top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische bedrijf komt met een bloedtest die terugkerende kanker kan identificeren


Ter illustratie. Foto via C2i Genomics


Toen Asaf Zviran de diagnose kanker kreeg, deed hij operationeel onderzoek en R&D bij de Israëlische marine en behaalde hij zijn masterdiploma aan het Technion-Israel Institute of Technology. Misschien stelde hij zich daarom kanker voor als een vijand die hij moest verslaan – als hij het juiste wapen en doelwit kon vinden.


Na zijn succesvolle behandeling en zeven jaar militaire dienst, begon Zviran in 2012 met doctoraatsstudies in moleculaire biologie aan het Weizmann Institute of Science. Tijdens zijn postdoctoraal onderzoek in het New York Genome Center van 2016 tot 2019 richtte hij zich op zijn doel: kanker die aanhoudt of terugkeert na behandeling, aldus ISRAEL21C.


Hij werkte samen met wetenschappers van wereldklasse in het centrum en vond een methode voor het bepalen van het hele genoom uit, geholpen door kunstmatige intelligentie, waardoor vroege detectie van aanhoudende of terugkerende kankercellen uit een standaard bloedmonster mogelijk werd.


Zodra hij klaar was met zijn postdoc-fellowship, richtten Zviran en drie vrienden C2i Genomics op om zijn gepersonaliseerde geneeskundebenadering te ontwikkelen, beschreven in een artikel gepubliceerd in Nature Medicine . Zijn postdoctorale mentor, Weill Cornell Medicine-oncoloog Dan Landau, is de wetenschappelijke medeoprichter van het bedrijf en zit in de wetenschappelijke adviesraad.


Het bedrijf heeft inmiddels meer dan $ 100 miljoen aan financiering opgehaald bij Casdin Capital, NFX, Duquesne Family Office, Section 32, iGlobe Partners, Driehaus Capital en anderen.


"Met onze technologie kunnen artsen de respons van hun patiënten op de behandeling volgen en het falen van de behandeling of het terugkeren van de ziekte detecteren, maanden en zelfs jaren voordat ze anders zouden doen", zegt Zviran.


Commando, controle en intelligentie


"C2i is een militaire term voor 'command, control and intelligence' - het drukt de visie uit van het toepassen van verdedigingsmethodologieën op oncologie", legt medeoprichter Boris Oklander, de CTO van de startup, uit.


“Kanker is als een vijand met een uniek signaal van een mutatie die we willen detecteren. We bestrijden deze vijand met technologie die gebaseerd is op onze ervaring in de defensiesector.”


C2i Genomics, met hoofdkantoor in New York met R&D in Haifa en een sequencinglab in Cambridge, Massachusetts, is een van de negen startups in de digitale gezondheidszorg in het huidige cohort van PlayBeyondBio .


Dit is een accelerator die wordt beheerd door een samenwerkingsverband van het Israëlische durfkapitaalfonds JVP, de Brits-Zweedse farmagigant AstraZeneca, het internationale adviesbureau Accenture, Margalit Startup City, Amazon AWS en het Shaare Zedek Medical Center in Jeruzalem.


"Het idee is om te zien hoe dit ecosysteem van partners de krachten kan bundelen en pilotstudies kan genereren", zegt Oklander. "Er zijn bio banken met patiëntmonsters in het Shaare Zedek ziekenhuis die kunnen helpen bij het evalueren en valideren van technologieën zoals de onze en die kunnen helpen om onze plug-and-play diagnostische dienst snel op de markt te brengen."


In juli tekende C2i een samenwerkingsovereenkomst met Premier, een Amerikaans bedrijf voor verbetering van de gezondheidszorg. De overeenkomst omvat de implementatie van het C2i-platform bij acht Premier aangesloten ziekenhuizen en klinieken.


Over- en onder behandeling beëindigen


Oklander vertelt ISRAEL21c dat deze unieke benadering het significante probleem van over- of onderbehandeling van solide tumoren zou kunnen oplossen.


Wat meestal gebeurt, is dat de tumor operatief wordt verwijderd. Het pathologierapport helpt de oncoloog een gefundeerde inschatting te maken of hij moet wachten en de patiënt periodiek moet controleren, of chemotherapie en/of bestraling moet starten als voorzorgsmaatregel tegen onopgemerkte kankercellen.


"Er is geen goede manier om in realtime te weten of de patiënt kankervrij is", zegt Oklander.


Patiënten die chemotherapie krijgen, moeten maanden wachten voordat ze weten of er een goede respons is. Patiënten die worden gecontroleerd, kunnen in die tijd een tumor hebben die onopgemerkt groeit.


"Als we het kankerniveau in het bloed van de patiënt in realtime kunnen meten - zoals het glucosegehalte bij diabetici meten - is het niet nodig om te voorspellen, maar eerder om te meten wat er op dit moment gebeurt en om de klinische besluitvorming te ondersteunen met betrekking tot de te volgen behandeling. gebruiken, of om te monitoren en in te grijpen zodra dat nodig is.”


Met 20 miljoen nieuwe kankerdiagnoses over de hele wereld per jaar, zou deze methode veel mensen kunnen redden van overbehandeling met giftige, pijnlijke, dure chemotherapie en van onderbehandeling terwijl een nieuwe tumor stilletjes groeit.


"Onze test kan de hele cyclus voor de patiënt en voor de betalers verbeteren", zegt Oklander, en hij merkt op dat verzekeringsmaatschappijen hun focus verleggen naar evidence-based terugbetaling om de economie van oncologie te verbeteren.


Wereldprimeur


Hoewel er andere kankergenomics-diensten beschikbaar zijn, is het platform van C2i ontworpen om uniek toegankelijk en grondig te zijn.


"De manier waarop onze concurrenten werken, is dat bloedmonsters van patiënten naar een centraal laboratorium worden gestuurd, meestal in de Verenigde Staten", zegt Oklander.


“Onze gedistribueerde oplossing is logistiek eenvoudiger omdat het monster in elk laboratorium voor genomische sequencing kan worden verwerkt. Er zijn 15.000 sequencers in de wereld - de machines die genomische gegevens produceren uit bloedmonsters. Elk van deze sequencers kan met ons communiceren via een beveiligde internetverbinding.”


Naleving van de AVG (Europa) en HIPAA (VS) privacyregelgeving is voor elke regio geconfigureerd in het C2i-systeem, voegt hij eraan toe.


Het andere verschil is dat C2 het hele genoom scant om duizenden of honderdduizenden mutaties te vinden die uniek zijn voor elke patiënt.


"Bij twee mensen met dezelfde kankerdiagnose komt minder dan 1% van de mutaties voor tussen hen beiden", legt Oklander uit. "We leggen de volledige genomische samenstelling van elke patiënt vast met behulp van AI en signaalverwerking. Vervolgens testen we het bloed in alle stadia van de behandeling om te kijken of deze mutaties nog aanwezig zijn.”


Zviran merkt op dat C2i Genomics finalist was voor de 2021 Spinoff Prize, uitgereikt door het tijdschrift Nature en Merck.


"We zijn trots op de erkenning van ons werk om ultralage hoeveelheden tumor-DNA in bloedmonsters te detecteren, om behandelingsbeslissingen te sturen en uiteindelijk het leven van patiënten te redden", zegt Zviran.


71 weergaven0 opmerkingen
bottom of page