israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische experts: Monkeypox wordt geen nieuwe Covid


Screenshot YouTube


Hier is hoopvol nieuws voor iedereen die bang is voor een nieuwe pandemie voordat we de eerste te boven zijn gekomen: Monkeypox zal geen pandemie van Covid-19-proporties veroorzaken.


"Op dit moment zien we geen bewijs dat aantoont dat apenpokken evenveel mensen zullen treffen als Covid heeft getroffen, voornamelijk omdat het gewoon minder overdraagbaar is", zegt Dr. Eyal Leshem, Leshem, directeur van het Centrum voor Geografische Geneeskunde en Tropische Ziekten in het Sheba Medical Center en klinisch universitair hoofddocent interne geneeskunde en infectieziekten aan de medische faculteit van de Universiteit van Tel Aviv.


“Om met apenpokken besmet te raken, is nauw contact noodzakelijk – in tegenstelling tot Covid, waar infectie via de lucht niet ongewoon is”, vertelt Leshem aan ISRAEL21c.


Toch verspreiden apenpokkeninfecties zich wijdverbreid, wat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ertoe aanzette om op 23 juli een wereldwijde noodsituatie af te kondigen.


Op 3 augustus brachten de Amerikaanse Centers for Disease Control meer dan 26.000 gerapporteerde gevallen van apenpokken in 87 landen in kaart . In de Verenigde Staten stijgt het aantal bijna 7.000 bevestigde gevallen.


Hoewel de meeste apenpokkeninfecties mannen met mannelijke seksuele partners hebben getroffen, "denken de meeste professionals dat het zeer waarschijnlijk is dat apenpokken zich naar andere populaties zal verspreiden en een groter probleem voor de volksgezondheid zal worden", zegt Dr. Hagai Levine, voorzitter van de Israëlische Vereniging van Artsen in de volksgezondheid en een professor in epidemiologie aan de Hebreeuwse Universiteit-Hadassah School of Public Health.


"Maar het is heel moeilijk voor te stellen dat het de omvang van Covid zal bereiken", voegt hij eraan toe.


Snel antwoord


Snel antwoord

Hoewel Israël op 4 augustus slechts 160 bevestigde gevallen meldde, was de reactie snel, zoals toen Israël de wereld leidde bij de uitrol van Covid-vaccins in december 2020.


Op 27 juli ontving Israël zijn eerste zending van 5.600 apenpokkenvaccins, preventief goedgekeurd door de FDA voor 18 jaar en ouder en in sommige gevallen voor volwassenen die al aan het virus zijn blootgesteld.


Prioriteit wordt gegeven aan hiv-positieve mannen geboren na 1980 (het jaar waarin Israël stopte met het vaccineren van kinderen tegen de verwante, vrijwel uitgestorven pokken) en aan iedereen die in 2022 positief testte op een seksueel overdraagbare aandoening (soa).


“Israël is erg goed in het snel reageren op noodsituaties”, zegt Levine. "Ons voordeel is dat we klein zijn, dus we hebben een goede samenwerking tussen de medische gemeenschap en verschillende maatschappelijke organisaties."


Levine schreef over Israëls baanbrekende gebruik van de "ring"-vaccinatiebenadering (vaccinatie van primaire en secundaire contacten van een geïnfecteerd persoon) om bofuitbraken in de vroege jaren 2000 te stoppen.


"Omdat Israël openstaat om snel nieuwe dingen uit te proberen en we zeer goede datasystemen en goede verbindingen hebben, zouden we nu heel goed kunnen doen om de bronnen van apenpokken te identificeren en misschien nieuwe risicofactoren of nieuwe bronnen van infecties te identificeren", vertelt hij. ISRAELL21c.


Hoe het zich verspreidt

Het apenpokkenvirus - zo genoemd omdat het voor het eerst werd geïdentificeerd in 1958 bij onderzoeksapen - is tot nu toe voornamelijk beperkt tot Centraal- en West-Afrika. Het treft vooral knaagdieren en andere kleine zoogdieren.


Het virus werd voor het eerst gezien bij mensen in 1970 in Congo. Sindsdien zijn er af en toe kleine uitbraken geweest.


Leshem legt uit dat apenpokken en andere zoönotische virussen – virussen die van dieren op mensen springen, zoals hondsdolheid en ebola – altijd een bedreiging vormen voor mensen omdat “mensen nauw contact hebben met dieren”.


De twee belangrijkste redenen voor de huidige uitbraak van apenpokken, zegt hij, zijn dat mensen die sinds 1980 zijn geboren niet tegen pokken zijn ingeënt; en wereldreizen komt vaker voor.


"Als een ziekte endemisch is in een deel van de wereld en mensen daarheen reizen, zal de ziekte onvermijdelijk reizen", zegt hij.


Symptomen van apenpokken (koorts, huiduitslag met blaren, gezwollen lymfeklieren) verdwijnen gewoonlijk binnen een paar weken zonder behandeling.


Sommige populaties, zoals mensen met een verzwakt immuunsysteem en zwangere vrouwen, zijn vatbaarder voor ernstigere gevallen, maar apenpokken leidt zelden tot ziekenhuisopname of overlijden.


"De ziekte is relatief mild - hoewel we de pokken niet moeten negeren, die littekens kunnen achterlaten en complicaties kunnen veroorzaken zoals secundaire infectie, longontsteking, sepsis of meningitis. En we hebben net gehoord van het eerste dodelijke slachtoffer buiten Afrika”, zegt Levine.


“Maar we hebben niet de sterftecijfers die we hadden voor Covid, en we hebben niet de snelle verspreiding.”


Is het een soa?

Ondanks de onevenredige incidentie van apenpokken bij mannen die seks hebben met mannen, benadrukt het Israëlische ministerie van Volksgezondheid dat "overdracht elke vorm van direct of intiem contact inhoudt en niet beperkt is tot mensen met een bepaalde seksuele geaardheid."


Er wordt aangenomen dat het virus zich zelfs kan verspreiden via geïnfecteerde deeltjes op items zoals beddengoed of handdoeken.


Leshem zegt dat het een vergissing zou zijn om monkeypox als een soa te labelen.


"Ik denk dat als we het op die manier definiëren, we kansen kunnen missen om overdracht te voorkomen die niet via seksueel contact is", zegt hij tegen ISRAEL21c.


Het categoriseren van apenpokken als een soa "kan er ook toe leiden dat patiënten worden gestigmatiseerd en mensen terughoudend zijn om zich te laten testen", voegt hij eraan toe. "Daarom moeten we voorzichtig en nauwkeurig zijn in onze definities."


Levine suggereert dat het veranderen van de naam van het virus in iets neutraals zoals "newpox" of "Pox 2022" stigma, schaamte of discriminatie rond de ziekte die het veroorzaakt, zou kunnen verminderen.


Breng het naar de gemeenschappen

Als arts in de volksgezondheid denkt Levine dat de naam "apenpokken" slechts één reden is waarom zoveel mensen over de hele wereld niet veel aandacht besteden aan deze pandemie.


“We hebben een enorm probleem van het publieke vertrouwen in het gezondheidssysteem, we hebben groepen die verkeerde informatie verspreiden, we hebben politisering van gezondheidskwesties. Met vaccinaties in het algemeen zijn er grote communicatie-uitdagingen”, zegt hij.


“We zien ook pandemische vermoeidheid. Omdat het risico op apenpokken lager is dan Covid, hebben mensen de neiging het te onderschatten.”


Volgens Levine ligt de sleutel tot het volksgezondheidsbeleid in samenwerking met gemeenschappen op het gebied van gezondheidsbevordering en epidemiologische gegevensverzameling.


“Je kunt Covid of apenpokken niet alleen op federaal niveau oplossen; je moet gemeenten erbij betrekken. We moeten het voor mensen gemakkelijk maken om voor een diagnose te komen - zelfs op plaatsen waar ze voor hun plezier rondhangen - en om hun informatie te delen om verdere gevallen te identificeren. We moeten daar zijn waar het publiek aanwezig is.”


Israël zou een voorbeeld kunnen zijn voor andere landen bij het gebruik van innovatieve tools zoals sociale netwerken en apps voor zowel gezondheidsbevordering als gegevensverzameling met betrekking tot apenpokken, zegt Levine.


"We moeten samenwerken met professionals op het gebied van gezondheidsbevordering om de juiste boodschappen op de juiste manier naar buiten te brengen", zegt hij.


Levine was teleurgesteld dat Israël en de meeste andere landen Covid niet gebruikten om het paradigma van de volksgezondheid te veranderen en veel meer geld te investeren in personeel en epidemiologisch onderzoek.


"We moeten het beter doen voor apenpokken en voor de volgende pandemie", zegt hij tegen ISRAEL21c.


Om besmetting met apenpokken te voorkomen, waarschuwt Leshem voor onbeschermde intieme ontmoetingen (heteroseksueel of homoseksueel) en roept hij op tot extra waakzaamheid bij gezondheidswerkers en mensen met medische aandoeningen die hen kwetsbaarder maken.


"Als een persoon symptomen ontwikkelt, zoals uitslag of keelpijn en koorts, en behoort tot een risicogemeenschap, moet die persoon zo snel mogelijk worden getest om te voorkomen dat hij anderen besmet", dringt hij aan.


56 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws