top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch onderzoek wijst uit dat gebruik emotions op het werk wijst op minder macht en gezag


Wikipedia.


Als je je collega's, je baas of je ondergeschikten macht wilt geven, moet je overwegen om het gebruik van afbeeldingen en emoji's te verminderen ten gunste van woorden - dit zijn de conclusies van een nieuwe studie aan de Coller School of Management van de Universiteit van Tel Aviv.


De onderzoekers vinden dat werknemers die afbeeldingen en emoji's gebruiken in hun e-mails of Zoom-profielen, of zelfs bedrijfslogo's op t-shirts, als minder krachtig worden ervaren dan degenen die woorden gebruiken.


Een nieuwe studie onderzocht de reactie van Amerikaanse deelnemers op verbale versus picturale berichten in verschillende contexten. De resultaten waren duidelijk: in alle experimenten kenden de respondenten meer macht toe aan de persoon die koos voor een verbale versus een visuele weergave van de boodschap.


Volgens de onderzoekers: "Vandaag de dag zijn we allemaal gewend om met foto's te communiceren, en de sociale netwerken maken het zowel gemakkelijk als leuk. Onze bevindingen werpen echter een rode vlag op: in sommige situaties, vooral in een werk- of zakelijke omgeving, kan dit praktijk kan kostbaar zijn, omdat het een laag vermogen aangeeft. Ons advies: denk twee keer na voordat je een foto of emoji stuurt naar mensen in je organisatie, of in een andere context waarin je als krachtig wilt worden gezien."


De studie werd uitgevoerd door Dr. Elinor Amit en Prof. Shai Danziger van de Coller School of Management aan de Universiteit van Tel Aviv, in samenwerking met Prof. Pamela K. Smith van de Rady School of Management aan de UCSD. Het artikel is gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Organizational Behavior and Human Decision Processes.

Om hun hypothese te testen, voerden de onderzoekers een reeks experimenten uit waarin verschillende alledaagse scenario's werden voorgelegd aan honderden Amerikaanse respondenten. In één experiment werd deelnemers gevraagd zich voor te stellen dat ze in een supermarkt winkelden en een andere shopper een Red Sox-t-shirt zagen dragen. De helft van de deelnemers kreeg een t-shirt te zien met het verbale logo RED


SOX, terwijl de andere helft het picturale logo zag. Degenen die het T-shirt met het picturale logo zagen, beoordeelden de drager als minder krachtig dan degenen die het verbale logo zagen.


Soortgelijke resultaten kwamen terug in een reeks andere contexten. In een ander experiment werd deelnemers gevraagd zich voor te stellen dat ze een retraite bijwoonden van een bedrijf genaamd Lotus. De helft kreeg te horen dat een vrouwelijke medewerker een t-shirt had gekozen met het verbale logo LOTUS, de andere helft kreeg te horen dat ze het visuele logo had gekozen (een minimalistische afbeelding van de lotusbloem). Wederom schreven de respondenten meer power toe aan de medewerker die voor het verbale logo had gekozen. Vanwege Covid-19 zijn online vergaderingen met platforms zoals Zoom en Microsoft Teams een essentieel onderdeel geworden van de organisatie.


De onderzoekers onderzochten de effecten van beeld versus woordgebruik in deze belangrijke organisatorische context. De deelnemers werd gevraagd een van de twee mededeelnemers te kiezen om hen te vertegenwoordigen in een competitief spel dat geschikt was voor mensen met een hoge sociale macht. Van cruciaal belang was dat een mede-deelnemer er naar verluidt voor had gekozen zichzelf te vertegenwoordigen met een picturaal profiel, terwijl de andere er zogenaamd voor had gekozen zichzelf te vertegenwoordigen met een verbaal profiel.


Tweeënzestig procent van de deelnemers selecteerde de mededeelnemer die ervoor koos zichzelf te vertegenwoordigen met een verbaal profiel. Werknemers die macht signaleren door woorden te gebruiken, hebben dus meer kans om te worden geselecteerd op krachtige posities, vergeleken met degenen die zwakte signaleren door afbeeldingen te gebruiken.Dr. Amit vat het samen: "Waarom geven foto's aan dat een zender weinig vermogen heeft? Onderzoek toont aan dat visuele berichten vaak worden geïnterpreteerd als een signaal voor het verlangen naar sociale nabijheid. Een afzonderlijk onderzoek toont aan dat minder machtige mensen sociale nabijheid meer verlangen dan krachtige Mensen doen dat wel. Daarom is het signaleren dat je sociale nabijheid wilt door middel van foto's in wezen een signaal dat je minder krachtig bent. Opgemerkt moet worden dat dergelijke signalering meestal niet relevant is in hechte relaties, zoals in communicatie tussen gezinsleden. In veel gebieden van ons leven, vooral op het werk of in het bedrijfsleven, heersen machtsverhoudingen, en we moeten ons bewust zijn van de indruk die onze berichten maken op de ontvangers. Onze bevindingen werpen een rode vlag op: als je macht wilt signaleren, denk dan twee keer na voordat je een emoji of een foto stuurt."

71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page