top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische jongen, 16, overleden aan complicaties na Covid-19


Aden Jamal Fayumi, 16. Foto screenshot Channel 13 News


Nadat hij twee weken geleden vanuit een ander ziekenhuis in Israël naar het Schneider Children's Medical Center in Petah Tikva was gebracht is de 16-jarige Aden Jamal Fayumi, daar op zaterdag overleden aan de gevolgen van PIMS, ook post-Covid verschijnselen genoemd.


De niet gevaccineerde en voorheen kerngezonde Aden kreeg Covvid-19 waarna zijn toestand snel verslechterde en hij werd overgebracht naar het Schneider Children's Medical Center

waar hij aan een hart-longmachine (ECMO) werd aangesloten, vanwege het pediatrisch inflammatoir multisysteemsyndroom (PIMS), een zeldzame aandoening die zich bij sommige kinderen ontwikkelt na blootstelling aan het coronavirus.


Volgens de krant Haaretz worden in het Schneider Children's Medical Center in Petah Tikva ongeveer 150 kinderen behandeld, en staan er enkele honderden of op een wachtlijst


Uit een recent gepubliceerd onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid onder 13.000 kinderen die COVID hebben opgelopen, is gebleken dat 11,2 procent van hen na herstel ten minste één symptoom had en dat 1,85-4,6 procent na zes maanden nog steeds symptomen had.


De symptomen die de artsen zien zijn divers, van kortademigheid (de meest voorkomende klacht), spierpijn, hoofdpijn, vermoeidheid, verstoorde slaap, pijn op de borst, haaruitval en spijsverteringsstoornissen, tot verlies van smaak en geur, gewichtsverlies, concentratiestoornissen, geheugenverlies en verergering van tics bij kinderen die er eerder last van hadden, waarbij ongeveer 60 procent meldt dat er sprake is van een verminderd dagelijks functioneren vanwege de symptomen.


Hoewel bij sommige kinderen het op een voorzetting lijkt van een ernstige vorm van Covid-19, zijn er ook kinderen bij wie de klachten beginnen enkele weken of maanden nadat ze waren hersteld van Covid-19.


Dr. Liat Ashkenazi-Hoffnung, specialist in infectieziekten, in het Schnieder hospitaal, varieert de persistentie van de symptomen. “Er zijn kinderen bij wie het een half jaar of langer duurt. We hadden hier bijvoorbeeld een jongen die een wedstrijdzwemmer was en die langdurig COVID had en erg angstig was en pijn had. Na een half jaar ging hij weer zwemmen en brak zelfs een persoonlijk record."


Ze zegt echter ook dat er hier "een paar kinderen zijn die een jaar na de ziekte niet zijn hersteld en symptomen hebben die hun dagelijks functioneren beïnvloeden. Er zijn gevallen waarin het langer aanhoudt dan een jaar.”


Ze voegt eraan toe dat ongeveer 15 procent van de kinderen die in de kliniek werden behandeld, geen antilichamen hadden, ook al hadden ze een positieve PCR-test.
281 weergaven0 opmerkingen
bottom of page