top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische agritech-startup komt met technologie om door wind bestoven gewassen te bestuiven


Foto met dank aan Edete Precision Technologies


De Israëlische agritech-startup Edete Precision Technologies for Agriculture, die technologie heeft ontwikkeld om gewassen kunstmatig te bestuiven, breidt zijn toepassingsgebied uit om niet alleen door insecten bestoven planten te omvatten, maar ook door wind bestoven gewassen.


Het zal zich in de eerste plaats richten op de bestuiving van pistachenoten, een van 's werelds snelst groeiende gewassen, aldus het bedrijf in een verklaring.


Bestuiving is een delicate en complexe "laatste mijl"-fase in het proces van het verbouwen van gewassen - en hoewel andere stadia van de ontwikkeling van de plant technologisch kunnen worden ondersteund, hebben boeren tegenwoordig over het algemeen geen controle over bestuiving en zijn opbrengsten van de producten afhankelijk van de natuur en vatbaar voor onregelmatig zijn.


Planten zoals granen en grassen, maar ook olijven, dadels, pistachenoten, walnoten en sommige groentezaden, zijn voor hun voortplanting afhankelijk van windbestuiving. Effectieve natuurlijke windbestuiving hangt af van een aantal factoren, waaronder de bloei van de mannelijke en vrouwelijke planten synchroon, meteorologische omstandigheden zoals temperatuur, daglengte, intensiteit van wind en andere omgevingscondities, waaronder water- en bodemkwaliteit.


Er zijn twee manieren om op natuurlijke wijze te bestuiven: via insecten – veelal bijen, die de laatste jaren sterk in aantal zijn afgenomen – en via wind. De door Edete ontwikkelde technologie is een machine die het bestuivingsproces nabootst en gericht is op gewassen die normaal door bijen worden bevrucht. Nu richt het bedrijf zijn aandacht op gewassen die wind gebruiken voor bestuiving.De vorm van door de wind bestoven stuifmeelkorrels is speciaal aangepast zodat ze door de wind kunnen worden getransporteerd. De korrels zijn licht, aerodynamisch en ontworpen voor snelle afgifte uit de plant. Hoewel wind altijd aanwezig is, is het geen selectieve bestuiver en daarom inefficiënt over grote afstanden. Door de wind bestoven planten hebben over het algemeen een overvloedige stuifmeelproductie en synchrone massale bloeigebeurtenissen om een ​​succesvolle stuifmeeloverdracht te garanderen, maar het stuifmeel in de lucht kan willekeurig afdrijven. Uiteindelijk zal slechts een kleine hoeveelheid stuifmeel het vrouwelijke voortplantingsorgaan in de plant bereiken en bestuiving uitvoeren.


"Na het testen van onze unieke geautomatiseerde bestuivingstechnologie op door insecten bestoven gewassen zoals amandelen, brengt Edete zijn mogelijkheden naar de enorme markt van door de wind bestoven gewassen", zegt Keren Mimran, mede-oprichter en VP voor Business Development en Marketing bij Edete in een persverklaring.


"In de afgelopen jaren hebben telers te maken gehad met een toegenomen asynchronie tussen de bloeitiming van mannelijke en vrouwelijke bomen", zegt Mimram. “Hierdoor gaat de opbrengst omlaag en in extreme gevallen zelfs tot een gebrek aan opbrengst op hele percelen. Onze technologie kan en zal dit probleem oplossen op een manier die telers helpt de wereld op de meest economische en effectieve manier te voeden."


Voor het kunstmatige bestuivingsproces verzamelt Edete de bloemen mechanisch, scheidt het stuifmeel van de helmknoppen en andere bloemdelen en produceert puur stuifmeel.


De mechanische bestuivers, 2Be genaamd, kunnen zowel overdag als 's nachts werken en zijn niet afhankelijk van temperatuur of andere omgevingscondities. Kunstmatige bestuiving is niet afhankelijk van bloeisynchronisatie, dankzij het vermogen om stuifmeel jaren van tevoren te produceren en te bewaren en stuifmeel te verspreiden op de juiste bloeitijden.52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page