top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische distilleerderij maakt de eerste Kentucky-whisky van het land


Alan Cohl, links, en Noam Cohen tonen bezoekers verkoolde, gebruikte wijnvaten waarin ze hun "Kentucky" whisky, gemaakt in Israël, laten rijpen. Foto met dank aan Legends Distillery


Behalve de paar verspreide palmbomen die je ziet als je voorzichtig over een hobbelig, afgelegen onverhard pad rijdt, zou je je gemakkelijk kunnen voorstellen dat je op weg bent naar een maneschijnstokerij ergens in de verborgen valleien van het achterland van Kentucky.


Maar dan wordt de weg breder, en in plaats van naar een gammele houten hut te rijden, sta je op een onverharde parkeerplaats naast een netjes en opgeruimd pakhuis in een moshav bijBeit Shemesh, in de Elah vallei, op een steenworp afstand van de epische strijd tussen David en Goliath.


En dan word je begroet door twee mannen met een keppeltje, getransplanteerd van de oostkust van de VS.


Het is hier dat meesterdistilleerders Noam Cohen en Alan Cohl het lef hadden om Legends , hun boetiek whisky-distilleerderij in bourbon-stijl, drie jaar geleden te lanceren na een strenge training in distillatietechnieken met enkele van Amerika's beste experts.


"We brengen Amerikaanse traditie met een beetje Israëlische innovatie", zei Cohen, die 10 jaar geleden naar Israël verhuisde. “Wat is een legende? Het is iets nemen en het een beetje beter maken."


Cohen, een Amerikaan van de vierde generatie, groeide op met het horen van zijn grootvader die verhalen vertelde uit zijn jeugd van middernachtbezoekers in zijn huurkazerne in de jaren 1920 tijdens de drooglegging, terwijl zijn vader illegale drank verkocht aan speakeasies.


"Het zit een beetje in je bloed", zei Cohen tegen ISRAEL21C.


Cohl, die al 30 jaar in Israël is, kwam iets later naar bourbon. Zijn ouders emigreerden vanuit Roemenië naar de Verenigde Staten en dronken een zoete kersenlikeur genaamd vishniak in plaats van whisky.


Hun label heeft een oud wagenwiel samen met een olijfboom als symbolen van zowel de ruige Amerikaanse als Israëlische pionierstradities. Hun vlaggenschipproduct, Slingshot, heeft natuurlijk een katapult op het label. Andere geplande producten zullen dezelfde naam krijgen, een verwijzing naar de Bijbelse locatie van de distilleerderij.

Legends Distillery's vlaggenschip Slingshot-whisky is genoemd naar de katapult van David die Goliath in de Elah-vallei heeft geveld. Foto met dank aan Legends Distillery


Kentucky-stijl met een Israëlische twist


De koninklijke Franse familie Bourbon steunde de Amerikaanse Revolutie in bepaalde regio's en specifieke veldslagen - een daarvan was de provincie die Kentucky werd, dus het bekende Bourbon County.


Omdat veel van de nieuwe op maïs gebaseerde sterke drank in deze regio werd geproduceerd, werd de naam synoniem met de oorsprong van de locatie en bekend als Bourbon County Whisky en uiteindelijk gewoon als bourbon.


Legends creëerde zijn eigen unieke recept met behulp van kleine huisgranen en een gedetailleerd verouderings- en verzachtingsproces. De whisky rijpt drie jaar in oude witte Amerikaanse eikenhouten vaten die voorheen door omliggende wijnhuizen werden gebruikt voor het rijpen van wijn, in plaats van in nieuwe witte Amerikaanse eikenhouten vaten, zoals het vereiste proces in de VS is. De vaten zijn naar behoren verkoold - het dubbele van het niveau dat in de VS wordt gebruikt voor de productie van whisky.

Noam Cohen leidt bezoekers rond in de distilleerderij. Foto met dank aan Legends Distillery


Legends whisky heeft "een complexe geest die je niet aantreft in Amerikaanse bourbon", zei Cohen.


Om een ​​paar technische redenen noemen ze hun product geen "bourbon", een daarvan is dat het in Israël wordt gemaakt en niet in de Verenigde Staten. Ze besloten het "Kentucky whisky" te noemen omdat de meeste mensen weten dat Kentucky whisky bourbon is.


Net zoals andere immigranten hun traditionele alcoholische dranken, zoals Arak, naar Israël brachten, waardoor het onderdeel werd van de lokale cultuur, willen ze hun Amerikaanse cultuur vieren, zei Cohen, terwijl ze het Israëlisch maakten.


Verkrijgbaar online en in de winkels


De twee vrienden - Cohl is een door Harvard opgeleide architect en Cohen een financiële professional - verbonden door hun gedeelde liefde voor de amberkleurige geest.


Tijdens een recente rondleiding door de distilleerderij, momenteel in een faciliteit die wordt gedeeld met een lokale brouwerij, blijkt hun enthousiasme voor de drank duidelijk als ze het productieproces van graanaankoop tot veroudering uitleggen.


Natuurlijk geven ze smaak aan de verschillende producten in hun huidige lijn en beloven ze dat er nog andere in de pijplijn zitten.


Ze houden hun geheime ingrediënt echter geheim.


Er zijn andere distilleerderijen in Israël, merkten ze op, maar geen enkele maakt Amerikaanse whisky. Op dit moment wordt hun product verkocht in zo'n 100 winkels in heel Israël en online.


Met traditionele Israëlische chutzpah hebben ze plannen om hun "Kentucky Whisky made in Israel" naar de Verenigde Staten te exporteren.


Ze hebben al zo'n 20.000 flessen die op hun website zijn gekocht, verzonden naar klanten in Amerikaanse staten, waaronder Michigan en Minnesota.


"We wachten nog steeds op een order uit Kentucky", grapte Cohen tegen ISRAEL21C.

Gezien de leidende positie van Israël op het gebied van technologie, landbouw en handel en het volwassen worden van een meer mondiaal georiënteerde generatie, zei Cohl dat het Israëlische gehemelte verfijnder is geworden.


"Er zal een hausse zijn met whisky in Israël", voorspelde Cohl. “We zijn niet bang voor concurrentie naarmate de whiskymarkt groeit. De Israëlische cultuur in alcohol ontwikkelt zich voortdurend; er zijn zoveel prachtige microbrouwerijen.”


De partners willen dat Legends “wereldwijd wordt erkend zoals bij Israëlische wijnen. En wie kan dat brengen? Alleen wij omdat we het achtergrondverhaal hebben. Het zit ons in het bloed."


Rondleidingen zijn beschikbaar voor groepen van vijf of meer. Voor meer informatie, klik hier.

33 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page