top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische officier zegt dat de laatste Jenin-shootout zijn zwaarste tot nu toe is


Screenshot Channel 12 news


De commandant van de beruchte Mista'arvim-eenheid, een speciale eenheid voor terrorismebestrijding die gespecialiseerd is in undercoveroperaties, vertelde donderdag aan Ynet dat de vuurgevechten in Jenin op woensdag de zwaarste waren waarmee hij te maken had. Tienduizenden kogels en vier zware explosieven kreeg hij en zijn manschappen te verduren.


Sinds twee jaar staat de 48-jarige hoofdinspecteur "D." aan het hoofd van een eenheid die inmiddels heeft deelgenomen aan honderden operaties diep in Palestijns gebied.


"De militanten vuurden duizenden kogels naar ons en gebruikten voor het eerst zware geïmproviseerde explosieven (IED)", zei hij tegen Ynet.

Troepen trokken het vluchtelingenkamp Jenin binnen om terreurverdachten te arresteren, waaronder de broer van de man die in april vorig jaar drie Israëli's doodde bij een terreuraanslag in Tel Aviv. Bij het vuurgevecht kwamen die verdachte en drie anderen om het leven.


De troepen kwamen aan bij een huis dat eigendom was van de familie van de gezochte man en waar hij zich verstopte.


'Ze hebben een dodelijke val voor ons gemaakt,' zei D. "Ze hebben de ingang van het huis gemanipuleerd en zodra ze ons zagen, activeerden ze vier explosieve ladingen van tientallen kilo's na elkaar. Het was van een omvang die ik nog nooit eerder was tegengekomen," zei hij.


"Er was een enorme explosie, de aarde schudde onder onze voeten, en de bevelvoerende officieren die toezicht hielden op de hele operatie van een afstand wisten zeker dat de hele troepenmacht was gedood", zei hij.


"De hele operatie om de gezochte terroristen uit te schakelen duurde tien minuten, maar de vuurgevechten met kampmilitanten duurden veel langer", zei hij. "In onze planning hadden we geschat dat de terroristen IED's zouden gebruiken, maar we hadden nooit zoveel en zulke krachtige explosieven verwacht", zei hij.


"Fragmenten van de explosie reikten tot aan de tweede cirkel van troepen die zich op zo'n 30-40 meter van de structuur bevonden. Ik was bang dat deze operatie zou eindigen met slachtoffers onder onze troepenmacht," zei hij. "Het hele gebouw stond in brand en er was overal rook. "Dat waren zware momenten", zegt D.


De twee gezochte Palestijnse terroristen, Abed Hazem en Muhammed Alowna , werden gedood door "N." die ze op een afstand van slechts een paar meter zag.


"Hij identificeerde de twee gezochte terroristen die probeerden te vluchten vanaf de achterkant van het gebouw, waar we zaten te wachten dankzij de intelligentie die we hadden, en op het moment van de enorme explosie - in een fractie van een seconde werden ze allebei gedood", zei hij. .


De commandant van de eenheid sprak vol bewondering over de moed van de 22-jarige sergeant 'N'. die de afgelopen drie jaar bij de undercovereenheid is geweest.


"Het eerste instinct wanneer er een explosie plaatsvindt, is om op de grond te gaan liggen en dekking te zoeken. Maar "N." bleef op de been," zei hij. Hij gaf de missie niet op en liet de terroristen niet ontsnappen", zei hij.


Commandant D. zei dat nadat de eerste fase van de operatie voorbij was, de troepen hun aandacht op de andere terroristen richtten om zich over te geven. "Het plan was om het gebied te verlaten in gepantserde voertuigen die buiten het vluchtelingenkamp op ons wachtten, maar in Jenin weet je hoe je binnenkomt - maar je weet nooit hoe je eruit komt", zei hij.


"De squadrons zochten dekking in huizen van kampbewoners, terwijl wij ervoor zorgden dat de vrouwen en kinderen ongedeerd in veiligheid werden gebracht", zei hij.

"In een van de huizen vonden we de broer van een van de terroristen die we hadden vermoord - en arresteerden hem", zei hij. Onder zwaar vuur riep de strijdmacht de militaire voertuigen op om ze op te halen. "De troepen kropen als in een trainingskamp om dekking te zoeken en na drie uur vechten wisten we in veiligheid te komen", zei hij.

161 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page