top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch onderzoek ontdekt waarom hersenkanker vaak chemotherapie ontwijkt bij oudere patiëntenTer illustratie hersentumor. Screenshot YouTube

Israëlische wetenschappers zeggen nieuw inzicht te hebben gekregen in de wijze waarom hersenkanker vaak chemotherapie ontwijkt bij oudere patiënten, en zeggen dat het hoogstwaarschijnlijk de weg zou kunnen effenen voor een oplossing.


Ouderen die glioblastoom krijgen, een snelgroeiende en agressieve hersentumor, hebben een kleinere kans om goed op chemotherapie te reageren dan jongere mensen. Maar onderzoekers hebben moeite om te begrijpen waarom dit het geval is, terwijl bij de meeste vormen van kanker de respons op agressieve chemotherapie bij jonge en oude patiënten vergelijkbaar is .


Jarenlang hebben hersenwetenschappers van de Ben Gurion University een gen genaamd TP73-AS1 bestudeerd, maar pas in 2018 ontdekten ze dat TP73-AS1 cellen resistenter maakt tegen chemotherapie.


Het gen is onevenredig actief bij mensen met glioblastoom, en nu zeggen de onderzoekers te begrijpen waarom. Ze hebben verhoogde niveaus van een eiwit genaamd YY1, dat de TP73-AS1-genen activeert.


Deze zelfde verhogingen in niveaus - voor zowel YY1 als TP73-AS1 - worden gedetecteerd bij ouderen, wat de Ben Gurion-onderzoekers ertoe bracht te suggereren dat het eiwit en het gen bijdragen aan het verouderingsproces en het veroorzaken van vicieuze glioblastoom, meldt de Times of Israel.


"Dit is belangrijk onderzoek omdat het een verband suggereert, op gen- en eiwitniveau, tussen veroudering en hersenkanker", vertelde prof. Dr. Barak Rotblat aan The Times of Israel.


Het feit dat oudere glioblastoom patiënten zowel door hun leeftijd als door hun kanker hun YY1- en TP73-AS1-niveaus verhogen, zou hun relatief slechte respons op chemotherapie kunnen verklaren, zei hij.


De bevindingen van zijn team zijn zojuist gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift Aging. Rotblat zei dat ze kankeronderzoekers in staat zullen stellen hun begrip van verbanden tussen veroudering en de ziekte te verdiepen.


"Nu zijn we enthousiast over het vooruitzicht dat we door het bestuderen van TP73-AS1 en de moleculaire routes waarmee het interegeert, kunnen leren over kanker en veroudering in de hersenen," zei hij.


Hij voegde eraan toe: "We kunnen verder testen uitvoeren om de hypothese te onderzoeken dat het gen en het eiwit dat we onderzoeken ervoor zorgen dat oudere mensen erger lijden aan glioblastoom. Als dit klopt, kunnen we op zoek gaan naar behandelingen en therapieën die de productie van TP73-AS1 verstoren en mensen van alle leeftijden met deze kanker helpen.”
148 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page