top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische moeder komt met het plastic alternatief dat veilig oplost in water


Plastic verpakking die oplost in water. Foto met dank aan Solutum


Het ziet eruit als een plastic zak. Het werkt als een plastic zak. Maar het lost volledig op in water - in tegenstelling tot een plastic zak.


Dit plastic alternatief is het geesteskind van Sharon Barak, chief technology officer van de startup Solutum , die onlangs de derde jaarlijkse startup-competitie won aan de Coller School of Management van de Universiteit van Tel Aviv.


Het bedrijf heeft al $ 11,5 miljoen opgehaald bij Herzliya's JAL Ventures, Rhodium, Zora Ventures en angel-investeerders en haalt nu nog een ronde geld op voor zijn biologisch afbreekbare uitvinding.


Het plastic alternatief van Solutum dat oplost in water. Foto met dank aan Solutum


Barak zei tegen ISRAEL21C dat ze altijd wist dat "de planeet niet in de goede richting ging". Ze gelooft dat “iedereen het probleem van plastic kent. Na klimaatverandering is plastic het op één na ergste dat onze planeet verpest.”


Maar nadat ze moeder was geworden, zei ze, "is de kwestie nog belangrijker en reëler geworden."


Als moeder van twee zonen, één en drie jaar oud, vraagt ​​ze zich nu af: “Hoe zal hun leven eruitzien? Zal er zelfs een planeet zijn?”


De behoefte aan een oplossing voor de 350 miljoen ton plastic op aarde werd persoonlijker. Meer dringend.


"Ik wist dat ik iets moest doen", zei Barak.


Sharon Barak, CTO van Solutum. Foto met dank aan Solutum


Ze werkte een aantal jaren als chemisch ingenieur op de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling van een plasticbedrijf en werd zich bewust van de voordelen van plastic, maar zag dat mensen het 'niet verantwoord gebruiken'.


Ze zei dat "de helft van al het plastic maar één keer wordt gebruikt. Een keer!"


Recycling kan een "goede oplossing" zijn, zei ze, maar er blijft nog steeds het probleem van het transporteren van de te recyclen kunststoffen en het recyclingproces zelf dat meer vervuiling veroorzaakt.


En de verontrustende statistiek, voegde Barak eraan toe, is dat ondanks groene inspanningen over de hele wereld, slechts 9 procent van alle kunststoffen wordt gerecycled.


"We moeten een oplossing vinden voor de andere 91 procent", zei ze. “Ik wilde het end-of-life-probleem van plastic oplossen.”


Barak begon te onderzoeken hoe biologisch afbreekbare materialen in de natuur uiteenvallen.


Ze dacht aan de manier waarop suiker in water oplost. Als je de suiker met een lepel roert, lost het nog sneller op. Zo kwam ze op het idee om een ​​natuurlijk materiaal te ontwikkelen dat zou oplossen als suiker in water.


Milieuvriendelijk

In 2017 richtte ze Solutum op, met als doel biologisch afbreekbare producten te maken die milieuvriendelijk zijn.


Er zijn geen ingewikkelde processen en geen chemicaliën nodig om het materiaal af te breken. Zodra consumenten het product gemaakt met Solutum hebben gebruikt, zei ze, "gooien ze het gewoon door de afvoer".


De productie in de Solutumfabriek in Zuid-Tel Aviv wordt opgeschaald.


De medewerkers van Solutum – ongeveer 20 mensen van alle religies en leeftijden, van 20 tot 70-plus – vervaardigen de producten van 100% milieuvriendelijke grondstof.


Ze gebruiken reguliere machines die worden gebruikt bij het maken van plastic, waardoor "kosten worden verlaagd en aan de eisen van fabrikanten wordt voldaan".


Barak zei dat ze zowel bestellingen hebben van het grote internationale bedrijf Colgate als van kleinere bedrijven.


Het bedrijf start de komende maanden met productie- en verkoopactiviteiten in de Verenigde Staten. Barak wil niet onthullen waar, maar het bedrijf is van plan om bestaande fabrieken te gebruiken.


Haar volgende uitdaging is om iemand te overtuigen om biologisch afbreekbare inkt uit te vinden, zodat wanneer een plastic zak vergaat, de kleine hoeveelheid inkt die wordt gebruikt voor het merklogo ook zal verdwijnen.


Derde keer een charme

Barak vertelde ISRAEL21c dat ze hoopt dat de producten van Solutum plastic kunnen vervangen, "dat onze omgeving vervuilt en verwoestende schade toebrengt aan de natuur."


Het plastic dat uiteindelijk in zee terechtkomt, "doodt meer dan 1 miljoen zeedieren per jaar", zei Barak. "Dit plastic komt ook weer bij ons terug in het voedsel en water, wat voor grote gezondheidsproblemen bij mensen zorgt."


Ze is toegewijd aan haar werk, maar geeft toe dat ze het bedrijf oorspronkelijk begon om mee te doen aan een startup-wedstrijd, die ze verloor.


Ze probeerde het opnieuw - en won ook die keer niet. Bij de derde poging won ze eindelijk.


"Alleen omdat iemand denkt dat je geen winnaar bent, moet je nooit opgeven," zei Barak. "Blijf proberen, want uiteindelijk zul je iemand vinden die denkt dat je een winnaar bent."

137 weergaven0 opmerkingen

댓글


bottom of page