top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische hulpgroep ondersteunt eerstehulpverleners bij orkaan Idalia


De trailer van SmartAID kan hulpverleners voorzien van telecommunicatie en energie. Foto met dank aan SmartAID via ISRAEL21c


Terwijl de orkaan Idalia eind deze week door de zuidoostelijke kust van de Verenigde Staten raasde, bereidde de Israëlische hulpgroep SmartAID zich voor om lokale eerstehulpverleners te helpen door hen te voorzien van schone energie, telecommunicatie en Wi-Fi-toegang.


SmartAID-vrijwilligers hebben aan het eind van de week een van de Smart Trailers van de organisatie van Fort Myers naar Tampa, Florida gesleept, en deze wordt sindsdien gebruikt als een mobiel coördinatieknooppunt dat stroom en telecommunicatie levert.


Zondagochtend werd een tweede aanhanger binnengebracht, die dienst deed als koelopslag voor medicijnen.


De sleepbare aanhangwagen vond zijn weg naar Tampa, Florida, om de respons op de orkaan Idalia te ondersteunen. Foto met dank aan SmartAID via ISRAEL21c


“Ons engagement omvat het helpen van eerstehulpverleners en getroffen gemeenschappen wereldwijd, ook in de VS zelf”, zegt Shachar Zahavi, oprichter en directeur van SmartAID tegen ISRAEL21c.


“In de afgelopen vijf jaar heeft SmartAID proactief cruciale technologische ondersteuning geboden tijdens natuurrampen in de Verenigde Staten, waarmee een belangrijke kloof in de nationale en internationale hulpsystemen wordt overbrugd”, zegt hij.


“Door onmiddellijke toegang te bieden tot elektriciteit, internet en communicatiemiddelen, stellen we eerstehulpverleners en gemeenschappen in staat hun hulp effectief en snel uit te breiden naar een groter aantal mensen.”


Orkaan Idalia, waarbij vier mensen om het leven kwamen, tientallen gevangen zaten en honderdduizenden zonder stroom kwamen te zitten, trok aan het eind van de week bijna 36 uur over de zuidoostelijke kust van de VS. Het trof op 30 augustus de Golfkust van Florida als een orkaan van categorie 3 voordat het zuidoost-Georgië binnendrong. Tegen de tijd dat het de Carolinas bereikte, was het in een tropische storm terechtgekomen voordat het naar de Atlantische Oceaan vertrok.


Voordat de orkaan in de VS aan land kwam, werd hij kortstondig gecategoriseerd als categorie 4, met aanhoudende windsnelheden tot 210 km/uur. Voor veel provincies in Florida geldt de noodtoestand. Noodonderkomens werden geopend, scholen en universiteiten werden gesloten, waterwegen werden drooggelegd en leden van de Nationale Garde en vliegtuigen werden uitgezonden.


Vorige maand stuurde SmartAID een team om te helpen bij reddingsacties in Maui nadat verwoestende bosbranden delen van het Hawaiiaanse eiland hadden verschroeid. Het team verdeelde cruciale hulpgoederen zoals waterfilters en hygiënekits en zette een coördinatiecentrum en telecommunicatiesystemen op om lokale eerstehulpverleners en liefdadigheidsinstellingen die op het eiland werkten te helpen.


“Door het verbeteren van onze in de VS gevestigde technologische capaciteiten en middelen blijven we onze voortdurende steun garanderen in het licht van de escalerende natuurrampen in het land”, aldus Zahavi.


Eerder dit jaar stuurde SmartAID samen met een groot aantal andere Israëlische hulporganisaties ook een delegatie naar Turkije toen dat getroffen werd door een dodelijke aardbeving.
65 weergaven0 opmerkingen
bottom of page