top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische ngo's screenen Zuid-Soedanese kinderen voor levensreddende operaties


Het Israëlische team in Zuid-Soedan. Foto met dank aan Save a Child's Heart via ISRAEL21c


In november 2022 reisden vertegenwoordigers van twee Israëlische niet-gouvernementele humanitaire organisaties – Save a Child's Heart en IsraAID – voor een speciale missie naar het door de crisis getroffen Zuid-Soedan. De delegatie screende tientallen kinderen op aangeboren hartafwijkingen om degenen met de ernstigste symptomen te identificeren en naar Israël te brengen voor levensreddende operaties.


Save a Child's Heart werd in 1995 opgericht in het Wolfson Medical Center in Holon om kinderen te behandelen uit landen waar de toegang tot pediatrische hartzorg beperkt of niet bestaat. IsraAID is een humanitaire hulporganisatie die sinds de oprichting in 2001 heeft gereageerd op noodsituaties in 56 landen.


De vier kinderen die waren uitgekozen om procedures in Israël te ondergaan, werden met succes behandeld door Save a Child's Heart in het Sylvan Adams Children's Hospital en het Ida Cabakoff International Pediatric Cardiac Center.


Vorige week keerde de delegatie terug naar Juba, de hoofdstad van Zuid-Sudan, om de slopende missie opnieuw uit te voeren. Cardiologen van Save a Child's Heart screenden gedurende drie dagen 74 kinderen in het Al-Sabbah Children's Hospital.


Onder de kinderen waarvan werd vastgesteld dat ze dringend behandeling nodig hadden, was de vierjarige Gladis. Dr. Akiva Tamir, kindercardioloog en een van de oprichters van Save a Child's Heart, onderzocht het meisje en ontdekte dat afgezien van de hartaandoening waarmee ze werd geboren, er onlangs een obstructie in haar hart was ontstaan ​​die de bloedtoevoer naar de longen blokkeert.


De vierjarige Gladis. Foto met dank aan Save a Child's Heart via ISRAEL21c


“In deze toestand kan elke kleine stimulatie de laatste zijn. Ze is een heel lief en vrolijk meisje, en toen ik haar onderzocht, besefte ik meteen dat ze een dringende operatie nodig had om haar leven te redden”, zei Tamir.


"De delegatie zou de volgende dag terugvliegen naar Israël en we besloten haar mee te nemen", zegt Tamar Shapira, plaatsvervangend uitvoerend directeur van Save a Child's Heart.


Dat was een behoorlijke opgave, gezien het feit dat het proces van het vervoeren van de kinderen voor medische behandeling normaal gesproken een paar weken werk vergt, waaronder het uitgeven van paspoorten, visuminvoeringen, vliegtickets, verzekeringen en meer.


Een van de doktoren in het Soedanese ziekenhuis nam contact op met een vriend van het ministerie van Binnenlandse Zaken, die beloofde de volgende ochtend paspoorten voor Gladis en haar moeder te hebben. De Israëlische ambassadeur in Zuid-Soedan Gershon Keidar hielp het paar bij het verkrijgen van inreisvisa, terwijl Ethiopian Airlines vliegtickets regelde.


“We vlogen van Juba naar Addis Abeba [in Ethiopië], hadden een tussenstop van vier uur en namen daarna nog een vlucht naar Tel Aviv. Voor een meisje in haar toestand was het erg riskant. Maar het alternatief, in Zuid-Soedan blijven en een paar weken wachten om met de eerste groep kinderen naar Israël te worden gestuurd, was gevaarlijker”, zegt Shapira.


Gladis is momenteel in stabiele toestand in het Sylvan Adams Children's Hospital in Israël en zal de komende dagen de levensreddende operatie ondergaan.


"Ik ben hoopvol en gelukkig", zegt de moeder van Gladis tegen ISRAEL21c. “Ik kwam er twee jaar geleden achter dat Gladis ziek was. Sindsdien leef ik in angst, niet wetend hoe ik mijn kleine meid kan redden. Ik ben Save a Child's Heart dankbaar en ik bid dat Gladis gered zal worden en gezond en gelukkig zal opgroeien.”

36 weergaven0 opmerkingen
bottom of page