top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische defensie export met $ 11,3 miljard naar nieuw record in 2021; 7% aan Golfstaten


Hermes drone. Foto IAI


De defensie-export van Israël bereikte in 2021 een recordhoogte en bedroeg $ 11,3 miljard, zei het ministerie van Defensie dinsdag, waarbij functionarissen een sterke toename van de vraag naar wapens van Israëlische makelij noemen.


In totaal steeg de defensie-export in 2021 met 30 procent in vergelijking met het voorgaande jaar, toen ze in totaal $ 8,55 miljard bedroeg.


"Israëls defensie-export heeft voor het eerst dubbele cijfers bereikt en is binnen twee jaar met 55 procent gestegen", aldus (Res.) Brig. Gen. Yair Kulas, het hoofd van SIBAT.


"De vraag naar Israëlische defensieproducten is het afgelopen jaar gestegen, wat zich onder meer uit in de sterke toename van transacties tussen landen", voegde Kulas eraan toe.


De Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein, waren goed voor 7% van de wapenaankopen.


Europa nam vorig jaar het grootste aandeel van de Israëlische defensie-export voor zijn rekening, 41 procent. En dat was vóór de Russische invasie van Oekraïne , die naar verwachting de defensie-export naar het continent nog verder zal vergroten.


Azië en de Pacific waren goed voor nog eens 34 procent en Noord-Amerika voor 12 procent. Zuid-Amerika en Afrika waren elk goed voor drie procent.


Europa nam vorig jaar het grootste aandeel van de Israëlische defensie-export voor zijn rekening, 41 procent. En dat was nog vóór de Russische invasie van Oekraïne, die naar verwachting de defensie-export naar het continent nog verder zal vergroten.


Azië en de Pacific waren goed voor nog eens 34 procent en Noord-Amerika voor 12 procent. Zuid-Amerika en Afrika waren elk goed voor drie procent.


Minister van Defensie Benny Gantz tijdens de bekendmaking. Foto Ariel Hermoni / MOD


Raketten, raketten en luchtafweersystemen maakten vorig jaar 20 procent uit van de export. Trainingsdiensten waren goed voor 15 procent, drones voor negen procent, radar en elektronische oorlogsvoering negen procent, bemande vliegtuigen en elektronische systemen voor vliegtuigen negen procent, schiet- en lanceerapparatuur zeven procent, en intelligentie, informatie en cyber vier procent.


Hoewel Israël bekend staat om zijn cyberintelligentiesystemen, vertegenwoordigden ze het afgelopen jaar slechts 4% van alle verkopen. Ambtenaren hebben niet aangegeven aan welke landen ze zijn verkocht.


40 weergaven0 opmerkingen
bottom of page