top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische en Marokkaanse universiteit gaan samenwerken op veel gebieden


Foto via Hebreeuwse universiteit op Mount Scopus in Jeruzalem.


Als uitvloeisel van de Abraham-akkoorden is een volgende stap gezet om de betrekkingen tussen Israël en de Arabische landen te versterken: de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem (HU) heeft een memorandum van overeenstemming ondertekend met de Mohammed VI Polytechnische Universiteit (UM6P) in Marokko.


Dit partnerschap zal academische samenwerkingen tussen de twee universiteiten bevorderen, van uitwisselingen van studenten en wetenschappelijk personeel tot gezamenlijk onderzoek en gezamenlijke graden. Zoals beschreven in de tekst van de overeenkomst, zetten beide universiteiten zich in voor "innovatie op wereldschaal" en zullen ze samenwerken op gebieden van wederzijds belang, namelijk landbouw, bedrijfskunde, farmacologie, natuurwetenschappen, wiskunde en computertechnologie.


Mohammed VI Polytechnische Universiteit (UM6P) in Marokko. Foto Wikipedia


De overeenkomst schept verder een kader voor de uitwisseling van publicaties en wetenschappelijk materiaal, wederzijdse toegang voor promovendi en masterstudenten en de ontwikkeling van formats voor online onderwijs en het delen van informatie. Als COVID-19 het toelaat, plannen beide instellingen delegatiebezoeken en vergaderingen met vooraanstaande faculteiten.


Professor Asher Cohen, de voorzitter van de HU, prees de overeenkomst en zei in de persverklaring: “De Hebreeuwse universiteit promoot al lang een visie om onze academische bekendheid aan te boren om banden te smeden met de internationale gemeenschap. We zijn er trots op een van de eerste Israëlische universiteiten te zijn die een relatie met onze gewaardeerde Marokkaanse tegenhanger heeft geformaliseerd. We kijken uit naar de vele manieren waarop deze samenwerking onze twee landen en de regio in het algemeen ten goede zal komen.”


De UM6P universiteit, ingehuldigd door de Marokkaanse koning Mohammed VI in 2017, is een onderzoeksuniversiteit in Benguerir in de buurt van Marrakech, met extra campussen in Rabat en Laayoune. UM6P telt 2.180 niet-gegradueerde en postdoctorale studenten. Het doel is om de pioniers op te leiden die het veld van toegepast onderzoek en innovatie in Afrika zullen leiden.


“We zijn verheugd deze samenwerking tussen UM6P en de Hebreeuwse Universiteit te concretiseren als een van de eerste formele partnerschappen tussen universiteiten uit Marokko en Israël. Ik kijk ernaar uit om UM6P en HU nauw samen te zien werken aan gezamenlijke onderzoeksactiviteiten op hoog niveau, naast academische uitwisselingen waar docenten en studenten zullen profiteren van de expertise van beide instellingen op het gebied van wetenschappen en technologie”, deelde Hicham El Habti, president van Mohammed VI Polytechnische Universiteit in het persbericht mee.
35 weergaven0 opmerkingen
bottom of page