top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische 'Massa-schoonmaak' app betaald mensen om zwerfvuil op te ruimen


Screenshot YouTube


Afval is voor de meeste mensen gewoon afval. Maar voor Gal Lahat en Adam Ran, oprichter en medeoprichter van de CleanCoin-app, is afval een manier voor mensen om geld te verdienen - en de wereld schoner te maken.


De een jaar oude app verenigt duizenden gebruikers in crowd cleaning, een game-achtige activiteit van het in kaart brengen van afval, het oppakken en vervoeren.


Gebruikers worden betaald in CleanCoin punten die ze kunnen inwisselen voor producten of kortingen.


CleanCoin heeft $ 1 miljoen aan startgeld opgehaald en het bedrijf zal binnenkort een nieuwe ronde houden om $ 5 miljoen op te halen.


Er zijn bijna 100.000 gebruikers in Israël en CleanCoin heeft al partners om het te ontwikkelen in Canada, New York en het Verenigd Koninkrijk.


Gebruikers in Europa vertalen de app naar hun moedertaal, zei Ran, en het bedrijf werkt nu samen met een supermarktfranchise in Oostenrijk om voedselverspilling aan te pakken.


"Op dit moment wordt 70 procent van de groenten en fruit weggegooid terwijl mensen hongerlijden", zei Ran tegen ISRAEL21C. “Onze app laat zien waar er voedseloverschotten zijn en mensen kunnen het gaan ophalen.”


Documenteer het en word beloond

De app bewijst dat zwerfvuil opruimen een groepsinspanning kan zijn.


Iemand ziet bijvoorbeeld afval in Haifa en meldt dit op CleanCoin zoals iemand een verkeersopstopping op Waze meldt. De eerste persoon kan het opruimen, of het achterlaten voor andere mensen die het willen komen schoonmaken.


Degene die reageert, maakt foto's van de "voor en na" afvalophaling en documenteert waar ze het afval hebben gebracht.


CleanCoin strandopruiming gesponsord door AWS Amazon Israel. Foto met dank aan CleanCoin via ISRAEL21C


Het AI-systeem van CleanCoin verifieert de informatie om fraude te voorkomen en bepaalt hoeveel punten worden toegekend.


Mensen kunnen ongeveer 10 shekels verdienen voor één zak afval, wat een paar minuten kan duren om te vullen, zegt Lahat.


De punten die ze per tas verzamelen, kunnen worden ingewisseld voor bijvoorbeeld een gratis verblijf in een Abraham Hostel of Billabong-kleding. CleanCoin heeft al getekend bij 60 bedrijven in Israël, waaronder InventTech, TrekMarket, Aroma coffeeshops en Azrieli.com.


Screenshots met dank aan CleanCoin via ISRAEL21C


Ran zei dat een vrouw die de app gebruikt nu veel kortingen krijgt op voedsel voor haar gezin bij de reformwinkelketen Nitzat HaDuvdavan (Cherry Blossom). CleanCoin onderhandelt nu deals met reisorganisaties en surfclubs.


Ran zei dat gebruikers in de toekomst geld uit hun CleanCoin-portemonnee kunnen halen en dit rechtstreeks naar hun bankrekening kunnen overmaken.


Afval is als geld

Lahat, de CTO van CleanCoin, schreef zijn eerste game-app toen hij 12 was. Hij hield er altijd van om met zijn gezin natuurtochten te maken, houdt nog steeds van kajakken en kliffen hangen en zegt dat zijn "ideale landschap zowel de zee als de bergen omvat".


Het maakt hem van streek, zei hij, om de "enorme hoeveelheden afval te zien die hun weg vinden naar de natuur." Dus combineerde hij zijn liefde voor gamen met zijn liefde voor coderen en zijn passie voor het milieu.


"Ik realiseerde me dat er heel weinig innovatie was gericht op het oplossen van 's werelds grootste problemen", zegt Lahat tegen ISRAEL21C. "CleanCoin is een gamified app voor het beheer van afval dat een gamechanger kan zijn voor het milieu."


Internationale bedrijven melden zich aan als CleanCoin-partner omdat het "onmiddellijke groene branding" is, zei Ran.


De klanten van vandaag "willen producten kopen van bedrijven die ethisch verantwoord zijn en deel uitmaken van de oplossing."


Ran ontmoette Lahat in februari 2020 bij Inventech in Haifa. (De stad is nu een van de sponsors van CleanCoin.)


Adam Ran, links, CEO en mede-oprichter van CleanCoin met Gal Lahat, CTO en mede-oprichter. Foto met dank aan CleanCoin via ISRAEL21C


Ze waren allebei bezorgd over ecologie en wilden een app maken die "mensen zou stimuleren om betrokken te raken bij het milieu en tegelijkertijd geld te verdienen", zei Ran.


Als recyclingbedrijven geld kunnen verdienen aan afval, waarom kunnen particulieren dat dan niet?


"Over de hele wereld is afval als geld, gewoon daar op de grond", zei Ran.


CleanCoin beloont gebruikers voor het oprapen van zwerfvuil. Afbeelding met dank aan CleanCoin


Iedereen kan helpen

Rotem Ben-Eli, 20, die binnenkort begint te werken als stewardess op El Al, tekende ongeveer acht maanden geleden voor CleanCoin nadat hij erover hoorde op Instagram.


Als inwoner van Ashdod zei ze dat ze nu CleanCoin gebruikt "wanneer ik de kans krijg."


Ben-Eli zei dat ze altijd van de natuur hield. In haar jeugdbeweging Scouting leerden mijn counselors me hoe belangrijk het is om de aarde schoon te houden. Het stoorde haar als ze met haar vrienden ging wandelen en ze rommel maakten.


"Ik begon zelf snackzakken en flessen op te halen", zei Ben-Eli.


Nu krijgt ze beloningen voor haar inspanningen. Ze vindt het heerlijk om kortingen te krijgen via CleanCoin bij Aroma en heeft ook cosmeticaproducten ontvangen. Ben-Eli zei dat ze haar jongere zus heeft overtuigd om mee te doen. Als ze gaan wandelen, stoppen de zussen om afval op te ruimen, hun resultaten te fotograferen en punten te verdienen.


Ze zei dat ze nog iets verrassends heeft geleerd sinds ze CleanCoin gebruikt. Ze heeft een 'hernieuwde band met mensen die afval op straat oprapen'.


"Ik had altijd medelijden met ze", zei Ben-Eli. “Maar nu zie ik dat iedereen mee kan doen en helpen.”

Klik hier om mee te doen.

54 weergaven0 opmerkingen
bottom of page