top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische nanosatelliet ontworpen om vanuit de ruimte te communiceren met een optisch grondstation


Het satellietteam (met de klok mee): Orly Blumberg, prof. Ofer Amrani, prof. Meir Ariel, dr. Dolev Bashi & Idan Finkelstein. Foto Universiteit van Tel Aviv / GPO


Een nieuwe technologische prestatie voor de universiteit van Tel Aviv: in minder dan twee jaar tijd lanceerde TAU drie nanosatellieten de ruimte in. De derde, TAU-SAT3, werd gisteren gelanceerd op SpaceX's draagraket Falcon 9, vanaf Cape Canaveral Space Force Station in Florida.


Volgens de onderzoekers vertegenwoordigt TAU-SAT3, ontwikkeld in het Centrum voor Nanosatellieten van TAU's Fleischman Faculteit Ingenieurswetenschappen, een wetenschappelijke doorbraak, die de weg vrijmaakt voor demonstratie van optische en kwantumcommunicatie vanuit de ruimte via nanosatellieten.


De onderzoekers: "TAU leidt de inspanningen van Israël om satellietcommunicatiekanalen te creëren op basis van optische en kwantumtechnologieën. Om kwantumcommunicatie over lange afstanden over honderden kilometers of meer te implementeren, moeten we de ruimte in. TAU-SAT3 is ontworpen om de weg te effenen naar kwantumcommunicatie demonstreren via een kwantumnanosatelliet, die in de toekomst bij TAU zal worden gebouwd." Prof. Meir Ariel, hoofd van TAU's Centrum voor Nanosatellieten: "De eerste twee nanosatellieten van TAU zijn ontworpen om kosmische straling rond de aarde te meten en verschillende middelen te testen om de elektronische systemen die op satellieten zijn geïnstalleerd tegen deze straling te beschermen. Daartoe hebben de nanosatellieten speciale payloads gebouwd in samenwerking met verschillende wetenschappelijke instellingen, waaronder het SOREQ Nuclear Research Center. De derde satelliet, TAU-SAT3, was de eerste die volledig werd ontworpen, ontwikkeld en gebouwd bij TAU."


Decaan van de faculteit Ingenieurswetenschappen van Iby en Aladar Fleischman, prof. Noam Eliaz: “De faculteit Ingenieurswetenschappen van de Universiteit van Tel Aviv is trots op de succesvolle lancering van de TAUSAT3-nanosatelliet. Dit is de derde nanosatelliet die we in minder dan twee jaar tijd hebben gelanceerd. De lancering is het resultaat van onderzoek en ontwikkeling uitgevoerd door het Nanosatellites Center van de Faculteit Ingenieurswetenschappen in samenwerking met het QuanTAU Center. Deze nanosatelliet realiseert een aantal mijlpalen op weg naar kwantumcommunicatie vanuit de ruimte door middel van een kwantumnanosatelliet, die in de toekomst zal worden gebouwd aan de Universiteit van Tel Aviv.


Onlangs waren we de enige winnaars van een aanbesteding van het Ministerie van Wetenschap en Technologie van Israël om een vloot van satellieten te bouwen en te lanceren, terwijl we het veld van de Nieuwe Ruimte en de bouw van nanosatellieten toegankelijk maakten voor studenten in de periferie.


TAU-SAT3. Foto Universiteit van Tel Aviv / GPO


Vanaf vandaag is de Faculteit Ingenieurswetenschappen van de Universiteit van Tel Aviv de leider op dit gebied in Israël en is het een centraal punt voor studenten, schoolkinderen, onderzoekscentra en de industrie op dit gebied. TAU-SAT3, gelanceerd op een hoogte van 550 km, zal naar verwachting ongeveer vijf jaar in een baan om de aarde draaien en verschillende wetenschappelijke taken uitvoeren. Het heeft de eerste batterijen aan boord van het Israëlische bedrijf Epsilor die het gedurende zijn hele leven in een baan om de aarde van energie zullen voorzien.


De belangrijkste missie zal zijn om te communiceren met het nieuwe optische grondstation dat is opgesteld op het dak van het Shenkar Physics Building op de TAU-campus. Dit is het eerste optische grondstation in Israël, en een van de weinige wereldwijd, dat gegevens kan volgen, volgen en verzamelen van een nanosatelliet die, gezien vanaf de aarde, kleiner is dan een enkele pixel! Dat betekent volgens de onderzoekers dat het in de toekomst technologisch mogelijk is om nanosatellieten voor optische communicatie te bouwen en te lanceren tegen veel lagere kosten in vergelijking met grote satellieten. TAU-SAT3 zal ook experimenten uitvoeren in satellietcommunicatie met zeer hoge bitsnelheden en in scenario's waarin satellietcommunicatiekanalen zijn verstoord.


Prof. Ariel legt uit: "TAU-SAT3 is een nanosatelliet van 20 cm die een optisch apparaat draagt dat slechts enkele centimeters lang is. Wanneer de satelliet over Israël gaat, zal het apparaat licht uitzenden op verschillende golflengten, en de telescoop van het optische grondstation zal identificeer de kleine flitser, vergrendel hem en volg hem. De nanosatelliet zendt tegelijkertijd zowel optische als radiosignalen terug naar de aarde. Wanneer het optische apparaat echter naar het optische grondstation draait, zal de antenne in een andere richting wijzen, hierdoor kan een aanzienlijk deel van de gegevens verloren gaan. Nieuw in dit project is het vermogen van de communicatiesystemen die zijn geïnstalleerd in zowel de nanosatelliet als het grondstation om de verloren gegevens in realtime te reconstrueren met behulp van slimme algoritmen voor signaalverwerking die zijn ontwikkeld bij TAU ."


Prof. Yaron Oz, hoofd van TAU's Center for Quantum Science and Technology en voormalig rector van TAU: "De principes van kwantummechanica maken een onvoorwaardelijk veilige versleutelingsmethode mogelijk. Wanneer een vijandige entiteit een verzonden bericht probeert te onderscheppen, verdwijnt het bericht onmiddellijk. Bovendien verdwijnt het bericht onmiddellijk. , wordt de onderscheppingspoging gedetecteerd - in tegenstelling tot de huidige versleutelingsmethoden, waarbij onderscheppingen ondetecteerbaar blijven. Bijgevolg is afluisterbestendige kwantumcommunicatie vandaag de dag toonaangevend in wetenschappelijk onderzoek. Overheden en gigantische organisaties over de hele wereld zijn betrokken bij een race om kwantumversleutelingsmogelijkheden – vooral sinds quantum-computers wordt verwacht dat ze de huidige versleutelingsalgoritmen kunnen kraken. Het is een enorme inspanning – in termen van wetenschap, technologie en budgetten."


Prof. Oz voegt eraan toe: "Opgemerkt moet worden dat naast de versleuteling van beveiligingsgegevens, zodra de huidige versleutelingsmethoden zijn gekraakt door kwantumcomputing, alle gegevens zullen worden blootgesteld - inclusief persoonlijke medische en financiële gegevens, e-mail en WhatsApp-berichten, enz. Dit maakt kwantumcodering zeer relevant voor het beschermen van ieders privacy. Kwantumcommunicatie is erg gevoelig voor het medium waardoor het wordt verzonden, zoals optische vezels of de atmosfeer. We hopen dat TAU-SAT3 voor het eerst communicatie tussen een optisch grondstation en een satelliet, waarmee we een belangrijke stap vooruitzetten met betrekking tot het aantonen van betrouwbare kwantumcommunicatie."


Een groot aantal TAU-faculteitsleden nam deel aan het baanbrekende project, waaronder prof. Ofer Amrani, de hoofdonderzoeker van het project, prof. Haim Suchowski, hoofd van het Femto-Nano Research Laboratory, en de studenten en onderzoekers die de systemen van de nanosatelliet ontwikkelden: Dolev Bashi, Idan Finkelstein, Michael Tzukran, Ofir Cohen, David Greenberg, Barak Levi, Alon Haramati, Onn Rengingad, Ofir Yafe, Shahar Morag, Ori Dagan, Elad Sagi en Orly Blumberg.

77 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page