top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische kwantumsoftware ondersteunt het ontwerp van de Rolls-Royce straalmotor


Een Rolls-Royce Trent XWB straalmotor. Foto met dank aan Rolls-Royce via ISRAEL21c


Het Israëlische kwantumsoftwarebedrijf Classiq sloot zich aan bij NVIDIA en Rolls-Royce om 's werelds grootste kwantumcomputercircuit voor computationele vloeistofdynamica (CFD) te ontwerpen en te simuleren, dat zich bezighoudt met complexe numerieke simulaties van vloeistof- en gasverschijnselen.


Rolls-Royce is van plan het nieuwe circuit te gebruiken voor het modelleren van de prestaties van straalmotorontwerpen in simulaties met behulp van zowel klassieke als kwantumcomputermethoden . Het doel is om de efficiëntie van straalmotoren te verhogen door ze aan te passen aan het gebruik van duurzaam opgewekte brandstof.


Rolls-Royce en Classiq ontwierpen het CFD-circuit met behulp van de synthese-engine van Classiq en simuleerden het vervolgens met NVIDIA A100 Tensor Core GPU's . De snelheid en schaal van het proces werd mogelijk gemaakt door NVIDIA cuQuantum , een softwareontwikkelingskit met geoptimaliseerde bibliotheken en tools om quantum computing-workflows te versnellen, aldus ISRAEL21c.


Het nieuwe CFD-circuit meet 10 miljoen lagen diep met 39 qubits, terwijl de huidige kwantumcomputers slechts circuits van enkele lagen ondersteunen.


"Door zowel klassieke als kwantumcomputingmethoden rechtstreeks toe te passen op de uitdaging van het ontwerpen van straalmotoren, kunnen we onze processen versnellen en meer geavanceerde berekeningen uitvoeren", zegt Leigh Lapworth, computational science fellow bij Rolls-Royce.


"We zijn vereerd om met Rolls-Royce te werken aan een geavanceerde kwantumoplossing voor een belangrijke industriële uitdaging", zegt Shai Lev, VP of Strategic Partnerships bij Classiq. "Het Classiq-platform stelt het team van experts van professor Lapworth in staat om state-of-the-art resultaten te bereiken met behulp van een nieuwe algoritmische aanpak."


Ian Buck, vice-president van hyperscale en HPC bij NVIDIA, zei: "Het ontwerpen van straalmotoren, een van de meest gecompliceerde apparaten op aarde, is duur en rekenkundig uitdagend. Het quantum computing-platform van NVIDIA geeft Rolls-Royce een potentieel pad om deze problemen frontaal aan te pakken en tegelijkertijd het onderzoek naar en de toekomstige ontwikkeling van efficiëntere straalmotoren te versnellen.”


51 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page