top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische Asaf Yasur, 19, die beide onderarmen mist, wint World Para Taekwondo goud


Asaf Yasur, Israëls eerste wereldkampioen parataekwondo. Foto door Yair Glazer via ISRAEL21C


Israël behaalde zijn eerste gouden parataekwondo- medaille nadat Asaf Yasur alle deelnemers versloeg in de categorie onder 58 kg van de Wereldkampioenschappen Para Taekwondo in Istanbul op 11 december.


Yasur, 19, had vijf jaar geleden beide onderarmen geamputeerd, kort voor zijn bar mitswa.


Hij was aan het voetballen met vrienden op de Golanhoogten en ging de bal halen uit een elektrische installatie, waarbij hij per ongeluk een hoogspanningskabel aanraakte.


Nadat zijn verhaal in de lokale pers was gepubliceerd (zie hieronder), stroomden de donaties binnen om Yasur hightech prothetische armen te kopen. Maar hij concurreert in vechtsporten met alleen zijn benen.


In de laatste van zijn vijf overwinningen op de wereldkampioenschappen versloeg Yasur de bronzen medaillewinnaar van 2019, Ali Can Ozcan uit Turkije, met 15 punten. De laatste keer dat hij tegenover Ozcan stond, had hij met 20 punten verloren.


Yasur zei dat elke wedstrijd van de dag een uitdaging was. "Ik ben de gelukkigste persoon voor de manier waarop ik heb gepresteerd, voor de medaille en voor deze gekke dag", zei hij tegen ISRAEL21C.


Asaf Yasur, rechts, in de laatste wedstrijd van zijn gouden medaille-winnende optreden op de Wereldkampioenschappen Para Taekwondo in Istanbul, 11 december 2021. Foto door Madeleine L'Oreal via ISRAEL21C


Yasur vertelde World Para Taekwondo dat zijn coach, Yehiam Sharabi, hem aanmoedigde door te zeggen: “Je bent sneller dan wie dan ook, je bent sterker dan wie dan ook. Stop niet met aanvallen … als hij je schopt, schop je meer.”


Yasur slaagde er afgelopen zomer niet in zich te kwalificeren voor de Paralympische Spelen van Tokio, maar lijkt nu op schema te liggen om de volgende Paralympische ploeg van Israël te worden.


Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid twitterde dat Yasur "niet alleen een bron van enorme nationale trots voor ons land is, maar hij is ook een herinnering dat wilskracht je naar de hoogste toppen kan brengen."
56 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page