top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische onderzoek: AI bepaalt makeup op gezicht waardoor gezichtsherkenning wordt gefopt


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Israëlische onderzoekers hebben ontdekt dat met een schijnbaar eenvoudige methode van door de computer gegenereerde make-uppatronen op een gezicht, software voor gezichtsherkenning voor bijna 100% kan worden omzeild.


Twintig vrijwilligers (10 mannen en 10 vrouwen) hadden ofwel make-up aangebracht op de meest herkenbare delen van het gezicht volgens de gegevens die door de software werd gegenereerd, ofwel willekeurige make-up aangebracht, of uiteindelijk helemaal geen make-up aangebracht.


Vervolgens werden de proefpersonen geconfronteerd met een levensechte omgeving door door een gang te lopen die was uitgerust met twee camera's en verschillende lichtomstandigheden.


En wat bleek uit dit onderzoek? Met het door software ontworpen make-uppatroon werden proefpersonen slechts 1,22% van de tijd correct geïdentificeerd, vergeleken met 33,73% met willekeurige make-up en 47,57% van degenen zonder enige make-up.


Aan de website Motherboard van Vice, zei Nitzan Guetta, hoofdauteur van het onderzoek: "Ik was verrast door de resultaten van dit onderzoek"


Het gezichtsherkenningssysteem kan het onderwerp niet identificeren zodra door de AI gegenereerde make-up is aangebracht. Foto via Ben Gurion University/Cornell University.


“Ze voegde eraan toe dat "de visagiste niet al te veel trucjes deed, ze zag alleen de make-up in de afbeelding en probeerde het vervolgens naar de fysieke wereld te kopiëren. Het is daar geen perfecte kopie. Er zijn verschillen, maar nog steeds werkte het.”


Het onderzoek is uitgevoerd met neutrale kleurenpaletten om een ​​natuurlijke uitstraling te krijgen en met conventionele make-uptechnieken, wat betekent dat het technisch door iedereen kan worden gerepliceerd. Het nadeel van de methode is echter dat de ene nog steeds erg herkenbaar is voor andere mensen.

157 weergaven0 opmerkingen
bottom of page