top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische hightech is de dominante exportindustrie, maar investeringen zijn nodig


Tel Aviv Stock Exchange, Screenshot YouTube


De hightechsector van Israël was in 2021 voor het eerst goed voor meer dan de helft van de totale export van het land. Maar het staat voor een onzekere toekomst, grotendeels vanwege de lage investeringen van de regering in O&O op de lange termijn, volgens een op 11 mei gepubliceerd rapport van de Israel Innovation Authority (IAA), "The State of High-Tech 2022".


Het goede nieuws is dat hightech vorig jaar 54% van alle Israëlische export uitmaakte, maar het rapport waarschuwt dat Israël zijn focus moet verbreden en verder moet gaan dan waar het goed in is – op software gebaseerde technologie – en diverser moet worden.

Uit het rapport blijkt dat meer dan één op de tien werknemers – naar schatting 362.000 mensen – nu werkzaam zijn in de hightech.


Israël heeft het hoogste aantal eenhoorns ooit - meer dan 40 particuliere bedrijven met een waarde van meer dan $ 1 miljard - en vorig jaar zagen een recordaantal van meer dan 75 bedrijven IPO's (initiële openbare aanbiedingen) initiëren. In 2021 waren er 88 mega-inzamelingsrondes van meer dan $ 100 miljoen.


Israël staat op de eerste plaats van de 38 lidstaten van de OESO voor het percentage van het BBP dat wordt besteed aan onderzoek en ontwikkeling (5,44%). En kapitaalinvesteringen in startups bereikten een record van $ 27 miljard.


Ondanks deze positieve statistieken zijn de uitdagingen voor het innovatiecentrum van Israël "veelvoudig en toenemend", waarschuwt het rapport.


Het IIA beveelt de sector aan om te diversifiëren buiten de huidige succesgebieden, een meer divers personeelsbestand aan te werven en uit te breiden buiten het gebied van Tel Aviv. Cruciaal is dat het meer overheidsinvesteringen in R&D moet aantrekken en nauwer moet samenwerken met academische instellingen.

Een van de minder bemoedigende statistieken van het rapport: de marktwaarde van Israëlische technologiebedrijven op Nasdaq daalde vorig jaar met ongeveer 10%. Het land zakte naar de 15e plaats in de Global Innovation Index voor 2021. En ondanks de leidende OESO-landen op het gebied van totale R&D-investeringen, eindigde Israël als laatste in overheidsinvesteringen (9,6% in 2019).


Dror Bin, CEO van het IIA, zei tegen ISRAEL21C dat er geen garantie is dat de Israëlische hightechindustrie zal blijven groeien en de wereld zal leiden.


“De successen van Israëlische hightech vertroebelen de uitdagingen waarmee we in de toekomst te maken kunnen krijgen. Het rapport laat zien dat de aanhoudende welvaart van de industrie wordt bedreigd door overconcentratie van de industrie, zowel geografisch als demografisch, "zei Bin.


Naast "relatief lage overheidsinvesteringen in baanbrekende R&D", geeft hij de schuld aan "regelgevende en bureaucratische obstakels" die Israëlische bedrijven hebben gedwongen activiteiten of operaties naar het buitenland over te hevelen.


En ondanks de reputatie van Israël als de Startup Nation, zegt het rapport dat slechts 8% van de hightech-medewerkers werkt aan wat het definieert als 'jonge startups'. Het aandeel ultraorthodoxe en Arabische hightechmedewerkers blijft stabiel op 4,7%. Slechts een derde van de hightech beroepsbevolking woont in het noorden of zuiden van het land, buiten het centrale economische centrum, met als enige uitzondering Haifa.

37 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


GERT reininga
May 16, 2022

Geweldig

Like
bottom of page