top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch onderzoek koppelt Pfizer aan zeldzame bloedziekte die bloedstolsels veroorzaakt


Ter illustratie. Foto WIX


Israëlische onderzoekers hebben maandag bekend gemaakt dat het Pfizer coronavirusvaccin de oorzaak kan zijn van een verhoogde kans op het ontwikkelen van trombotische trombocytopenische purpura (TTP), een zeldzame bloedziekte.


TTP is een auto-immuunziekte die bloedstolsels veroorzaakt in verschillende organen in het lichaam. Volgens het Israëlische National Institute of Health kunnen deze stolsels de stroom van zuurstofrijk bloed naar belangrijke organen zoals de hersenen, de nieren en het hart beperken of blokkeren, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, meldt de Jerusalem Post.


De onderzoekers van het Instituut voor Hematologie van het Shamir Medical Center zeiden dat ze op het probleem werden gewezen nadat ze een plotselinge toename van TTP in het land zagen, vier gevallen werden in één maand ontdekt, vergeleken met normaal twee of drie gevallen per jaar.


Het medische onderzoeks team zei dat ze een "chronologisch verband" hadden gevonden tussen de vaccinatie van de patiënt en het begin van de symptomen van de ziekte en benadrukte dat dit nieuwe patiënten zijn en patiënten bij wie de ziekte naar boven kwam na een lange periode van afwezig zijn.


Als gevolg hiervan adviseerde het medische team, onder leiding van Dr. Maya Koren-Michowitz, hoofd van de hematologie en het translationele hemato-oncologielaboratorium, mensen die TTP hebben gehad, alleen te vaccineren met de speciale toestemming van hun arts en, als ze dat doen vaccineren, dat ze een klinische follow-up evaluatie hebben.


"Artsen en patiënten moeten alert zijn op de klinische symptomen: zwakte, vermoeidheid, neurologische aandoeningen, bloedingen en pijn op de borst", zei het team in een persbericht.


Ze riepen ook "gezonde mensen" die zijn ingeënt op om waakzaam te zijn en onmiddellijk medische hulp in te roepen als er symptomen optreden. Vroege diagnose en moderne behandelingen hebben de overlevingskans van TTP-patiënten verhoogd van 10% in het verleden tot 80% vandaag.
783 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page