top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch onderzoek: PTSS-patiënten delen bacteriële voetafdruk in speeksel


Prof. Illana Gozes. Foto met dank aan de Universiteit van Tel Aviv


In een opmerkelijke doorbraak hebben wetenschappers uit Israël ontdekt dat ze speekselmonsters kunnen gebruiken om snel en nauwkeurig mensen te diagnosticeren die lijden aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS).


In een studie gepubliceerd in Nature's Molecular Psychiatry magazine namen onderzoekers van de universiteiten van Tel Aviv en Haifa speekselmonsters en onderzochten de psychologische, sociale en medische toestand van ongeveer 200 Israëlische veteranen.


Ze ontdekten dat soldaten die gevechtsstress gerelateerde reacties hadden ervaren tijdens de eerste oorlog van Israël met Libanon in 1982, en nog steeds last hadden van posttrauma, een typisch microbieel beeld in hun speeksel vertoonden.


De studie werd geleid door Prof. Illana Gozes en omvatte Prof. Noam Shomron, Dr. Shlomo Sragovich en Ph.D. student Guy Shapira, (allen van TAU's Sackler Faculty of Medicine en Sagol School of Neuroscience), evenals Prof. Zahava Solomon van TAU's Gershon Gordon Faculty of Social Sciences, en Prof. Abraham Sagi-Schwartz en PhD-student Ella Levert-Levitt van de Centrum voor de Studie van de Ontwikkeling van het Kind en de School voor Psychologische Wetenschappen aan de Universiteit van Haifa, aldus ISRAEL21C.


De onderzoekers zeggen dat de resultaten artsen in de toekomst kunnen helpen om een ​​nauwkeurige en objectieve diagnose te stellen van mensen die lijden aan posttrauma en zelfs de basis kunnen leggen voor microbiotisch gerelateerde medicijnen om de aandoening te verlichten.


"Voor zover wij weten, is dit de eerste afbeelding van een microbiële handtekening in het speeksel onder ervaren soldaten met PTSS", zei Gozes.


"We waren verrast om te ontdekken dat ongeveer een derde van de PTSS-patiënten nooit de diagnose posttrauma had gekregen, dus ze hebben nooit enige erkenning gekregen van het ministerie van Defensie en de officiële autoriteiten", voegde ze eraan toe.


De deelnemers aan de studie kwamen uit een groter cohort van proefpersonen die betrokken waren bij een uitgebreide vier decennia durende studie van veteranen door Solomon.


De onderzoekers testten ze op een reeks psychologische aspecten, waaronder slaap, eetluststoornissen, schuldgevoelens, zelfmoordgedachten, sociale en echtelijke steun, vijandigheid, tevredenheid met het leven, evenals kwesties van demografie, psychopathologie, welzijn, gezondheid en onderwijs.


Door de resultaten van de microbiële distributie van de proefpersonen te vergelijken met de psychologische resultaten en hun antwoorden op de welzijnsvragenlijsten, ontdekten de onderzoekers dat mensen met PTSS en hoge psychopathologische indicaties hetzelfde beeld van bacteriën in het speeksel vertonen (een unieke orale microbiotische signatuur).


"Het moet worden benadrukt dat tot nu toe de diagnose van posttrauma's uitsluitend gebaseerd was op psychologische en psychiatrische maatregelen", zei Gozes. “Dankzij dit onderzoek is het in de toekomst misschien mogelijk om objectieve moleculaire en biologische kenmerken te gebruiken om PSTD-patiënten te onderscheiden, rekening houdend met omgevingsinvloeden.


"We hopen dat deze nieuwe ontdekking en de microbiële handtekeningen die in deze studie worden beschreven, een gemakkelijkere diagnose van posttraumatische veteraansoldaten kunnen bevorderen, zodat ze een passende behandeling kunnen krijgen."


Deze studie werd ook ondersteund door het Medical Corps Department of Health and Well-Being van de Israel Defense Force en Dr. Ariel Ben Yehuda, een afdelingsmanager van het Mental Health Medical Center in Shalvata, Clallit Health Services. De studie omvatte ook samenwerking met de Charité University Medicine in Berlijn en haar microbiologie-experts Dr. Markus M. Heimesaat en Prof. Stefan Bereswill, evenals met professoren Victor Li en Jacqueline Lam van de Universiteit van Hong Kong, die de effecten bestuderen. van luchtvervuiling.
92 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page