verwijdering van bestaande amyloïde plaque-afzettingen.


De tweede fase werd uitgevoerd bij mensen ouder dan 65 jaar met cognitieve achteruitgang, met name geheugenverlies - een fase voorafgaand aan de ziekte van Alzheimer en dementie. Na 60 HBOT-sessies gedurende 90 dagen. effecten werden geëvalueerd door perfusie-MRI met hoge resolutie.


Het unieke hyperbare behandelingsprotocol leidde tot een verhoogde bloedstroom in het bereik van 16%-23%; een gemiddelde verbetering van 16,5% in geheugen; en aanzienlijke verbetering van de snelheid van aandacht en informatieverwerking.


"Na een reeks hyperbare behandelingen vertoonden oudere patiënten die al aan geheugenverlies leden, een verbetering van de bloedtoevoer naar de hersenen, evenals een echte verbetering van de cognitieve prestaties", zei Ashery.


De resultaten tonen het potentieel aan van het gebruik van HBOT voor de behandeling van neurologische aandoeningen die voortkomen uit hypoxie - een tekort aan zuurstof dat de cellen bereikt.


Efrati zei dat de ideale benadering zou zijn om “de therapie te starten vóór het begin van klinische symptomen van dementie en vóór verslechtering en verlies van uitgebreid hersenweefsel. Dit is het stadium waarin bloedvaten verstopt raken en de bloedstroom en de zuurstoftoevoer naar de hersenen afnemen – een fenomeen dat al op relatief jonge leeftijd kan plaatsvinden.”619 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page