top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische onderzoekers hebben mutaties in genen ontdekt die verband houden met autisme en meer


Screenshot YouTube


Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv, onder leiding van prof. Illana Gozes van de afdeling Humane Moleculaire Genetica en Biochemie aan de Sackler Faculty of Medicine en de Sagol School of Neuroscience, hebben een mechanisme ontrafeld dat wordt gedeeld door mutaties in de genen ADNP en SHANK3, die de oorzaak autisme, schizofrenie en andere aandoeningen.


De onderzoekers ontdekten ook dat een experimenteel medicijn dat eerder in het laboratorium van prof. Gozes is ontwikkeld, effectief is in laboratoriummodellen voor deze mutaties en mogelijk geschikt is voor de behandeling van een reeks zeldzame syndromen die hersenfuncties schaden.


Volgens de onderzoekers kunnen de bemoedigende resultaten leiden tot effectieve behandelingen voor een reeks zeldzame syndromen die de hersenfuncties aantasten en autisme, schizofrenie en neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer veroorzaken.


Deelnemers aan het onderzoek: Dr. Yanina Ivashko-Pachima, Maram Ganaiem, Inbar Ben-Horin-Hazak, Alexandra Lobyntseva, Naomi Bellaiche, Inbar Fischer, Gilad Levy, Dr. Shlomo Sragovich, Dr. Gidon Karmon en Dr. Eliezer Giladi van de Sackler Faculty of Medicine en de Sagol School of Neuroscience aan de TAU, Dr. Boaz Barak van de School of Psychological Sciences, de Gershon H. Gordon Faculty of Social Sciences en de Sagol School of Neuroscience aan de TAU, en Dr. Shula Shazman van de Department of Wiskunde en Informatica aan de Open Universiteit.


Het artikel is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Molecular Psychiatry.

Prof. Gozes: "Sommige gevallen van autisme worden veroorzaakt door mutaties in verschillende genen. Tegenwoordig kennen we meer dan 100 genetische syndromen die geassocieerd zijn met autisme, waarvan 10 als relatief vaak voorkomend (hoewel nog steeds uiterst zeldzaam). In ons laboratorium richten we ons voornamelijk op een daarvan, het ADNP-syndroom, veroorzaakt door mutaties in het ADNP-gen, die de functie van het ADNP-eiwit verstoren, wat leidt tot structurele defecten in het skelet van neuronen in de hersenen.


In de huidige studie identificeerden we een specifiek mechanisme dat veroorzaakt deze schade door mutaties in twee verschillende genen: ADNP en SHANK3 - een gen geassocieerd met autisme en schizofrenie. Volgens schattingen zijn deze twee mutaties verantwoordelijk voor duizenden gevallen van autisme over de hele wereld."


Om te beginnen verkregen de onderzoekers cellen van patiënten met het ADNP-syndroom. Ze ontdekten dat wanneer het ADNP-eiwit defect is, neuronen met defecte skeletten (microtubule) worden gevormd, waardoor hersenfuncties worden aangetast. Ze ontdekten echter ook dat ADNP-mutaties verschillende vormen aannemen, waarvan sommige minder schade aanrichten.


Prof. Gozes, die ook directeur is van het Adams Super Center for Brain Studies aan de TAU, legt uit: "We ontdekten dat bij sommige mutaties een aan het eiwit toegevoegde sectie het beschermt en de schade vermindert door verbinding te maken met een controleplaats van de neuronen skeletsysteem. We weten dat dezelfde controleplaats wordt gevonden op SHANK3 - een veel bestudeerd eiwit, met mutaties die geassocieerd zijn met autisme en schizofrenie.


We concludeerden dat het vermogen om zich te binden met SHANK3 en andere vergelijkbare eiwitten enige bescherming biedt tegen de schadelijke effecten van de mutatie. Effecten."

In de volgende fase van het onderzoek vonden de onderzoekers extra sites op het ADNP-eiwit die zich kunnen binden met SHANK3 en vergelijkbare eiwitten. Een van deze sites bevindt zich op NAP, een sectie van ADNP die door het laboratorium van prof. Gozes is ontwikkeld tot een experimenteel medicijn (Davunetide).


Bovendien toonden de onderzoekers aan dat een langdurige behandeling met Davunetide het gedrag van modeldieren met autisme veroorzaakt door SHANK3 significant verbeterde.

Prof. Gozes: "In eerdere studies hebben we aangetoond dat Davunetide effectief is voor de behandeling van ADNP-syndroommodellen. De nieuwe studie heeft ons doen geloven dat het ook effectief kan zijn in het geval van het Phelan McDermid syndroom, veroorzaakt door een mutatie in SHANK3, zoals evenals andere syndromen die autisme veroorzaken via hetzelfde mechanisme."


Het experimentele medicijn Davunetide werd door de FDA erkend als een weesgeneesmiddel en een zeldzaam pediatrisch medicijn voor toekomstige behandeling van het ontwikkelingssyndroom ADNP en wordt beschermd door patenten via Ramot, het technologieoverdrachtbedrijf aan de universiteit van Tel Aviv en exclusief in licentie gegeven aan ATED Therapeutics Ltd.


ATED Therapeutics Ltd. (ATED)


ATED werd gevormd rond het werk van Dr. Gozes door ervaren bedrijfsmanagers om Davunetide voor klinisch gebruik te ontwikkelen. ATED wordt geleid door Dr. Jeff R. Swarz als CEO, Joe Chiarelli als CFO, een ervaren Chief Medical Officer bij klinische proeven, en Dr. Gozes als Chief Scientific Officer.

ATED's brede focus ligt op ziekten van het centrale zenuwstelsel (CNS). Ons eerste doelwit is een chronische, slopende vorm van autisme, ADNP-syndroom genaamd (activiteit afhankelijk neuro protectief eiwit) dat wereldwijd ongeveer 3.000-5.000 patiënten (leeftijd 1-17 jaar) treft. De hoofdverbinding, Davunetide, is gepatenteerd, veilig, niet-toxisch en is getest bij meer dan 300 volwassen patiënten. Omdat er geen behandeling is voor het ADNP-syndroom, heeft het een zeldzame pediatrische en weesgeneesmiddelaanduiding van de FDA.

190 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page