top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch veldhospitaal in Oekraïne heeft in 6 weken ruim 6.000 mensen behandeld


Patiënten wachten buiten het Israëlische Shining Star-veldhospitaal in Oekraïne. Foto door Naama Frank Azriel via ISRAEL21C


Op 28 april voltooide het Israëlische veldhospitaal Shining Star (Kochav Meir) met 66 bedden in Mostyska, in het westen van Oekraïne, zijn missie van zes weken.


Meer dan 6.000 burgers werden behandeld, 40 operaties uitgevoerd en 21.000 laboratoriumtesten en 800 diagnostische beelden geanalyseerd. Bovendien werden verschillende ernstig zieke of gewonde burgers overgevlogen naar Israël voor verdere behandeling.


"We zijn erin geslaagd om een ​​civiel veldhospitaal in Oekraïne op te richten, iets wat zes maanden geleden door veel mensen in Israël voor onmogelijk werd gehouden", zegt prof. Elhanan Bar-On , directeur van het Sheba's Israel Center for Humanitarian Emergency and Disaster Medicine, tegen ISRAEL21C.


"Toen we hier kwamen, was er veel onzekerheid over ons vermogen om het te doen, maar na zes weken operatie denk ik dat al die mensen begrijpen dat dit kan en dat dit nodig is."


Het runnen van een veldhospitaal onder dreiging van een Russische aanval was "een beetje eng", gaf Dr. Eldad Katorza, adjunct-directeur van Shining Star, foetale MRI-specialist van het Sheba Medical Center toe, "maar we hadden het gevoel dat we iets geweldigs deden voor de bevolking van Oekraïne . We hebben meer dan 6000 burgers geholpen en we laten een enorme erfenis van hoop achter voor het Oekraïense volk.”


Yoel Har-Even, directeur van het veldhospitaal, zei dat vooral de Israëli's "honderden artsen en verpleegkundigen aan het bed en in ons trainingscentrum hebben opgeleid om hen de mogelijkheid en kennis te geven om voor hun patiënten te blijven zorgen."


De missie, waarbij 200 personeelsleden betrokken waren, werd geleid door de Israëlische ministeries van Buitenlandse Zaken en Gezondheid, samen met het Sheba Medical Center en de Clalit Health Maintenance Organization (HMO). Het werd ondersteund door het Shusterman Fund en het Joint Distribution Committee.


Het veldhospitaal werd op 22 maart geopend en werd genoemd ter ere van voormalig premier Golda Meir, die werd geboren in Oekraïne en het MASHAV- agentschap voor internationale ontwikkelingssamenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken oprichtte.


In zijn afscheidsrede die werd bijgewoond door hoogwaardigheidsbekleders, waaronder de burgemeester van Mostyska en de Israëlische ambassadeur in Oekraïne, Michael Brodsky, merkte Har-Even op dat 28 april samenviel met de Holocaust herdenkingsdag .


Hij merkte op dat “dezelfde Joodse mensen, die minder dan 80 jaar geleden op hetzelfde land in de Oekraïne stonden – vernederd en vervolgd alsof ze onmenselijk waren: opgesloten in getto’s, mishandeld, vergast en vermoord door de kwaadaardige nazi’s en hun medewerkers. Inclusief de 4.000 Joodse burgers van Mostyska, die allemaal in 1942 op één dag werden doodgeschoten en in een massagraf werden gedumpt.”


Minder dan 80 jaar later, vervolgde hij: “We staan ​​hier, de tweede en derde generatie van degenen die die levende hel hebben overleefd. Het is dezelfde grond, maar deze keer staan ​​we hier als trotse Joden en Israëli's. Ondanks de pijnlijke herinneringen hebben we ervoor gekozen om het leven te vieren, ons te concentreren op creëren, groeien, geven”, aldus Har-Even.


De samenwerking tussen Sheba en de Oekraïense gezondheidszorgsystemen en -organisaties zal worden voortgezet, en verschillende Israëlische telegezondheids technologieën die in het veldhospitaal worden gebruikt, zullen worden aangepast voor gebruik in lokale klinieken en ziekenhuizen.

57 weergaven0 opmerkingen
bottom of page