top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische gezondheidsexperts bevelen 4e COVID-prik aan voor 18 tot 60 jarigen


COVID-afdeling in het Hadassah Medisch Centrum in Jeruzalem. Foto: Medisch Centrum Hadassah


Het panel van Israëlische gezondheidsexperts dat het kabinet adviseert over de bestrijding van de coronaviruspandemie, heeft dinsdag bekendgemaakt dat het heeft aanbevolen dat een vierde vaccin moet worden toegediend aan de bevolking tussen de 18 en 60 jaar als er ten minste vijf maanden zijn verstreken sinds de derde injectie.


Het panel vertrouwd daarmee op voorlopige resultaten van een onderzoek dat aantoont dat de extra booster drie tot vijf keer de bescherming biedt tegen ernstige ziekten door COVID, vergeleken met drie doses van de prik.


De studie uitgevoerd door het Ichilov ziekenhuis in Tel Aviv omvatte 6.863 personeelsleden die tussen augustus en december de booster-injectie kregen, terwijl 1316 de afgelopen weken ook een 4e prik kregen toegediend. Volgens de studie nam de bescherming tegen het virus een week na vaccinatie toe waarbij de antilichamen 3 tot 5 keer werden verhoogd.


De uiteindelijke beslissing wordt genomen door het ministerie van Volksgezondheid Dir. Generaal professor Nachman Ash die zijn uitspraak met een week uitstelde, om opnieuw de wereld te leiden in het vaccineren van volwassenen met een extra dosis van het coronavirusvaccin totdat er meer informatie over de werkzaamheid beschikbaar was.


Israël begon eerder deze maand met het geven van een vierde dosis van het coronavirusvaccin voor de 60+ inwoners, degenen die het risico lopen op een ernstige ziekte en medische teams.


Het Sheba Medical Center, dat zijn eigen onderzoek uitvoert, heeft nog geen aanbeveling uitgebracht om de injectie aan de volwassen bevolking toe te dienen.


Het besluit van de commissie kwam nadat het ministerie van Volksgezondheid zondag zei dat een vierde vaccindosis voor 60-plussers drievoudige bescherming biedt tegen ernstige ziekten en tweevoudige bescherming tegen infectie in de huidige golf die wordt aangedreven door de Omicron-variant.


Het ministerie zei dat de cijfers het resultaat zijn van een eerste analyse door experts van verschillende vooraanstaande academische en gezondheidsinstellingen, en vergelijkt ontvangers van een vierde dosis met degenen die minstens vier maanden geleden een derde dosis hebben gekregen.


De cijfers waren gebaseerd op 400.000 Israëli's die een vierde dosis kregen en 600.000 die drie doses kregen, waarbij het ministerie benadrukte dat de methodologie vergelijkbaar was met die van de experts in eerdere artikelen die ze hebben gepubliceerd in het peer-reviewed New England Journal of Medicine .


De eerste resultaten zullen in de loop van de tijd worden bijgewerkt naarmate er meer gegevens binnenkomen.


Of er echter veel Israëli's gehoor zullen geven aan de oproep zich voor een vierde keer te laten vaccineren, valt nog te bezien, nu er bij veel Israëli's sprake is van een vaccinatie-moeheid.56 weergaven0 opmerkingen
bottom of page