top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische modellenagent Shai Avital blijft nog tenminste 2 weken in Nederlandse cel


Moment van arrestatie Shai Avital in Amsterdam. Screenshot YouTube


Het belangrijkste nieuws in Israël heeft niets met politiek of Hezbollah te maken, maar gaat over de arrestatie afgelopen week in Amsterdam, van de Israëlische modellenagent Shai Avital, die wordt beschuldigd van onzedelijke handelingen.


De rechtbank in Amsterdam heeft maandag besloten dat modellenagent Shai Avital, die vorige week in Amsterdam werd gearresteerd wegens 26 klachten over seksuele intimidatie tegen hem in Israël, nog voor ten minste twee weken in hechtenis zal blijven.


Israëlische openbare aanklagers kunnen nu officieel een uitleveringsprocedure starten om hem terug te sturen naar Israël.


Hijzelf verzet zich tegen uitlevering en zijn hebben laten weten in beroep te gaan tegen de uitspraak, daarbij zeggend "verbijsterd te zijn over de aanklacht waar nu ook verkrachting op staat en klaagden dat de rechter hen de toegang tot de rechtszaal had ontzegd".


Nu Avital en zijn juridische team zich opmaken voor een gevecht in de Nederlandse rechtbanken tegen uitlevering zal de hele procedure waarschijnlijk lang gaan duren.


Shai Avital spreekt met Channel 12-nieuws. Screenshot


In het uitleveringsbezoek, dat is gebaseerd op 26 aanklachten, is er bewijs vermeld van slechts twee van de in totaal 26 ingediende klachten tegen de modelagent. In de andere gevallen werden verschillende bewijsmoeilijkheden ontdekt of was de verjaringstermijn van toepassing. In het arrestatiebevel wordt Avitel beschuldigd van drie tellingen van onfatsoenlijke handeling - inclusief onfatsoenlijke handeling met geweld of bedreigingen, en onfatsoenlijke handeling waarbij gebruik wordt gemaakt van een staat van bewusteloosheid die vrije toestemming verhinderd.


Er wordt met nadruk vermelding gemaakt in de Israëlische media dat Avital gevangen zit in de moderne gevangenis in Zaanstad dat deze gevangenis meer dan duizend criminelen huisvest, waaronder psychiatrische patiënten die een speciale behandeling krijgen in de kliniek op het terrein. Volgens de website krijgen sommige gedetineerden opties voor bewegingsvrijheid, ter voorbereiding op hun terugkeer in de samenleving en kunnen hun cel vrij in- en uitlopen, iets wat in Israël ondenkbaar zou zijn.


Omdat Avital ook in het bezit is van een Portugees paspoort, wat hem een ​​burger van de Europese Unie maakt, bemoeilijkt dit de inspanning om hem over te dragen aan Israël omdat Nederland een EU-staat is.

212 weergaven0 opmerkingen
bottom of page