top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische ministerie van Volksgezondheid gaat landelijk Covid-19 in afvalwater checken


Medewerkers van Kando in actie. Foto Kando


Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid heeft een landelijk project gelanceerd om Covid-19 in het afvalwater van zijn burgers te helpen detecteren met de hulp van Kando, een AI- en Big Data-bedrijf dat afvalwater analyseert om de volksgezondheid en het milieu te verbeteren.


Na succesvolle proefprojecten in verschillende Israëlische steden in de afgelopen twee jaar, is het ministerie begonnen met het toepassen van deze technologie op honderden controlepunten in het hele land, meldt Calcalist.


Volgens het nieuwe plan worden regio's met meer dan 20.000 mensen twee keer per week gemonitord via het afvalwater dat huishoudens produceren. De monsters die worden verzameld, worden naar laboratoria van de Ben Gurion University gestuurd, waar vervolgens PCR's tests worden uitgevoerd die geschikt zijn voor afvalwater. Indien positief, worden aanvullende tests uitgevoerd om de Omicron-variant te kwantificeren. De procedure duurt naar verluidt 24 uur, een relatief snelle tijd om de gezondheid van het publiek in regionale gebieden te bepalen.


Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, het Virologielaboratorium in het Sheba Medical Center in Tel Hashomer, Kando, onderzoekers van de Ben Gurion University, waaronder professoren Ariel Kushmaro, Nadav Davidovitch en Jacob Moran-Gilad, evenals professor Eran Friedler van de afdeling Milieu-, Water- en Landbouwtechniek van de Faculteit Civiele Techniek van het Technion, Israel Institute of Technology.

De uitbreiding van het project komt na een proefperiode van twee jaar, uitgevoerd door Kando, samen met vooraanstaande Israëlische instellingen, in de stad Ashkelon. Destijds zei Ari Goldfarb , CEO van Kando, dat "het monitoren van onze riolen is als het nemen van een 'bloedtest' van een stad," en dat "we bruikbare inzichten kunnen bieden aan autoriteiten, hen waarschuwen voor uitbraken zelfs voordat bewoners symptomatisch zijn."
65 weergaven0 opmerkingen
bottom of page