top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische experts leggen uit wat er bekend is over de Omicron variant


Omicron variant. Screenshot YouTube


Het is moeilijk te geloven dat we tot een week geleden nog nooit van Omicron hadden gehoord. Het was 26 november toen de World Health Organization (WHO) aangeduid als de SARS-CoV-2 coronavirus variant B.1.1.529 een “variant van zorg” en noemde het Omicron na de 15 e letter van het Griekse alfabet.


Omicron is blijkbaar ontstaan ​​in Zuid-Afrika en verspreidt zich internationaal, zelfs terwijl de Delta-variant nog steeds mensen ziek maakt met Covid-19.


De WHO meldt dat het samenwerkt met onderzoekers over de hele wereld om Omicron beter te begrijpen.


"Onderzoeken die momenteel aan de gang zijn of binnenkort plaatsvinden, omvatten beoordelingen van overdraagbaarheid, ernst van infectie (inclusief symptomen), prestaties van vaccins en diagnostische tests en effectiviteit van behandelingen."


Israël heeft tot nu toe slechts een handvol infecties geïdentificeerd, afgelopen vrijdag waren dat er zeven, die door de nieuwe stam zijn veroorzaakt, nog niet genoeg om de basis te vormen voor epidemiologische studies.


Terwijl we wachten tot er meer informatie naar buiten komt, vroegen we twee Israëlische experts wat er tegenwoordig wordt begrepen over Omicron en hoe we onszelf het beste kunnen beschermen tegen deze en toekomstige varianten.


Wat weten we nu over Omicron?


Het heeft veel mutaties

“Deze nieuwe variant heeft nogal wat mutaties ten opzichte van het oorspronkelijke virus”, legt prof. Doron Melamed, hoogleraar immunologie aan de Technion Faculteit der Geneeskunde, aan ISRAEL21C uit.


“Virussen muteren altijd en 'testen' of elke mutatie hen enig voordeel geeft. Als dat zo is, zal die mutatie overleven ten koste van de anderen.”


De mutaties van Omicron kunnen verschillende aspecten van het virus beïnvloeden - het kan zich sneller vermenigvuldigen of overleven onder zwaardere omstandigheden. "We vermoeden dat het nieuwe virus de besmettelijkheid heeft verhoogd", zegt Melamed.


Het verspreidt zich wereldwijd


“Omicron is wijdverbreid in de wereld. Het is behalve in Afrika ook in andere landen gevonden, voornamelijk in Europa, en ik neem aan dat het ook in de VS zal zijn”, zegt prof. Nathan Keller, voormalig president van de Israeli Society of Infectious Diseases en huidige vice-voorzitter van het Sheba Medical Center. Commissie institutionele toetsing.


Het veroorzaakt geen ernstiger Covid-19

Betrouwbare epidemiologische gegevens uit Zuid-Afrika geven aan dat Covid-19 veroorzaakt door de Omicron-variant niet ernstiger is dan van eerdere stammen, zegt Keller.


"De gegevens suggereren echter ook dat het vanuit besmettelijk oogpunt sneller wordt overgedragen dan eerdere stammen. Binnen een week of twee zullen we veel meer weten', voegt Keller toe.


Zullen de huidige vaccins ons beschermen tegen Omicron?


Bestaande vaccins tegen Covid-19, waaronder mRNA-vaccins van Moderna en Pfizer, worden nu bestudeerd om hun werkzaamheid tegen Omicron te bepalen.


Keller benadrukt dat recente opmerkingen van leiders van die twee farmaceutische bedrijven op dit moment pure speculatie zijn.


De kernvraag is of een van de mutaties van Omicron invloed heeft gehad op het specifieke gebied waar het virus zich bindt aan receptoren in de cellen van ons lichaam.


"Zolang de Omicron-variant dit gebied niet muteert en zich niet aan een andere receptor bindt, zou het vaccin ons moeten beschermen - zelfs als het virus naar mijn mening sneller repliceert en besmettelijker is", zegt Melamed.


Technion Hoogleraar Immunologie Dr. Doron Melamed. Foto door Nitzan Zohar via ISRAEL21C


Hij benadrukte dat geen enkel vaccin infectie voorkomt. In plaats daarvan beschermen vaccins tegen ziekte na infectie.


"Tot nu toe was de ziekte van Omicron, vooral bij gevaccineerden, mild", zegt Keller. "We waren erg bezorgd aan het begin van de Delta-golf, maar we zagen uit gegevens van het ministerie van Volksgezondheid dat in gevallen van ernstige ziekte boven de 60 jaar de meeste niet-gevaccineerd waren."


De effectiviteit van het vaccin is echter zwakker bij mensen ouder dan 60 jaar, volgens een recente studie van het laboratorium van Melamed.


Hij legt uit dat het geheugen van het immuunsysteem afneemt met de leeftijd. Als het een ziekteverwekker niet "herinnert" waartegen het een keer is verslagen of waartegen het is ingeënt, kan het de volgende keer dat die ziekteverwekker binnenvalt geen effectieve verdediging opbouwen.


"Oudere personen hadden, zelfs als ze twee keer waren gevaccineerd, een hogere infectiegraad en daarom was het zo belangrijk voor hen om een ​​derde injectie te krijgen", zegt Melamed.


Melamed en Keller dringen er bij ouders op aan om hun vijf- tot elfjarigen te laten vaccineren, ook al krijgen kinderen mildere symptomen als ze besmet raken.


Keller, een opgeleide kinderarts en microbioloog, is van mening dat uiteindelijk een injectie tegen Covid-19 deel zal uitmaken van het routinematige vaccinatieregime voor kinderen.


Zijn reisbeperkingen nuttig om de verspreiding te stoppen?


Onze experts zijn het niet eens over het besluit van Israël om te voorkomen dat buitenlandse burgers het land binnenkomen gedurende twee weken vanaf 28 november.


Hoewel Melamed er persoonlijk voor kiest om tegenwoordig niet naar het buitenland te reizen, zegt hij dat "het twee weken sluiten van de poorten voor buitenlandse reizigers een overdreven reactie is".


Keller daarentegen vindt het nieuwste Covid-beleid van de regering passend en redelijk – zelfs als hij misschien ander beleid heeft gekozen.


Hij wijst erop dat de eerste Delta-infecties in Israël zijn "geïmporteerd" uit Nederland. En maandag ontwikkelde een volledig gevaccineerde Sheba-cardioloog milde Covid-19, waarvan later bleek dat deze werd veroorzaakt door de Omicron-variant waaraan hij werd blootgesteld op een conferentie in Londen.


"De overheid gaat voorzichtig om met [de nieuwe Omicron-variant]", zegt Keller. “Als ik terugkeer uit het buitenland, moet ik drie dagen in quarantaine en een nieuwe PCR-test krijgen, wat geen ramp is. En het is tijdelijk. Ze zullen alles over ongeveer 10 dagen heroverwegen.”


Hij voegt eraan toe dat Israël, net als de meeste landen, decennialang geen pandemieën had gehad totdat Covid zich voordeed.


"In het afgelopen anderhalf jaar hebben we langzaam maar zeker geleerd en nieuw beleid vastgesteld op basis van de gegevens."


Zou Omicron de laatste mutatie kunnen zijn?


In tegenstelling tot sommige meningen dat de relatief milde Covid-19-gevallen van de Omicron-variant erop wijzen dat het SARS-CoV-2-virus op zijn laatste benen loopt, zeggen onze experts dat nieuwe varianten een constante bedreiging blijven.


"Zelfs als we met deze variant een mildere ziekte krijgen, betekent het naar mijn mening niets", zegt Keller.


"Met griep worden we jaren geconfronteerd met [varianten van de] virussen die milde ziekten veroorzaken en soms varianten die ernstige ziekten veroorzaken."


Keller benadrukt dat “mutaties overal worden gegenereerd en zich over de hele wereld verspreiden. De volgende kan de regels of het receptorbindingsgebied veranderen.”


Wat kunnen we doen om onszelf te beschermen?


Vaccinatie is de eerste verdedigingslinie, zeggen de experts.


Dankzij een agressieve campagne om boostershots te geven aan degenen die ten minste zes maanden eerder zijn ingeënt, en vaccins aan kinderen van vijf tot elf jaar, is Israël het meest gevaccineerde land ter wereld.


Keller wijst erop dat niet-gevaccineerde mensen (inclusief kinderen) verantwoordelijk zijn voor de meeste gemelde gevallen tijdens de Delta-golf.


Mensen boven de 60 hebben mogelijk vaker boosters of een combinatie van verschillende soorten vaccins nodig, speculeert Melamed. "Als je een [immuun] geheugen hebt, als je antilichamen hebt, zal de virale infectie die verdediging onder ogen zien en zal niet zo ver komen. Het hangt allemaal af van hoe klaar je lichaam is.”


Afgezien van inenting, raden beide mannen aan om de preventieve protocollen van sociale afstand voort te zetten, gezichtsmaskers te dragen bij bijeenkomsten binnenshuis en regelmatig de handen te wassen.


Maar ze moedigen mensen ook aan om hun leven te leven, niet om samen te komen met vrienden, familie en collega's.


"We moeten leven met het [corona]virus zoals we leven met griep", zegt Melamed. "Er is een verstandige wereldwijde poging om medicijnen te ontwikkelen om de ziekte te behandelen en naarmate de tijd verstrijkt, weten we beter hoe we ermee om moeten gaan."


320 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page