top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch onderzoek: 'We sluiten vriendschap met mensen die ruiken zoals wij'


Illustrative photo by Ketut Subiyanto via Pexels.com


Als je op zoek bent naar vriendschap. . . ruik aan een vreemde. Geuronderzoekers van het Israëlische Weizmann Institute of Science zeggen dat mensen met vergelijkbare lichaamsgeuren eerder met elkaar overweg kunnen.


Met behulp van een elektronische neus (eNose) om een ​​groep vrijwilligers te ruiken, konden ze met 71 procent nauwkeurigheid voorspellen welke paren individuen het meest waarschijnlijk zouden "klikken".


Hun bevindingen, gepubliceerd op 24 juni in het tijdschrift Science Advances, suggereren dat geur een grotere rol kan spelen in menselijke sociale interacties dan eerder werd gedacht.


Hersenwetenschappen afgestudeerde student Inbal Ravreby veronderstelde dat mensen aangetrokken worden tot mensen met een vergelijkbare geur als die van hen, net zoals ze doen met mensen met een vergelijkbaar uiterlijk, dezelfde achtergrond en waarden.


Ten eerste rekruteerde ze niet-romantische paren van hetzelfde geslacht die snel vriendschappen hadden gesloten. Ze verzamelde hun geurmonsters en gebruikte zowel de eNose als menselijke vrijwilligers om ze op overeenkomsten te beoordelen. Ze deed hetzelfde met steekproeven voor willekeurige paren individuen zonder sociale band.


In beide experimenten bleken 'klik'-vrienden significant meer naar elkaar te ruiken dan de willekeurige paren.


Daarna ging ze nog een stap verder om de mogelijkheid uit te sluiten dat soortgelijke lichaamsgeuren het gevolg waren van klikvriendschappen – vergelijkbare eetgewoonten bijvoorbeeld – in plaats van een bijdragende oorzaak.


Ze gebruikte de eNose om volslagen vreemden te 'ruiken' en vroeg hen vervolgens om een ​​paren te vormen voor non-verbale sociale interactie. De vreemden beoordeelden vervolgens hoe sympathiek de andere persoon was en hoe waarschijnlijk het was dat ze vrienden zouden worden.


Daaropvolgende analyse onthulde een sterke correlatie tussen mensen met meer positieve sociale interacties en mensen met een vergelijkbare geur. Toen de gegevens in een rekenmodel werden ingevoerd, kon het met een nauwkeurigheid van 71% voorspellen welke twee individuen een positieve sociale interactie zouden hebben, alleen op basis van eNose gegevens.


"Deze resultaten impliceren dat, zoals het gezegde luidt, er chemie is in de sociale chemie," zei ze tegen ISRAEL21C.


Haar professor, Noam Sobel , waarschuwde dat geur een factor kan zijn in vriendschappen, maar dat mensen waarschijnlijk vertrouwen op andere, veel dominantere signalen in hun sociale besluitvorming.


"Desalniettemin suggereren de resultaten van onze studie dat onze neus een grotere rol speelt dan eerder werd gedacht bij onze keuze van vrienden," zei hij.80 weergaven0 opmerkingen
bottom of page