top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch onderzoek: "vleermuizen genieten van de rijke verscheidenheid aan stads voedsel"


Screenshot YouTube


Een nieuwe studie van de Universiteit van Tel Aviv wijst uit dat vleermuizen die in Tel Aviv leven, net zoals mensen, genieten van de grote verscheidenheid en overvloed aan voedsel dat de stad te bieden heeft, in tegenstelling tot landelijke vleermuizen die bijvoorbeeld in Beit Guvrin leven, die tevreden zijn met het eten van slechts één soort voedsel.


De studie werd geleid door onderzoeksstudent Katya Egert-Berg, onder leiding van professorYossi Yovel, hoofd van de Sagol School of Neuroscience van de Universiteit van Tel Aviv en een faculteitslid van de School of Zoology in de George S. Wise Faculty of Life Sciences en het Steinhardt Museum of Natural History, evenals een ontvanger van de Kadar Family Award 2021 voor Outstanding Research. De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift BMC Biology.


De onderzoekers leggen uit dat ondanks de intensivering van verstedelijkingsprocessen, die ertoe leiden dat dieren de stad verlaten, er dieren zijn die kunnen gedijen in een stedelijk domein. Een voorbeeld hiervan is de fruitvleermuis. Deze vleermuizen leven, net als mensen, in verschillende omgevingen, waaronder de stad en het platteland; er zijn er zelfs die in de stad foerageren en dan naar huis gaan om op het platteland te gaan slapen.


De stedelijke omgeving verschilt fundamenteel van de landelijke omgeving als het gaat om diversiteit en toegankelijkheid van voedsel. Hoewel de stad een grotere verscheidenheid aan bomen per gebied heeft, zijn er veel uitdagingen waar vleermuizen voor staan, zoals gebouwen en mensen. Op het platteland daarentegen zijn de meeste bomen geconcentreerd in boomgaarden zonder barrières, maar hebben ze minder diversiteit - de bomen zijn meestal van één type. Vanwege de fundamentele milieu verschillen tussen stad en land met betrekking tot de verspreiding en variëteit van fruitbomen, verschilt ook de aard van de beweging van vleermuizen tijdens het foerageren in deze gebieden.


In deze nieuwe studie vergeleken de onderzoekers de aard van de beweging van landelijke vleermuizen en stadsvleermuizen terwijl ze op zoek waren naar voedsel. Ze gebruikten kleine GPS-apparaten om de vleermuizen te volgen, om te zien of de manier waarop ze zich bewogen tijdens het zoeken naar voedsel werd beïnvloed door hun leefomgeving of de omgeving waarin ze foerageren.


Ze ontdekten dat fruitvleermuizen die in de stad foerageren veel meer verkennend zijn, genieten van de overvloed van de stedelijke omgeving, elke nacht een verscheidenheid aan fruitbomen bezoeken en zich voeden met een grote verscheidenheid aan bomen.


Daarentegen richten de landelijke vleermuizen zich elke nacht op slechts één of twee fruitbomen. Bovendien ontdekten de onderzoekers dat er onder de landelijke vleermuizen die op het platteland slapen, velen waren die elke nacht hun landelijke huizen verlieten op zoek naar voedsel in de stad, en daarna terugvlogen naar het land na hun maaltijd. Tijdens hun verblijf in de stad delen dergelijke vleermuizen dezelfde vluchtpatronen als die van de vleermuizen die de klok rond in de stad leven.


De bevindingen van het onderzoek brachten de onderzoekers ertoe te beoordelen dat zelfs vleermuizen die hun hele leven in landelijke omgevingen leven, zich in een stedelijke, geïndustrialiseerde omgeving kunnen oriënteren. Ze leggen uit dat er diersoorten zijn die flexibel zijn, voor hen is het vermogen om zich aan te passen aan een nieuwe en onbekende omgeving zoals een stedelijke nederzetting een verworven vaardigheid. Dergelijke soorten, waarvan de fruitvleermuis een voorbeeld is, zullen zich in veel gevallen kunnen aanpassen aan het leven in stedelijke gebieden.


Professor Yovel: “Hoe dieren omgaan met verstedelijking is tegenwoordig een van de meest centrale en belangrijke vragen in ecologisch onderzoek. Inzicht in de manieren waarop dieren zich aanpassen aan stedelijke gebieden kan ons helpen bij onze inspanningen voor natuurbehoud. De stedelijke omgeving wordt gekenmerkt door veel versnippering en we hebben op dit moment weinig inzicht in hoe dieren, vooral kleine dieren, zoals vleermuizen, zich in dergelijke gebieden verplaatsen en vliegen.”
65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page