top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische NGO's sturen hulp aan vluchtelingen die Oekraïne verlaten


Vluchtelingen uit Oekraïne aan grens met Polen. Screenshot YouTube


Nu er in Oekraïne al doden en ontheemden zijn gemeld na de militaire invasie van de Russische president Vladimir Poetin in het Oost-Europese land, komt de Israëlische humanitaire hulporganisatie SmartAID tussenbeide om te helpen. Ook United Hatzalah heeft inmiddels een team van hulpverleners naar Moldavië gestuurd.


"Morgen vliegt SmartAID in pallets met noodhulpgoederen uit Florida", vertelde de oprichter van SmartAID, Shachar Zahavi, vandaag aan ISRAEL21c.


Deze benodigdheden omvatten hygiënekits die zijn aangevraagd door een groep Poolse artsen die ter plaatse in de getroffen gebieden werken, zegt Zahavi.


Omdat SmartAID zich primair richt op het brengen van technologische oplossingen in crisisgebieden over de hele wereld, werkt de organisatie ook samen met lokale bedrijfspartners om wifi-hotspots op te zetten die internettoegang bieden aan internationale hulpverleners en eerstehulpverleners, evenals aan vluchtelingen.


De Amerikaanse regering schat dat tussen de 1 miljoen en 5 miljoen mensen dakloos kunnen worden door het Russisch-Oekraïense conflict.


“De afgelopen dagen zijn al minstens 120.000 mensen, waaronder ongeveer 40.000 kinderen, ontheemd uit Oost-Oekraïne, naast naar schatting 854.000 mensen uit heel Oekraïne die al ontheemd zijn sinds het begin van het conflict in 2014”, legt Zahavi uit.


Veel van de mensen die Oekraïne ontvluchten, hebben onderdak gevonden in Polen, waar SmartAID Israëli's die in dat land wonen, heeft gemobiliseerd om vrijwilligerswerk te doen bij hulporganisaties die vluchtelingen helpen.


In tegenstelling tot Syrische en Afghaanse vluchtelingen die de afgelopen jaren Griekenland bereikten, hebben de meeste Oekraïense vluchtelingen een mobiele telefoon, zegt Zahavi. Velen zullen echter niet de middelen hebben om een ​​lokale simkaart te bemachtigen.


"Wi-Fi zou een oplossing bieden om familie naar huis en hulporganisaties in gastlanden te bellen via WhatsApp of andere webgebaseerde diensten, dus deze hotspots zullen hun vermogen om te communiceren en hulp te vinden in gastlanden vereenvoudigen", zegt Zahavi.


Deze behoefte zal de komende dagen waarschijnlijk toenemen.


“Uit onze gesprekken met Amerikaanse en Europese tegenhangers hebben we begrepen dat zowel de Poolse als de Amerikaanse regering vluchtelingenkampen aan de grenzen daar voorbereiden. We hebben contact met lokale hulporganisaties en zullen de laatste hand leggen met welke we gaan samenwerken.”


SmartAID zal doorgaan met het beoordelen van en voorzien in behoeften wanneer deze zich voordoen, zegt Zahavi.


Sommige behoeften zijn waarschijnlijk basisbehoeften, zoals de hygiënekits en misschien warme winterkleding en dekens. Bovendien kunnen veel Israëlische technologieën levensreddend zijn in massacrisissituaties, zoals waterzuivering en communicatieapparatuur.


"We zien zowel technologie als Israël als onderdeel van de wereldwijde gemeenschap", zegt Zahavi. “Door gebruik te maken van lokale Israëlische gemeenschappen in de gebieden waarop we reageren, versterken we het partnerschap tussen Israëliërs die in het buitenland wonen en Israëlische technologie.”


Ondertussen bereidt de Israëlische eerst-hulporganisatie United Hatzalah zich voor om 30 medische noodhulpvrijwilligers en leden van de Psychotrauma- en Crisisresponseenheid naar Moldavië te sturen om Oekraïense vluchtelingen op te vangen en te helpen.


Teamleden van United Hatzalah die assistentie verlenen in Oekraïne voorafgaand aan de Russische invasie. Foto met dank aan United Hatzalah


De delegatie werd gevormd op verzoek van de opperrabbijn van Moldavië, rabbijn Pinchas Zaltzman en in samenwerking met het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.


President en oprichter van United Hatzalah Eli Beer zei: “Ons team zal samenwerken met het grotere Israëlische team dat wordt gestuurd om te helpen in Moldavië. De vrijwilligers van United Hatzalah in Oekraïne zullen doorgaan met het helpen van hun gemeenschappen en degenen die door het conflict zijn benadeeld en zullen eerste hulp en medische dekking blijven bieden aan degenen die het nodig hebben.”Ook hebben vrijwilligers van het Joods Agentschap voor Israël en de Internationale Vereniging van Christenen en Joden een noodlijn geopend voor de Joodse gemeenschap in Oekraïne, klaar om immigratie naar Israël te vergemakkelijken en de lokale Joodse gemeenschap te ondersteunen.


Daarnaast biedt de in Jeruzalem gevestigde Inbar & Marius Nacht Family Foundation noodhulp aan de Moldavische Joodse gemeenschap om honderden Oekraïense Joodse vluchtelingen die naar Moldavië zijn gevlucht te huisvesten en te verzorgen.

78 weergaven0 opmerkingen
bottom of page