top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch onderzoek: Wereldwijde doorbraak in behandeling van posttraumatische stressstoornis PTSS


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Volgens voor het eerst ter wereld uitgevoerd onderzoek door de Universiteit van Tel Aviv en het Shamir Medical Center onder veteranen van de Israel Defense Force, blijkt dat zuurstoftherapie posttraumatische stressstoornis (PTSS) drastisch vermindert, waarbij de helft van de proefpersonen zo'n goede vooruitgang boekten dat ze niet langer geacht werden PTSS te hebben.


Het baanbrekende onderzoek werd geleid door Prof. Shai Efrati, Dr. Keren Doenyas-Barak, Dr. Ilan Kutz, Dr. Merav Catalogna, Dr. Efrat Sasson, Dr. Amir Hadanny, Gabriela Levi en Yarden Shechter van de Sagol School of Neuroscience en de Faculteiten Geneeskunde en Life Sciences aan de Universiteit van Tel Aviv en het Shamir Medical Center. De peer-reviewed studie is vandaag gepubliceerd in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift PlosOne.


"De studie omvatte 35 oorlogsveteranen die leden aan PTSS en die resistent waren tegen zowel psychiatrische medicijnen als psychotherapie", zegt Dr. Keren Doenyas-Barak. "De veteranen werden in twee groepen verdeeld: de ene groep kreeg HBOT terwijl de andere als controlegroep diende. Na een protocol van 60 behandelingen werd verbetering aangetoond in alle PTSS-symptomen, waaronder hyper-arousal, vermijding en depressie.


Bovendien werd zowel functionele als structurele verbetering waargenomen in de niet-genezende hersenwonden die kenmerkend zijn voor PTSS. Wij zijn van mening dat de verbeteringen bij de meeste patiënten nog jaren na voltooiing van de behandeling behouden blijven. Deze studie geeft echte hoop aan PTSS-patiënten. Voor het eerst in jaren konden de deelnemers aan het onderzoek, van wie de meesten hadden geleden aan ernstige PTSS, de verschrikkingen achter zich laten en uitkijken naar een betere toekomst."


Hyperbare geneeskunde omvat behandelingen in een kamer onder druk waar de atmosferische druk hoger is dan de luchtdruk op zeeniveau en de lucht rijk is aan zuurstof. HBOT wordt als een veilige vorm van behandeling beschouwd en wordt al gebruikt voor een reeks medische aandoeningen.


Bewijs dat de afgelopen jaren is verzameld, geeft aan dat speciale hyperbare protocollen de toevoer van zuurstof naar de hersenen kunnen verbeteren, waardoor de aanmaak van nieuwe bloedvaten en neuronen wordt verbeterd.


Foto via Shamir Medical Center


Opgemerkt moet worden dat HBOT-behandelingen de evaluatie en het toezicht van gekwalificeerde artsen vereisen. Bovendien moet het voor medische indicaties worden gegeven met behulp van een gecertificeerde kamer met passende kwaliteitsborging met behulp van de nauwkeurig bestudeerde behandelprotocollen.


"Tegenwoordig begrijpen we dat therapieresistente PTSS wordt veroorzaakt door een biologische wond in hersenweefsel, die pogingen tot psychologische en psychiatrische behandelingen belemmert", legt prof. Shai Efrati uit. "Met de nieuwe HBOT-protocollen kunnen we mechanismen activeren die het gewonde hersenweefsel herstellen. De behandeling induceert reactivering en proliferatie van stamcellen, evenals het genereren van nieuwe bloedvaten en verhoogde hersenactiviteit, waardoor uiteindelijk de functionaliteit van de gewonde weefsels wordt hersteld. Onze studie effent de weg naar een beter begrip van de verbinding tussen lichaam en geest."


Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft bijna 4% van de wereldbevolking en 30% van alle gevechtssoldaten PTSS ontwikkeld.


"Onze resultaten geven aan dat blootstelling aan ernstig emotioneel trauma organische schade aan de hersenen kan veroorzaken", zegt prof. Efrati. "We tonen ook voor de eerste keer aan dat directe biologische behandeling van hersenweefsel kan dienen als een hulpmiddel om PTSS-patiënten te helpen. Bovendien kunnen onze bevindingen het meest significant zijn voor de diagnose. Tot op heden is er geen effectieve diagnostische methode ontwikkeld en de diagnose van PTSS is nog steeds gebaseerd op persoonlijke rapporten die noodzakelijkerwijs subjectief zijn - wat leidt tot veel botsingen tussen de lijdende veteranen en de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de behandeling van hen. Denk aan een persoon die naar de eerste hulp komt met pijn op de borst. De pijn kan worden veroorzaakt door ofwel paniek of een hartaanval, en zonder objectieve ECG en bloedtesten, zouden de artsen een hartaanval kunnen missen. Op dit moment doen we voortdurend onderzoek om de biologische vingerafdruk van PTSS te identificeren, wat uiteindelijk de ontwikkeling van innovatieve objectieve diagnostische hulpmiddelen mogelijk kan maken."


2.014 weergaven0 opmerkingen
bottom of page