top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch onderzoek: Investeren in sociale fondsen leidt tot vermindering donaties aan goede doelen


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Een nieuwe studie van de Universiteit van Tel Aviv, de eerste in zijn soort, onderzocht of er een verband is tussen de snelle groei van investeringen in sociale investeringsfondsen en de afname van donaties aan goede doelen.


De onderzoekers bestudeerden het daadwerkelijke investeringsgedrag van ongeveer 10.000 klanten van een investeringsapp en ontdekten dat investeerders die overstapten naar een recent geïntroduceerd sociaal fonds hun donaties verminderden, voornamelijk aan goede doelen die soortgelijke doelen ondersteunen als die van het sociaal fonds.


De onderzoekers ontdekten echter ook dat de meeste investeerders in het sociale fonds niet eerder aan liefdadigheidsinstellingen hadden gedoneerd, dus als we naar het grote geheel kijken, verleiden sociale fondsen meer mensen om sociale doelen te financieren.


De studie werd uitgevoerd door Dr. Shai Levi en Prof. Shai Danziger van de Coller School of Management van de Universiteit van Tel Aviv, in samenwerking met Dr. Jake An van de Australische firma Raiz Investing en Prof. Donnel Briley van de Universiteit van Sydney. De studie is gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Management Science.


In de afgelopen jaren hebben beleggingsondernemingen sociale investeringen (Milieu, Maatschappij en Overheid, of ESG) op de markt gebracht als een manier voor beleggers om financieel rendement te behalen en tegelijkertijd een sociale impact te hebben. Dergelijke fondsen vermijden bijvoorbeeld investeringen in bepaalde industrieën, zoals olie, en investeren liever in andere, zoals hernieuwbare energie. In 2018 bedroegen de wereldwijde sociale investeringen meer dan $ 30 biljoen, een stijging van 34% sinds 2016. In dezelfde periode daalden de totale donaties aan non-profitorganisaties - de traditionele manier om sociale doelen te bereiken - met 1,1 procent tot ongeveer $ 300 miljard. Tot nu toe was het oorzakelijk verband tussen de populariteit van sociale investeringen en de afname van liefdadigheidsgiften niet onderzocht.


Dr. Levi legt uit dat het onderzoek is uitgevoerd met behulp van de unieke database van het Australische digitale investeringsplatform Raiz Investment – ​​een telefoonapp die voornamelijk is gericht op millennials, jonge investeerders met relatief kleine investeringsportefeuilles.


Volgens Dr. Levi voegde Raiz in 2017 de mogelijkheid toe om te beleggen in een ESG-sociaal fonds, dat alleen belegt in bedrijven die voldoen aan bepaalde normen van duurzaamheid, sociale waarden en governance. Omdat de app is gekoppeld aan de bankrekeningen van gebruikers, was het mogelijk om liefdadigheidsdonaties van investeerders te volgen, zowel voor als nadat ze zich bij het fonds voegden.


De onderzoekers volgden de investeringen en donaties van ongeveer 3.300 beleggers die in ESG investeerden, ongeveer 4.000 beleggers die in een ander, niet-sociaal fonds belegden, en nog eens 3.300 beleggers in een controlegroep, die op beleggerskenmerken waren gematcht met degenen die waren overgestapt op het ESG-fonds. Ze ontdekten dat beleggers die eerder aan liefdadigheidsorganisaties hebben bijgedragen voordat ze in een sociaal fonds belegden, gemiddeld de neiging hadden om daarna minder te doneren, dat wil zeggen dat sommige beleggers hun ESG-investering als een soort donatie zagen.


Prof. Danziger wijst op de complexiteit van de bevindingen. “Enerzijds zouden beleggingsondernemingen sociale fondsen kunnen gebruiken als marketingtruc om investeerders aan te trekken. Stel dat u bijvoorbeeld wordt verteld dat het ESG-fonds alleen belegt in bedrijven met een lage CO2-voetafdruk, dan betekent dat niet dat u belegt in bedrijven op het gebied van duurzame energie.


Het kan betekenen dat je investeert in technologiereuzen zoals Apple, dat wil zeggen bedrijven die niet per se schade aanrichten. Onze bevindingen tonen aan dat beleggers na investeringen in een sociaal fonds hun traditionele bijdragen aan milieu- en sociale non-profitorganisaties verminderen. Aan de andere kant, aangezien 79% van de beleggers in het ESG-fonds geen liefdadigheidsbijdragen heeft gedaan voordat ze belegden, moet het algehele effect worden beoordeeld.


Uiteindelijk is het de vraag of ESG-bijdragen aan de samenleving opwegen tegen de afname van beleggersdonaties als gevolg van substitutie. In onze studie schatten we dat fondsen over het algemeen alleen een positieve impact op de samenleving zullen hebben als hun jaarlijkse bijdrage aan maatschappelijke doelen meer dan 3,2% van het geïnvesteerde saldo is. In de praktijk is dit moeilijk te meten en we weten niet of de bijdrage van de sociale fondsen deze drempel overschrijdt, dus het is niet duidelijk of hun impact op de samenleving positief is.”


Concluderend zeggen de onderzoekers: "De trend die uit het onderzoek naar voren kwam, geeft aan dat investeerders liefdadigheidsinstellingen kunnen vervangen door sociale fondsen. Dit kan grote gevolgen hebben voor goede doelen, die een belangrijke bron van inkomsten zullen verliezen en het moeilijk vinden om te blijven functioneren.”


32 weergaven0 opmerkingen
bottom of page