top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch STEM-programma maakt meisjes in Ghana sterker


Frances Etornam Goba, 10, leert coderen met instructeur Josephine Eshun. Foto met dank aan World ORT via ISRAEL21C


Frances Etornam Goba is 10 jaar oud en woont met haar vader in Elmina, Ghana. In de hoop arts te worden als ze opgroeit, wil Frances graag alle wetenschap, technologie, techniek en wiskunde (STEM) leren die ze maar kan.


Dus toen ze een bericht op haar schoolprikbord zag over een optionele STEM-les en er meer over hoorde van haar natuurkundeleraar, rende ze om zich aan te melden.


De klas werd gesponsord door het door Joodse waarden gedreven wereldwijde onderwijsnetwerk World ORT via het World ORT Kadima Mada wetenschaps- en technologie-educatieprogramma in Israël.


Kadima Mada (vrij vertaald als "Science Journey") creëert en implementeert geavanceerde leerplannen in formele en informele omgevingen voor kansarme bevolkingsgroepen in Israël en in meer dan 30 andere landen.


Het Ghana-programma, dat in 2020 voor het eerst op één school werd getest, leert jonge meisjes coderen, gameontwerp en animatie met behulp van Scratch -coderingssoftware voor kinderen en Arduino -hardwarekits.


Frances, een lid van het tweede cohort, zei dat de cursus haar zelfvertrouwen heeft vergroot en nu wil ze de hele tijd coderen.


"Als ik STEM en coderen blijf leren, zal ik in de toekomst mijn eigen animatieprogramma's kunnen ontwikkelen", zei ze.


Moshe Leiba, hoofd pedagogische en R&D-functionaris van World ORT Kadima Mada, vertelt ISRAEL21c dat het belangrijkste doel is om meisjes mondiger te maken. Als zodanig heeft het initiatief alleen vrouwelijke studenten die worden begeleid door vrouwelijke instructeurs.


“Als Joodse en Israëlische organisatie maakt dit deel uit van onze tikkun olam [repairing the world] om degenen die achterblijven te helpen hun potentieel te bereiken. In Ghana weten we dat vrouwen een enorme boost nodig hebben om gelijke kansen op het gebied van onderwijs en werk te bereiken.”


Een oproep van de VN beantwoorden


Leiba, die ook het Digital Learning Project aan het Academisch College van Tel Aviv-Yaffo leidt, zei dat UNESCO een paar jaar geleden een oproep deed voor hulp bij STEM-onderwijs in Ghana.


Hij brainstormde met Celeste Angus op het internationale samenwerkingskantoor van World ORT in New York.


“We begonnen te praten over wat we konden bijdragen. In Israël hebben we een programma waarbij vrouwen in de technische industrie vrouwelijke studenten begeleiden aan lokale universiteiten, en zij op hun beurt mentoren voor tienermeisjes in STEM. We hebben UNESCO voorgesteld om een ​​soortgelijk programma in Ghana te starten.”


UNESCO verstrekte een bescheiden subsidie ​​van ongeveer $ 12.000, waarmee ORT's projectpartner in Elmina, Coconut Grove Beach Resort, enkele computers, een digitale projector en Arduino-kits met sensoren en elektronica kocht. Deze werden geïnstalleerd in de openbare bibliotheek van Elmina.


Leiba begon vrouwelijke universiteitsstudenten in Elmina te rekruteren die technologie-georiënteerde vakgebieden studeerden. Dit bleek uitdagend.


“We wilden instructeurs die inspirerende rolmodellen zouden zijn. Maar er zijn niet zo veel vrouwen die in deze richtingen studeren in Ghana. Uiteindelijk kozen we acht instructeurs voor de pilot.”


Elk ontving een stipendium van WORLD ORT Kadima Mada en Coconut Grove.


Een culturele hik


De vrouwen verzamelden zich in de Elmina bibliotheek voor drie volle dagen professionele ontwikkeling onder leiding van twee Israëlische instructeurs op Zoom.


Leiba kreeg een les in de lokale cultuur toen hij het programma op de eerste dag introduceerde.


“Toen ik klaar was met mijn korte toespraak in het Engels, stelde ik vragen, maar niemand zei iets. Ik voelde me een beetje ongemakkelijk."


Leiba benaderde later Victor Opoku Minta, algemeen directeur van Coconut Grove, om te informeren of hij een fout had gemaakt door in het Engels te spreken. Misschien begrepen de vrouwen hem niet?


Minta verzekerde Leiba dat Engels inderdaad een officiële taal is in Ghana. Het probleem is dat Ghanese vrouwen zijn getraind om niet te praten.


"Dus ik had een ontmoeting met Celeste over hoe ze deze studenten presentatievaardigheden konden geven en niet alleen technische vaardigheden", zegt Leiba. “Onze lokale partner heeft hier namens ons een workshop over georganiseerd.”


Vier maanden les


Na de eerste training bleef Kadima Mada de instructeurs ondersteunen toen ze begonnen te werken met meisjes die zich hadden aangemeld voor de cursus in de bibliotheek.


“Elke instructeur werkte een of twee keer per week anderhalf uur, ongeveer vier maanden lang, met verschillende groepen van vier tot zes meisjes.”


Het eerste cohort werd getrakteerd op een grote diploma-uitreiking waar ze certificaten in ontvangst mochten nemen. Leiba, die via Zoom meedeed, zag dat de ceremonie werd uitgezonden op de lokale tv. Een christelijke predikant bood een zegen aan.


Dit laat zien hoeveel de lokale gemeenschap het programma respecteert en waardeert, zegt Leiba.


December 2021 afgestudeerden van de World ORT Kadima Mada STEM-cursus in Elmina, Ghana. Foto met dank aan World ORT via ISRAEL21C


“De pilot ging veel beter dan ik had gedacht. Er waren zoveel variabelen en ik wist niet zeker hoe het zou gaan als we ze niet persoonlijk konden ondersteunen en de instructeurs geen technologie-experts zijn”, legt hij uit.


“Maar we volgden de studenten om te zien hoe het met ze ging, en we zagen dat de kinderen heel blij en geïnteresseerd waren en met grote toewijding meededen. Het was geweldig."


World ORT en Coconut Grove besloten het programma met eigen middelen voort te zetten en uit te breiden. De cursus heeft nu meer dan 100 afgestudeerden van verschillende scholen. Een onderwijsinstelling in Oeganda heeft gevraagd om het daar ook op te zetten.


In januari volgt een nieuwe groep Ghanese universiteitsstudenten een opleiding.


Beste instructeur


Josephine Eshun, 23, ontving een prijs van $ 1.000 voor "beste instructeur" tijdens de diploma-uitreiking van het tweede cohort.


Eshun werd opgevoed door haar grootmoeder in Elmina. Ze behaalt een bachelor diploma in voor- en vroegschoolse educatie aan het Our Lady of Apostles College of Education.


"Ik hoorde over STEM ORT via een radioadvertentie," zei Eshun.


"Ik was geïnteresseerd om vrijwillige instructeur voor het programma te worden, omdat ik een passie heb voor computers en het lesgeven aan kinderen."


Josephine Eshun met student Frances Etornam Goba in Ghana. Foto met dank aan World ORT via ISRAEL21C


28 uur lang leren met Israëlische trainers "was een uitstekende ervaring en een geweldige kans voor mij omdat ik veel heb gehoord over de vooruitgang van de Israëli's op het gebied van technologie en andere creatieve vaardigheden, zoals codering, gamedesign en video-animaties", zei ze.


“De training heeft me geholpen de relevantie van codering in de maakindustrie en in gaming en video-animaties te begrijpen. Ik wil in de toekomst meer coderen om mijn kennis te upgraden en meer vaardigheden te ontwikkelen in het bouwen van hardware verbindingen voor robotica, evenals vaardigheden op het gebied van probleemoplossing en onderzoek.”


Eshun zei dat ze ernaar uitkijkt om Scratch te gebruiken in haar werk als opvoeder voor jonge kinderen "om bij de kinderen creatieve en logische denkvaardigheden te ontwikkelen", evenals nuttige technische vaardigheden.


"Maria Montessori zei ooit: 'Spelen is het werk van het kind' - met andere woorden, kinderen leren en groeien door te spelen. Bovendien leren kinderen door te doen. Dus het integreren van Scratch in hun lessen zal hun leren vergemakkelijken met veel activiteiten.”

50 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page