israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Israëlische hooggerechtshof staat voor het eerst class action-rechtszaak tegen prijsopdrijvingen toe


Screenshot YouTube


Het Hooggerechtshof heeft dinsdag een precedent-bepalende uitspraak gedaan, waardoor consumenten class-action rechtszaken kunnen aanspannen tegen monopolies die hun macht misbruiken om prijzen te manipuleren.


Dit is de eerste keer dat een rechtbank het gebruik van een "exorbitante prijs" als reden voor het indienen van verzoekschriften heeft erkend, en zelfs heeft bepaald hoe een dergelijke rechtszaak in de rechtbank moet worden afgehandeld, meldt Haaretz.


De uitspraak van het Hooggerechtshof is gedaan naar aanleiding van een hoger beroep tegen een uitspraak van een districtsrechtbank in een verzoekschrift tegen de Central Bottling Company (Coca-Cola). De uitspraak is geschreven door rechter Anat Baron, die werd vergezeld door rechters Neal Hendel en Yosef Elron. De rechters verwierpen hun collega Ofer Grosskopf, die zijn uitspraak over de Coca-Cola-kwestie deed terwijl hij als kantonrechter diende.


Rechter Baron oordeelde dat het verbod op exorbitante prijzen nodig is om uitbuiting van consumenten te voorkomen en om het hoofd te bieden aan de hoge kosten van levensonderhoud in Israël. Na zorgvuldige afweging merkt ze op dat “de voor de hand liggende conclusie is dat de wetgever er bewust voor heeft gekozen om het exorbitante prijsargument in het mededingingsrecht te omarmen. Exorbitante prijzen schaden het welzijn van de consument en dragen bij aan de hoge kosten van levensonderhoud. Ook al is de handhaving van dit verbod een externe interventie, het wordt uitsluitend geleid door overwegingen van concurrentie, in tegenstelling tot prijsregulering”, schreef ze.


De uitspraak brengt meer dan 20 van dergelijke class-actions vrij die in afwachting waren van deze uitspraak. Districtsrechtbanken wachtten op een vaststelling van wat een exorbitante prijs is en hoe geschillen moeten worden opgelost.
68 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws