top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch onderzoek: onaangepast dagdromen (MD) kan voor sommigen een betere diagnose zijn dan ADHD


Screenshot YouTube


Onaangepast dagdromen (Maladaptive daydreaming MD) kan voor sommige mensen een betere diagnose zijn dan ADHD, volgens een nieuwe studie door onderzoekers van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev, in samenwerking met de Universiteit van Haifa.


MD is een aandoening waarbij mensen wegglijden in betrokken, zeer gedetailleerde en realistische dagdromen die uren kunnen duren ten koste van normaal functioneren. Het is nog niet erkend als een formeel psychiatrisch syndroom.


Dr. Nirit Soffer-Dudek van het Consciousness and Psychopathology Laboratory in de afdeling Psychologie van BGU is echter een van de meest vooraanstaande experts op het gebied van de aandoening en hoopt dat MD wordt toegevoegd aan de volgende editie van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. (DSM VI), door rigoureus onderzoek over dit onderwerp te bevorderen.


"Sommige individuen die verslaafd raken aan hun fantasievolle dagdromen hebben grote moeite om zich te concentreren en hun aandacht te richten op academische en beroepstaken, maar ze merken dat een ADHD-diagnose en het daaropvolgende behandelplan hen niet noodzakelijkerwijs helpt. MD formeel classificeren als een mentale stoornis zou psychologische beoefenaars in staat stellen veel van hun patiënten beter te helpen", zegt Dr. Soffer-Dudek.


Eerdere studies hadden hoge niveaus van ADHD gevonden bij degenen die ook MD hadden, waardoor de vraag rijst of MD los stond van ADHD. In de huidige studie, onlangs gepubliceerd in het Journal of Clinical Psychology, beoordeelde promovendus mevrouw Nitzan Theodor-Katz, samen met Dr. Soffer-Dudek en hun collega's van de Universiteit van Haifa, 83 volwassenen met de diagnose ADHD op onoplettendheidssymptomen, MD, depressie, eenzaamheid en zelfrespect. Daarvan voldeed ongeveer 20% aan de voorgestelde diagnostische criteria voor MD, met significant hogere percentages van depressie, eenzaamheid en verminderd zelfrespect, vergeleken met die met ADHD die niet voldeden aan de criteria voor MD.


"Onze bevindingen suggereren dat er een subgroep is van degenen met de diagnose ADHD die meer baat zouden hebben bij een diagnose van MD", zegt Dr. Soffer-Dudek.


Dr. Nirit Soffer-Dudek, een van 's werelds meest vooraanstaande experts op dit gebied, probeert de diagnose toe te voegen aan de volgende editie van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM)


Andere onderzoekers zijn onder meer Prof. Eli Somer en Dr. Rinatya Maaravi Hesseg van de Universiteit van Haifa.105 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page