top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch onderzoek: medische cannabis verlaagt de pijn bij kankerpatiënten


Screenshot YouTube


Uit een onderzoek van het Technion in Haifa blijkt dat medicinale cannabis zeer effectief in het verminderen van de pijn bij kankerpatiënten.


Uit het collegiaal getoetste, en inmiddels in Frontiers in Pain Research gepubliceerde onderzoek bleek dat bij de meeste kankerpatiënten de pijnniveaus aanzienlijk verbeterden en dat andere symptomen ook afnamen bij het gebruik van medicinale cannabis.


Oncologiepatiënten lijden tijdens de behandeling vaak aan depressie, angst en slapeloosheid naast pijn. Lijden aan dergelijke symptomen verslechtert de kwaliteit van leven van een patiënt en kan zelfs de prognose negatief beïnvloeden.


"Traditioneel wordt kanker gerelateerde pijn voornamelijk behandeld met opioïde analgetica, maar de meeste oncologen beschouwen behandeling met opioïden als gevaarlijk, dus alternatieve therapieën zijn vereist", legde auteur David Meiri, een assistent-professor aan het Technion Israel Institute of Technology, aan The Jerusalem Post uit.


Opioïden zijn zeer effectieve pijnstillers, maar ze kunnen ongemakkelijke bijwerkingen hebben. Belangrijker is dat veel van hen, met name de synthetische opioïde fentanyl, zeer verslavend zijn en tot de dood kunnen leiden door een overdosis.


De onderzoekers hadden de hulp van gecertificeerde oncologen die vergunningen voor medicinale cannabis aan hun patiënten afleverden. Ze verwezen ook hun patiënten naar het onderzoek en rapporteerden over hun symptomen en ziektekenmerken.


"Patiënten vulden anonieme vragenlijsten in voordat ze met de behandeling begonnen, en opnieuw op verschillende tijdstippen gedurende de volgende zes maanden", verklaarde co-auteur Gil Bar-Sela, universitair hoofddocent aan het Ha'Emek Medical Center Afula. "We verzamelden gegevens over een aantal van factoren, waaronder pijnmetingen, gebruik van pijnstillers, last van kankersymptomen, seksuele problemen en bijwerkingen”, zei hij.


Bij het analyseren van de gegevens ontdekten de onderzoekers dat de patiënten merkbaar waren verbeterd en, van cruciaal belang, hun gebruik van opioïden was aanzienlijk verminderd. Bijna de helft van de patiënten stopte met alle andere pijnstillers na zes maanden medicinale cannabisbehandeling.
100 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page